Er dreigt opnieuw uitstel voor de Gasketelwet. De certificeringsregelingen zijn nog altijd niet aangewezen, terwijl bedrijven op 1 januari 2023 hun bedrijfsprocessen moeten hebben gecertificeerd. Daarnaast is de beloofde publiekscampagne geschrapt. Ook is niet duidelijk wie de wet moet gaan handhaven.
Techniek Nederland vreest dat de wetgeving draagvlak onder installateurs en woningeigenaren gaat verliezen. De branchevereniging roept het ministerie van Binnenlandse Zaken op om regie te nemen.
De Gasketelwet zou per 1 januari 2023 een verplichtend karakter moeten krijgen. De wet is al sinds vorig jaar van kracht, maar is nog vrijblijvend. Na het vierde (!) uitstel zijn de Raad voor Accreditatie en een nieuw overheidsorgaan, de TLOKB (Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw), het nog altijd niet eens over de exacte eisen van de bedrijfscertificering. Ondertussen hebben wel 9000 monteurs hun vakbekwaamheid via Vakmanschap CO al binnen.
Bedrijfscertificering nog niet in orde
De Gasketelwet moet borgen dat plaatsing en onderhoud van gasgestookte installaties enkel plaats mag vinden door hiervoor gecertificeerde monteurs en bedrijven. De persooncertificaten worden volop uitgegeven. De invoering stokt bij de bedrijfscertificering: de regeling hiervoor is nog steeds niet officieel van kracht. En de tijd tikt door. In totaal is de invoering van de wet al 4 keer uitgesteld, waarvan de laatste keer vorig jaar. De installatiebranche wacht sinds 2015, na het alarmerende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op een goede wettelijke regeling. De Onderzoeksraad adviseerde invoering van een verplichte, uniforme erkenningsregeling. Het toenmalige kabinet koos uiteindelijk voor een complex wettelijk certificeringsstelsel. Deze complexe route zorgt ervoor dat er 7 jaar na dato, inclusief meer dan 2,5 jaar vertraging, nog geen regeling is.
“Geen urgentie, onnodige slachtoffers’
Techniek Nederland heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een brief gestuurd, waarin grote zorgen worden geuit. “Er is geen urgentie op dit dossier.” De brancheorganisatie zegt dat er door de complexe wetgevende route van het kabinet er nog altijd onnodig doden en gewonden vallen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging vallen. Minister Hugo de Jonge wordt gevraagd regie te nemen.
Geen handhaving, geen publiekscampagne
Het baart de installateursvereniging verdere zorgen dat de publiekscampagne door het ministerie geschrapt is, terwijl dit volgens Techniek Nederland een ‘onmisbaar’ onderdeel is om de verplichte certificering tot een succes te maken. Ook woningeigenaren zijn vanaf 1 januari 2023 namelijk strafbaar wanneer ze een ongecertificeerd persoon of bedrijf onderhoud laten uitvoeren aan de cv-ketel. Een ander heet hangijzer is de handhaving: gemeenten gaven al eerder aan geen rol voor hen weggelegd te zien. “Zonder handhaving zal de certificering niet het gewenste effect op de veiligheid hebben”, schrijft Doekle Terpstra namens Techniek Nederland.
Vrije verkoop cv-ketels
De installateursvereniging brengt een verbod op vrije verkoop van cv-ketels opnieuw op tafel. Als het aan Techniek Nederland ligt, legt het ministerie de vrije verkoop van cv-ketels aan banden. Alleen deskundige, wettelijk gecertificeerde bedrijven zouden de mogelijkheid moeten hebben om cv-ketels te kopen. Terpstra: “Als ondeskundige bedrijven of particulieren met cv-ketels aan de slag gaan, brengt dat grote risico’s met zich mee. Een beperking op de verkoop is een extra slot op de deur.” De overheid heeft altijd gezegd dat beperking van vrije verkoop enkel bespreekbaar is, wanneer de certificeringsregeling niet het gewenste effect creëert.
Bekijk hieronder het interview over de Gasketelwet uit het VSK Nieuwscafe
Hoe kan het dat de Raad voor Accreditatie en deToelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw de eisen voor bedrijven nog steeds niet op orde hebben terwijl de eisen voor de montuers en service monteurs al vast liggen en zij wel al gecertificeerd kunnen worden. Om over het handhaven nog maar helemaal te zwijgen of word dat de volgende opleiding die we moeten gaan doen als service monteur dat we ook nog BOA moeten worden om te kunnen handhaven op de gasketelwet?
Ik denk buiten het feit om waar het fout is gegaan dit wel een redelijk beeld geeft wat er gaat gebeuren als de wet doorgaat ooit. Dan gaan we van 140.000 monteurs naar 9000 monteurs. Goed bezig toch in Den Haag. En nog even voor we het vergeten Minister Olongren heeft deze wet erdoor gedrukt en die heeft nu ineens heel veel verstand van defensie. Heerlijk dat stoeltje ruilen in Den Haag. Kan je nooit iemand verantwoordelijk houden daar.
En zo is het
Kap toch gewoon met deze onzin wet. Verplicht gewoon iedereen om verplicht een co melder te plaatsten die de voedingsspanning onderbreekt naar CV ketel. Hoe moeilijk is het ??? Nee hier een paar man gedacht rijk aan te worden dat is de hele insteek van deze wet. En dan het stukje dat er al 9000 monteurs hun certificaat hebben gehaald !!!!! Dat is nog minder als 10% van het totaal aantal monteurs wat aan gasketels werkt.
Precies dat
Helemaal met u eens!
En als dat niet 100% waterdicht is. Gaat het energie bedrijf maar achter af controleren of cv ketel veilig hangt.
Laat deze onzin weg bij installateurs!
Cv-oke 2.0
Leuk voor de grote jongens zo als Feenstra
De Zzp haakt af met een paar onderhoudsbeurten en daar is het om te doen.
Maar als heel veel Zzp ers afhaken wie gaan dan al die warmtepompen installeren?
Tussen warmtepomp en cv-ketel zit wel een verschil. Zijn 2 totaal verschillende principes.
Ik denk dat de wet voor mensen die zulke reacties plaatsen juist heel goed is. Want volgens mij heb je geen idee wat je aan het doen bent.
Jij moet niet denken….
Ik ben service technicus en gecertificeerd EBI er.
Heb een eigen bedrijf met 10 man personeel.
Dus kievit …shut up
Jij zit zeker ook je zakken te vullen in Den Haag, wat een gelul !!!
Mensen die opleiding monteur en eerste inspecteur zijn die kennen het nu niet meer. Lekker zo doirgaan straks helemaal geen technisch personeel meer te vinden . Want ja studie heeft geen zin meer. Certificaat halen en dan ben je cv monteur.
Maar ook wat techniek Nederland nu weer roept dat de bedrijven willen dat particuliere verkoop aan banden word gelegd zit weer meteen een nare bijsmaak aan… Want hun zeggen meteen dat dit enkel nog mag dan door gecertificeerde bedrijven. Dus hoe je het ook went of keert deze instanties blijven maar met één ding bezig en dat is certificaatjes verkopen… Je kan namelijk ook gewoon zeggen gediplomeerde bedrijven. Maar hun willen hoe dan ook alle 140.000 werknemers certificaat laten halen. Zoals ik al vaker gemeld heb .
.
. Bijscholing is normaal en dat je daar een certificaat voor kan krijgen is ook volkomen normaal. Maar een certificaatje zwaarder laten tellen als een erkend diploma voor service/onderhoud/montage monteur is gewoon enkel uit winst belang van deze instanties.
Gewoon de cc ketel online in het buitenland kopen. Laat ze het in Den Haag lekker uitzoeken.
Eh, wel even ombouwen dan naar Nederlands aardgas!
Maar daar is men in dit werkveld goed in. Certificaatje hier en erkenninkje daar. Er word altijd gesproken over de “beunhazen” die maar aankloten en de particulier die zijn eigen ketel ophangt. Maar wat men volgens mij voor het gemak vergeet, is dat 99% van die beunhazen overdag bij een baas werkt met certificaat. Om nog maar te zwijgen van het prutswerk dat ook door de “grote” bedrijven afgeleverd word op dagelijkse basis.
Je hebt helemaal gelijk, als je ziet wat ik tegen kom van grote bedrijven die achter op de folder van Rogafa staan, en Rogafa houd hun de hand boven hun hoofd, weet ik niet waarom we dit allemaal doen, ja pegels.
helemaal mee eens ook de monteurs van grote bedrijven prutsen wat af. Ik ben redelijk technisch en handig. Mijn ketel en WTW van uit de nieuwbouw een Agpo Optifor voor toen een noviteit. Is door een grote aannemer en een bekend installateursbureau geplaatst. (Oost-Duitse medewerkers) De aan en afvoer van de WTW liepen voor de CV ketel langs dus onderhoud was niet mogelijk.
Uiteindelijk is dat omgelegd. De service monteurs wisten niet hoe de Ferroli ketel werkt. Terwijl de foutcode’s gewoon in de manual staan. Doe het schoonmaken etc. nu ruim 20 zelf. 3 jaar terug zelf nieuwe ketel geplaatst. Nooit meer problemen.
Twee jaar geleden belde een klant met lekkage op zolder, water drupte naast de schoorsteen. Dit was zo’n schoorsteen waar alles op aangesloten zit, wtw, ontluchting riool etc. Samen met een dakdekker gaan kijken wat de oorzaak was, vermoeden bestond dat er iets met die schoorsteen aan de hand was en dat ik de rookgas en de wtw moest loskoppelen. Wat bleek de rookgas en luchttoevoer naar de ketel waren verwisseld, en het allermooiste was dat de luchttoevoer met 80MM regenpijp aangesloten, waar op dat moment het rookgas doorheen stroomde. En dan nu de klapper: de ketel was geïnstalleerd door een van de grootste bedrijven in Nederland die ketels verhuren, en die roepen wat over beunhazen. We hebben er destijds foto’s van gemaakt en de ketel juist aangesloten en de regenpijp vervangen door de juiste materialen.
Wij hebben problemen met onze AGPO Optifor OT en we hebben een vraag hierover, dus als je hulp kunt bieden, dan graag! (Energiewacht is al ingeschakeld maar die lijkt ook niet heel veel verstand van het apparaat te hebben.)
Het apparaat geeft de storingscode E0 aan. Energiewacht is langs geweest en die hebben de terugslagklep schoongemaakt en vastgesteld dat deze vermoedelijk defect is omdat het probleem hiermee niet was opgelost (we wachten nu op het onderdeel).
Waar ik nu mee zit, is dat de afvoerventilator van de Optifor sinds hun bezoek op 100 blijft draaien, ongeacht de stand van de driestandenschakelaar (of de activering van de aanwezigheidsstand op het apparaat).
Ik heb de handleiding van de Optifor OT inclusief de toegangscodes voor de hogere menu’s. Daarmee kan ik vaststellen dat de afvoerventilator op 100 draait, maar ik begrijp niet hoe dat kan en hoe ik hem weer op 40 of 50 kan krijgen voor de normaalstand (de instellingen in de P3-menu’s geven al de normale waarden aan, dus 50 voor de normaalstand).
Hoe is de afvoerventilator in de maximale stand vastgezet en krijg ik dat weer normaal?
Veiligheidsklep vervangen
Dag heren.
Ik ben van plan de theorie voor co vakmanschap monteur werktuigkundige installaties, online te halen.
Waar kan ik de praktijk deel daarna halen?
Zo te zien, is het overal in theorie + praktijk vorm.
Ik ben trouwens engels talig ook.
Zijn er andere eenvoudiger mogelikheiden, om dit allemaal te doen?
Dank.
Hoi Patrick, als je kijkt op de site van vakmanschap co dan is daar ook een kopje aanmelden praktijk examen. Je kunt zover ik weet via vakmanschap co gewoon je theorie doen. En als je je theorie gehaald hebt dan kun je jezelf ook pas aanmelden voor een praktijk examen. Installatiewerk Nederland is een grote praktijkexaminator maar in Kerkrade zag ik bijvoorbeeld dat je ook in het engels examen kan doen.
In Kerkrade doen ze niet alleen in het Engels.. ik heb gehoord dat als je toevallig een bekende bent van de examinator je het papiertje bijna cadeau krijgt… Uit zeer betrouwbare bron van de betreffende monteur zelf gehoord.
Tja Co vakmanschap..
Had laatst een klant die mij ging vertellen dat het prima normaal kan zijn dat er water langs z’n t-120 slang naar beneden loopt en dan af en toe op de ketel druppelt
Slangetje loopt mooi horizontaal zonder beugeltje door de kelder en prikt met 1 90 graden alu bochtje in z’n intergas
Een heel betoog van meneer waarom hij vind dat ik het zeker niet mag afkeuren en uiteraard vind hij dat hij gelijk heeft.
Kots ziek word ik ervan, en zo heb je nog 1000 dingen wat vaak niet klopt..
Jaren en jaren alles toegelaten, en nu ineens certificering, zeker 6 jaar op school gezeten voor wat?
Ik schrijf het op de bon en als de klant vind dat hij een goeie ketel heeft hangen wat veilig is dan zal het wel zo zijn, ben maar een domme jongen wat dat aangaat
In de liften is het niet anders.
Monteurs worden door eigen bedrijf opgeleid. Krijgen allemaal een certificaat. Daarna krijgen ze voor onderhoud een kwartier tijd voor onderhoud. Dus gebeurd er niets.
Klant betaald wel een 1 uur of meer voor onderhoud.
Gasketelwet? Beperkte kennis van politici voor de zoveelste keer weer eens ten prooi gevallen aan lobbyisten.
Komen al die ongevallen mer gasketels dan ook echt door ondeskundig geplaatste of onderhouden ketels, of door juist niet onderhouden ketels. Ik denk namelijk dat het probleem tomeloos overschat wordt.
Eigenlijk weer helemaal van de zotte, gewoon iedereen een retwist verplicht laten installeren en jaarlijks een onderhoud door een bedrijf laten verplichten, eventueel met een printje van je rookgasanalyze.
Hoeveel mensen gaan nadat fe ketel ,,erkend” is geinstalleerd nog verbouwen en geven de ketel een andere plek, als het dan fout gaat vraag ik me af wie de schuld krijgt, een klant liegt nooit namelijk.
Gewoon bullshit deze regeling. Er moet imderdaad wat gebeuren ook wij constateren dat zelfs stukaarski een ketel plaatst maar of de ketelwet zoals het er nu naar uitziet een verbetering zal zijn, daar heb ik een hard hoofd in.
Ik zit al meer dan 35 jaar in de installatie techniek. Heb sinds 14 jaar mijn eigen bedrijf. In de loop der jaren al van allerlei ideeën voorbij zien komen. Iedereen herinnerd zich wel het cv oké label, niets van terecht gekomen. Deze gasketelwet is ook weer een leeg omhulsel.zolang als een particulier een ketel kan kopen via internet en of warmteservice of bouwmaat heeft deze wet geen enkel nut. Want Iedereen kent wel een handige harry die een ketel kan installeren. Waarom dan een vakman inhuren, als het vele malen goedkoper kan. En inderdaad komen wij ook de meest vreemde aangesloten ketels tegen, die door monteurs van grote bedrijven zijn geïnstalleerd. Ik denk dat de kleine bedrijven en zzpers veel meer kennis en liefde voor het vak hebben dan de grote bedrijven, waar het allemaal om vette winst draait en certificaatjes want dat ziet goed uit op hun briefpapier. De gaswet veranderd niets in de praktijk zolang als er een vrije verkoop van cv ketels blijft bestaan. In Duitsland is dit onmogelijk, daar is de installateur heer en meester over cv installaties. Zo zou het hier ook moeten.
Nu gaan we het meest ontwikkelde apparaat met allemaal regels door gecertificeerde monteurs laten ophangen en onderhouden, terwijl Nederland nog vol hangt met oude geisers en gevel kachels van meer dan 40 jaar oud, is het niet verstandig om deze oude open toestellen eerst uit de huizen te verbannen vpprdat we over de eigenlijk best wel veilige cv ketel gaan buigen. En laten we wel wezen de meeste warmtepompen zijn binnen 5 jaar wel al een keer defect of hebben problemen , de kwaliteit, betrouwbaarheid en levensduur is nog lang niet zo goed als die van een cv ketel. Er valt buiten de cv ketel nog een wereld te winnen lijkt mij.
Fan kunnen we daarna wel over een co certificaat praten. Maar waarschijnlijk hebben dan allemaal een warmtepomp op elektriciteit, waarvan we nu al bijna tekort hebben.
Zolang er een vrije markt blijft voor de toestellen, zal links om of rechtsom de handel door niet goed opgeleide mensen en ook de installatie van de producten als zodanig blijven bestaan.
Techniek Nederland heeft trouwens boter op het hoofd want is aanjager van dit soort rare niet haalbare regelgeving, jaagt bedrijven op kosten enz…ik roep al vanaf dag 1 ik doe niet mee. Als het bouwbesluit (waarin dit reeds is vastgelegd) niet wordt gehandhaafd welke ambtenaar (zonder kennis) gaat het dan nu doen?? ik geloof er niet in en ga nog liever brievenbussen monteren op de bouw dan me te laten certificeren voor een niet door te berekenen bedrag iedere drie jaar…
Dit gaat nooit lukken en anders mooi dat de klussenbedrijven van over de grens alles mogen in nederland hoeven geen certificeringen en betalen ook geen vaste lasten ga zo door menssen het wetboek wordt dikker en dikker en inhoudelijk stelt het niks voor maak de nederlandse installateurs maar naar de klote
Techniek Nederland moet eens stoppen met die lobby naar Den Haag.
Een hoop angst zaaien en de politiek onder druk zetten dmv incidenten uit te vergroten.
De installateur en klanten opzadelen met overbodige regelgeving in deze periode daar zit niemand op te wachten
Ben benieuwd wat eerder .van het gas af met electrische ketels of deze wet .
En waarom van het gas af er zit zat in Groningen . Koop de boeren uit .haal het gas eruit .en als de aarde inzakt .krijgen we een mooie voorraad (regen) water om de landerijen te voorzien .
En installateurs blijven werk houden .
Niets anders dan geldklopperij en weer mensen verplicht geld stelen, zoals met de meeste dingen in de naam van uw veiligheid gaan we je portemonnee leeg halen.
Opzouten met Doekle Terpstra die man is een schande voor ons vak. Stelletje geld klopper zijn het bij Techniek Nederland. De lidmaatmaatschapen lopen terug zeker minder geld in t latje en minder bonus uitkeringen.
We hebben al mensen te kort zo maken ze er nog minder. Simpel opt e lossen stop de verkoop bij de warmteservice en andere bedrijven gamma bijvoorbeeld of bouwmaat en toolstation waar je ook ketels kan kopen als particulier.
cv oké bestaat ook niet meer na 3.5 jaar is ook een flop op naar de volgende flop en kosten makerij met die flop wet. ER zijn nu al opleiding bedrijven die de euros binnen harken van de hardwerkende installateurs en zzp vakmannen.
www. ik doe er niet aan mee .nl
Heb alle diploma’s in de kast, gastechnisch , watertechnisch, afstellen en inregelen gastoestellen , lid bij instal q
42 jaar ervarnig ruim 5000 cv ketels geplaatst en onderhouden en straks mag het niet meer!!
Gelukkig heb ik een buurjongen altijd vakkenvuller geweest , net zzp’ er geworden
Doet een dagje CO en kan mijn werk overnemen , ga ik wel badkamerjes doen
We moeten ons samen pakken tegen techniek Nederland en de rest. Wie kan en wil een online handtekeningen actie plaatsen tegen deze onzin. Ik heb het zelf vorig jaar geprobeerd maar te klein netwerk en kwam dus maar tot 10 handtekeningen met mijn 30 Facebook vrienden. Hahaha
Jij moet niet denken….
Ik ben service technicus en gecertificeerd EBI er.
Heb een eigen bedrijf met 10 man personeel.
Dus kievit …shut up
Ze denken zeker bij TN door ons die wet door onze strot te lobbyen zij het ons kunnen laten vergeten dat iedere jojo lid van ze kon worden zonder dat ze de kwaliteit van het geleverde werk controleerde. Die jojo’s hebben voor de CO slachtoffers gezorgd dus ook TN.
waar zijn we mee bezig ze kunnen beter energy en geld besteden aan energie transitie
tip dan is er geen co meer man man man wat een idioten dit alles is om concurrentie in te perken gaat niet om veiligheid als je dit goed wil organiseren moet je net als een apk controle gaan werken en de rotte appels er op die manier uit vissen .
waar zijn we mee bezig ze kunnen beter energy en geld besteden aan energie transitie
tip dan is er geen co meer man man man wat een idioten dit alles is om concurrentie in te perken gaat niet om veiligheid als je dit goed wil organiseren moet je net als een apk controle gaan werken en de rotte appels er op die manier uit vissen .
ik lees hier allerhande opmerkingen over de voors en tegens van de wet, inclusief exemplarische voorbeelden over een familie of huiseigenaar die iets overkomen is door verkeerde aansluiting. Wat ik niet lees is wat (1) de wetenschappelijke onderbouwing is van die wet, en (2) wat de politiek-filosofische onderbouwing is. Over dat laatste punt, hoe kan je het verdedigen dat een liberale overheid met een nieuwe wet een huiseigenaar die op eigen grond zelf zijn CV ketel onderhoud doet, in zijn vrijheid beperken en, onnodig, op kosten jagen. Ik onderhoud ook mijn auto grotendeels zelf, en, ik durf het bijna niet te schrijven, ik verf ook wel eens een boeiboord van mijn huis en zelfs de ramen. Met een doe-het-zelf set veeg ik ook mijn schoorsteen. CV-ketel onderhoud is geen hogere wiskunde. Als het boven mijn pet gaat bel ik inderdaad iemand die ervoor gestudeerd heeft. Maar ik ben degene die dat bepaald en niemand anders. Die vrijheid wil ik niet nog verder laten inperken. Ik beslis ook alleen zelf of ik me laat vaccineren of niet, ondanks dat die beslissing invloed heeft op mensen in mijn omgeving en mezelf. Wat de wetenschappelijke onderbouwing betreft krijg ik graag een verwijzing naar een studie die, om het simpel te houden, vast heeft vastgesteld door veldonderzoek dat het percentage dodelijke ongevallen en huisbranden door do-it-yourself CV installatie, significant veel hoger is onder DIY installatie ivm CVbedrijf installatie. Niet onbelangrijk is dan ook te melden hoeveel overledenen van het totaal aantal overlevenden in een kalenderjaar als doodsoorzaak koolmonoxide vergiftiging of brand als gevolg van onkundidige installatie, vervanging, of onderhoud aan CV-ketel” . Ik durf te wedden dat een wetenschappelijke onderbouwing vanuit veiligheidsperspectief er niet is. Heb ik dat mis, dan krijg ik graag een rapport te lezen waarin dat is beschreven. Mijn voorlopige conclusie is daarom dat die wet er niet mag komen vanwege het gebrek aan urgentie (schieten met een kanon op een mug) en wetenschappelijk onderbouwing (zie boven), en het uitsluiten van een bataljon aan ZZP-ers die niet te verplichte cursussen kunnen betalen of er de tijd voor hebben op die te halen omdat er brood op de plank moet komen. Ik hoop dat politieke partijen dit alles in overweging nemen en die wet uitstellen totdat zowel de politieke als wetenschappelijke/cijfermatige onderbouwing er is, draagvlak onder alle ZZP-er CV monteurs, en, niet onbelangrijk, voldoende draagvlak onder (DIY) huiseigenaren is.
Je heb 100% gelijk de hele wet staat op losse schroeven en techniek Nederland heeft als zelf uitgeroepen branche organisatie al te veel bedrijven hier in mee gezogen . Ik lees 8% is gecertificeerd en ik vraag me wel echt af hoe die 8% hun gemaakte kosten kunnen gaan verhalen. Ik ben ook echt van mening dat Doekle en Techniek Nederland de hoofd verantwoordelijke zijn van deze ondoordachte wet er door te drukken. En Olongren die zonder ook maar enige technische achtergrond deze wet onder druk heeft getekend. Deze 3 zullen zich moeten gaan verantwoorden en als Hugo niet oppast word hij ook in deze maffia achtige cartel vorming meegezogen. Ik hoop echt dat techniek Nederland alles wat ze er tot nu toe mee verdient hebben tot de laatste cent moeten terug gaan betalen aan de bedrijven die er geld aan uitgeven hebben.
Er is niets mis met een betere regelgeving waarin een goede en veilige werking van een gasverbrandingstoestel wordt gewaarborgd. Er wordt nu nog te vaak slecht werk afgeleverd. Een eigenaar of huurder moet er op kunnen vertrouwen dat zijn toestel goed onderhouden wordt. Wat er wel mis is, is een complexe en te dure (initiële, directe en jaarlijks terugkomende kosten) Gasketelwet. De kosten die uiteindelijk door de klant betaald moeten worden terwijl de diverse instanties er aan verdienen. Ook een aantal ZZP-ers zal afhaken vanwege de onevenredig hoge kosten voor een klein bedrijf. Daarom de bedrijfscertificatie uit de wet halen. Wel doen: Vakmanschap-CO, Vakpaspoort (Centraal Register Techniek), verplichte gestandaardiseerde werkbon met checklist met meetresultaten, gekalibreerde meetinstrumenten, zonder dit is het verboden om werkzaamheden uit te voeren en te laten voeren en bewaren (bv. 5 jaar) van werkbon en checklist. Eventueel werkbon met checklist verplicht uploaden naar een Centraal Register. Bedrijf c.q. de monteur moet voorts wettelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor (bijna)ongevallen.
Door de Gasketelwet dient een gasverbrandingsinstallatie die een hogere CO-concentratie produceert dan 20 ppm en deze vrijkomt in een ruimte waar zich personen bevinden en waarvan de oorzaak van de ontoelaatbare afwijkingen niet kan worden weggenomen, buiten bedrijf gesteld worden. Tevens dient dit aan een aantal instanties gemeld te worden. Het buiten bedrijf stellen en melden , toch wel een ‘dingetje’ om te doen bij een vaste klant. Natuurlijk, het moet en het zal. Maar als de klant er ernstig door wordt geraakt en het gevoeld kan worden als ‘verklikker’ blijft het lastig. Het niet commerciële inspecterende NUTS-bedrijf (Gemeentelijk Gasbedrijf) van weleer had daar geen last van. Maar ja, oude tijden zijn geweest. Misschien op dit punt ook een publiekscampagne enige uitkomst biedt.
kansloze geldklopperij. neem steeksproefs gewijs een aantal ketels/ adressen van een installateur en kijk hoe het werk uitgevoerd wordt.
beun de haas blijft zijn ding doen. En als er een co- incident is, is de monteur onvindbaar. De ketels waar ik aan heb gewerkt heb dragen mijn naam, datum en meetgegevens.
simon.