Ga naar hoofdinhoud

,

Gasinstallatie lijkt steeds veiliger

2018 is –vergeleken met eerdere jaren- een relatief rustig jaar geweest op het gebied van koolmonoxide-incidenten. Met 1 dode en 129 gewonden is het aantal slachtoffers de afgelopen drie jaar niet zo laag geweest.

In 2012 waren er dubbel zo veel gewonden en 7 dodelijke slachtoffers te betreuren. De brandweer zegt dagelijks meerdere koolmonoxide-alarmen te ontvangen. Deze week wordt campagne gevoerd onder consumenten.

De relatieve daling van het aantal slachtoffers blijkt uit cijfers die opleidingscoördinator Marco Lammers van installateur Geas Energiewacht al jarenlang bij houdt op basis van nieuwsmeldingen in de media. De enige koolmonoxide-dode van 2018 was te betreuren in het Limburgse Berg en Terblijt, waar een 23-jarige man en zijn hond overleden aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging.

Meer meldingen

Opvallend is dat het aantal koolmonoxide-alarmen via het alarmsysteem van de brandweer stijgt. Dit duidt op dat de veel verkochte koolmonoxidemelders hun preventieve effect hebben, en dat een groot aantal incidenten ter nauwer nood voorkomen kunnen worden. Bij de cijfers van Geas moet worden aangetekend dat ze gebaseerd zijn op berichtgevingen in media en van brandweerkorpsen. Het feitelijke ligt waarschijnlijk hoger. In Nederland bestaat nog geen landelijke melding en registratie van koolmonoxide-ongevallen. De brandweer zegt hier aan te werken.

Bron: Marco Lammers/Geas Energiewacht

Topje ijsberg

Tot nu toe wordt altijd aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden. Naar inschatting van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot. De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend zodat een juiste diagnose uitblijft.

Meer aandacht voor koolmonoxide

Sinds 2015, toen het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over koolmonoxide-incidenten verscheen, is er veel aandacht voor de problematiek. Sindsdien is de lobby voor een verplichte certificeringsregeling voor installateurs op gang gekomen, en heeft de branche zich hard gemaakt voor standaardisering van de concentrische rookgasafvoer. Het aandeel van deze afvoer met veiligheidsvangnet is inmiddels fors gestegen. Ook blijkt dat steeds meer rookgasafvoeren worden meevervangen bij ketelvervangingen.

Landelijke campagne

Uit een enquête die de Brandwonden Stichting hield, blijkt dat 85 procent van de mensen denkt geen risico te lopen. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan géén koolmonoxidemelder in huis te hebben.

De Brandweer start op komende week op 4 februari opnieuw weer met een landelijke consumentencampagne ter bewustwording van de gevaren van koolmonoxide. Het grootste risico op koolmonoxidevergiftiging vindt plaats in het stookseizoen, van september tot maart, wanneer verwarmingsinstallaties weer volop in bedrijf zijn, en woningen minder goed worden geventileerd. Het reukloze koolmonoxide kan door gastoestellen worden geproduceerd bij een onvolledige verbranding van gas. Dit kan bijvoorbeeld komen door gebrekkig onderhoud aan de CV-ketel. Ook installatiefouten aan rookgasafvoeren kunnen bijdragen aan het lekken van koolmonoxide in woningen. Het belangrijkste advies aan consumenten is dan ook om de CV-installatie periodiek door een erkend installatiebedrijf te laten inspecteren en onderhouden.

8 reacties op “Gasinstallatie lijkt steeds veiliger

  • E olffers

    Dit is onvrij normaal het heeft jaren geduurd dat de bedrijven er eindelijk er achter gekomen dat het controleren van de co2xrookgas afvoeren en de luchtoevoeren ook belangrijk zijn dan alleen maar even naar de ketel te kijken of er geen onderdeel moet vervangen worden

  • Henk

    Denk dat goede korte trainingen op rookgas en geen verkoop aan particulieren meer uithaalt, dan dure certifering .

    1. Martin

      Dat ben ik helemaal met je eens.
      en ook stoppen met ketels verkopen aan niet installatie bedrijven want als je mag geloven kan iedereen ketels monteren en als er ongelukken gebeuren met koolmonoxide moeten de installatiemonteur dure certificeringen hebben.

  • Geert

    Het zoveelste meningen- en ideeën-onzinstukje is weer geschreven. En ja, we hebben weer lezers waaraan we onze onzin-reclame kunnen verkopen. Even de feiten nu: Er worden in Nederland geen statistieken bijgehouden als het gaat om de oorzaken van koolmonoxide of woningbranden. Leuk dat Installatie.nl een of ander iemand heeft kunnen strikken om iets “zinnigs” te zeggen, maar het is allemaal slechts gekletst in de ruimte. Er zijn geen statistieken. Daarom betaal ik zoveel belasting.

    1. Henk S

      Beste Geert, statistieken van koolmonoxidevergiftigingen bij aardgasinstallaties worden al sinds 1952 bijgehouden door Kiwa Technology (voorheen Gastec) in opdracht van Netbeheer Nederland. Zie https://www.netbeheernederland.nl/_upload/Files/Huishoudelijke_gasongevallen_2017_130.pdf voor de publicatie van 2017.

  • Kuipers

    Kijk eens naar de rookgas op deze foto, hier gaat het fout.

  • Hans Kuipers

    Kijk eens naar de rookgas op deze foto, hier gaat het fout.

  • Sjaak

    het niveau van Nederland als kennis land is hard aan het afbrokkelen, de overheid doet niets meer aan veilige installaties zowel op gas als elektriciteit.
    de vele certificeringen doen daar niet veel goed het is alleen duurder. controle moet er zijn en wel onafhankelijk zoals ik als inspecteur van GEB ben geweest.
    maar ook dat was niet alles goed zeker niet als de politiek daar invloed op kan hebben.
    Gastec was toen mijn informatie bron met zeer veel kennis of Kiwa dat nu nog heeft betwijfel ik, ik zie teveel fouten ook bij de notified bodys!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie