Ga naar hoofdinhoud

, ,

Fijnstofvrije woning voordeliger

Brink heeft haar Pure Induct, die het al enige tijd op de markt heeft, opnieuw ontworpen. Het grote voordeel is dat de techniek door het herontwerp een stuk minder gaat kosten dan de eerste versie, en daarmee wordt het ionisatiefilter een toegankelijk optie op een ventilatiesysteem.

De techniek stond vooralsnog voor een brutoprijs van ongeveer €2000 in de boeken. Het fijnstofvrij maken van de woning gaat nu minder dan de helft van dit bedrag kosten, zo laat Brink weten op de ISH. En dat is goed nieuws voor Astma-patiënten, mensen met allergieën of woningen aan drukke wegen.

De ionisatiemodule bestaat uit een kort stukje kanaal waarin een staaf met koolstofkwastjes zit. De naalden zijn geladen met een elektrische spanning met een hoog voltage (3000 V). Deze zorgt ervoor dat bijna alle fijnstofdeeltjes worden afgevangen. Stoffen die anders in een woning terecht zouden komen.

De techniek kan in elke woning met balansventilatie worden toegepast. De module wordt geplaatst in de inblaas van de woning.

De ionisatietechniek wordt op grotere schaal ook veel gebruikt in operatiekamers, maar is er nu ook in een woonhuisvariant. De Pure Induct haalt bacterien, fijnstof, pollen en omgevingsgassen uit de lucht. Brink claimt dat 99 procent van het fijnstof wordt afgevangen door het toestel. Het moet worden gemonteerd in het kanaal dat verse buitenlucht in de woning brengt.

Eerdere versie

Zowel Brink als Itho Daalderop hebben de techniek al eerder geintroduceerd: de filters waren afkomstig van specialist VFA. Brink heeft de samenwerking beëindigd en het toestelletje zelf opnieuw ontworpen. Grootste verschil met de eerste versie is dat er geen 20.000 maar 3000 V wordt gebruikt. Voldoende voor het afvangen van fijnstof, maar met een minder gevoelige regeling, zo zegt Brink. “Er is veel belangstelling voor de techniek, maar de prijs was voor veel mensen een drempel”, zegt Adriaan Cramer van Brink. Het is de bedoeling dat de Pure Induct nu een meer aantrekkelijke meeroptie wordt op een ventilatiesysteem.

Brink liet het herontwerp voor het eerst zien op vakbeurs ISH. Hier toonde het bedrijf ook een nieuwe eigen compacte demper van 60 cm hoog voor de ventilatietoestellen uit de Flair-serie, de opvolger van de Renovent Excellent. In die serie komt volgend jaar ook een 200 kuub versie voor appartementen onder de 100 m2. De Flair is al in een 300 en 400 kuub versie op de markt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie