Ga naar hoofdinhoud

Fabrikanten besparende tapwatertechnieken verenigd

Er is een nieuwe koepel voor producenten van water- en energiebesparende tapwatertechnieken. Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland wil de aandacht vestigen op het belang van deze technieken in de energietransitie van de gebouwde omgeving.

De Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland ontwikkelt en produceert oplossingen die de energievraag voor warm tapwater in woningen substantieel reduceren. Op dit moment telt de vereniging zes leden, te weten: ACO Drains, Itho Daalderop, Luxxor Drains, Technea Duurzaam, AB Sales & Trade en Q-Blue. Het bestuur van de nieuwe vereniging bestaat uit: Harry Müller (Q-Blue), Paul Gruson (ACO Drains) en voorzitter Luuk Dijkhuis (Technea Duurzaam).

‘Brede vereniging’

Luuk Dijkhuis laat weten dat gesprekken met potentiële andere leden lopen. Op dit moment, zo beaamt hij, ligt de focus van de vereniging op energieterugwinning uit het douchewater. “Maar we zijn nadrukkelijk een breder platform”. Daarom zijn ook bedrijven welkom zijn die zich bijvoorbeeld bezighouden met waterbesparing (bijvoorbeeld Upfall Showers of waterbesparende douchekoppen), zonnewarmte of elektrische opwek in de keuken (Quooker).

“De focus vanuit de overheid heeft jarenlang gelegen op besparingen door isolatie, bij het verwarmingssysteem of de ventilatie”, zegt Dijkhuis. “Nu is het tijd om serieuzer werk te maken van de verduurzaming van het tapwater.” Zeker omdat, zegt hij, het aandeel energie voor warmtapwaterbereiding op de totale energievraag van de woning de afgelopen jaren is verdubbeld. Met andere woorden: energiebesparing op tapwater heeft geen gelijke tred gehouden op energiebesparing in de rest van het huis.

Wagonnetjes aanhaken

Het is de fabrikanten voor duurzame tapwatertechnieken opgevallen dat in de komende norm voor hybride warmtepompen het tapwater niet is meegenomen. Dat betekent ten eerste een fikse tegenvaller voor zonneboilers – die naast warmte voor cv ook warmte voor tapwater kunnen leveren. En ook fabrikanten van bijvoorbeeld douche-wtw’s vallen buiten de reikwijdte van de norm. Daardoor kunnen ze minder makkelijk hun bijdrage leveren aan de verduurzaming van de gehele energiehuishouding in de woning.

“Met die norm voor hybride warmtepompen worden straks flink meters gemaakt. En dat is heel goed”, zegt Dijkhuis. “Maar achter die stoomlocomotief moeten straks wel andere wagonnetjes gehangen kunnen worden die de verduurzaming versnellen.”

NVI-GO

De Vereniging Duurzaam Tapwater is aangesloten bij de Nederlandse Verduurzamingsindustrie- Gebouwde Omgeving (NVI-GO). Om zijn doelen te bereiken heeft NVI-GO een nieuwe organisatiestructuur met een stichting en een bestuur waarin de Vereniging Duurzaam Tapwater verenigd is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie