Ga naar hoofdinhoud

,

Nefit stopt met gasketels in Deventer

De gasketel verdwijnt uit de fabriek van Nefit in Deventer. Het bedrijf gaat zich op deze locatie toeleggen op prefab installatie-oplossingen en de ontwikkeling van waterstoftechnieken. De ketelproductie wordt verplaatst naar andere vestigingen van moederbedrijf Bosch in Europa.

Op dit moment zit het internationale R&D-afdeling van Bosch al in Deventer. De productielocatie van Nefit in Deventer wordt geleidelijk een centrum voor duurzame systeemoplossingen en waterstoftoepassingen, zo meldt de fabrikant in een persbericht. De gasketelproductie verdwijnt tussen 2022 en 2025 uit Deventer.

Met de stap anticipeert Bosch op de internationale ontwikkelingen in de verwarmingstechniek. Bosch focust al langer op warmtepomp en waterstoftechniek. Het bedrijf heeft inmiddels een eigen productie met bodemgebonden warmtepompen, en lucht/water-warmtepompen. Ook lopen op dit moment veel veldtesten met waterstofketels.

Prefab installaties                                                                                  

De productiefaciliteit in Deventer gaat zich specialiseren in het configureren van prefab installatie-oplossingen voor nieuwbouw en verduurzamingsprojecten. Ook komt er op de locatie een nieuw, internationaal R&D testcentrum voor waterstoftoepassingen.  “Deze innovatieve oplossingen zullen de komende decennia hard nodig zijn voor de energietransitie en als innovatief bedrijf willen wij hierin een belangrijke rol vervullen,’’ zegt Ruud Alberts, algemeen directeur van Bosch Thermotechniek B.V.

De voorgenomen wijziging heeft als gevolg dat er vanaf eind 2023 circa 70 fte minder nodig zijn binnen productie, logistiek en ondersteunende functies. Naast herplaatsing binnen de eigen organisatie wordt, gezien de enorme vraag naar technisch personeel, onder meer gedacht aan begeleiding naar ander werk in de installatiebranche.

Waterstof

H2-ketel van Nefit Bosch in Uithoorn.

In Deventer zijn in totaal ongeveer 500 mensen werkzaam. Bij de productiestraten van de ketels worden de toestelonderdelen onder de mantel geassembleerd en getest. Naast de productiefaciliteit, zijn ook een internationaal R&D-centrum en de Nederlandse verkooporganisatie op de locatie gehuisvest. De R&D-afdeling, waar onder andere warmtewisselaars (voor aardgas en waterstof), elektronica en software worden ontwikkeld, zal verder worden uitgebreid. Daarbij staan met name investeringen gepland in een nieuw R&D testcentrum voor waterstoftoepassingen voor de internationale verwarmingsmarkt. In eerste instantie gaat het hierbij om 15 fte aan nieuwe arbeidsplaatsen. Op de langere termijn worden verdere uitbreidingen voorzien. 

Energietransitie

Naast waterstof is prefab een belangrijke nieuwe pijler. Tot 2030 moeten een miljoen nieuwe woningen worden gebouwd die niet voorzien mogen zijn van een gasketel. Daarnaast moeten anderhalf miljoen woningen in de bestaande bouw worden verduurzaamd. Woningcorporaties en ontwikkelaars zoeken naarstig naar oplossingen en tegelijkertijd hebben installateurs en aannemers een nijpend tekort aan personeel. ‘’Het besef groeit dat we deze uitdaging alleen kunnen oplossen met kant-en-klare units die voldoen aan alle eisen en die op locatie alleen nog maar te hoeven worden aangesloten,’’ aldus Alberts.

Eerste HR ketel kwam uit Deventer

Nefit bouwt als sinds jaar en dag cv-ketels in Deventer. Begin jaren ’80 werd met de Turbo de eerste hoogrendementsketel (HR) in Deventer geproduceerd. Met het verdwijnen van de productie van gasketels uit Deventer, blijven er nog drie grote producenten van huishoudelijke gasketels in Nederland over. Intergas in Coevorden en Remeha in Apeldoorn zijn de grootste twee. In Lichtenvoorde produceert ATAG Verwarming cv-ketels. In Nederland werden afgelopen jaar 428.000 toestellen verkocht. De verwachting is dat dit de komende jaren langzaam gaat dalen.

2 reacties op “Nefit stopt met gasketels in Deventer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie