Ga naar hoofdinhoud

, ,

Gasketelwet: installateur kijkt kat uit de boom

Installateurs storten zich niet massaal op de nieuwe CO-certificering. Veel bedrijven kijken nog even de kat uit de boom, blijkt uit een peiling op Installatie.nl.

Van de ruim 380 deelnemers aan de poll is een kwart al wel bezig met het certificeringstraject. De helft van de deelnemers stelt het nog even uit, of is er helemaal niet mee bezig. Het resterende kwart bevindt zich nog in een oriënterende fase.

De CO-certificering, die in de volksmond de Gasketelwet wordt genoemd, is een wettelijke regeling die vakbekwaamheidseisen stelt aan alle cv-monteurs en installatiebedrijven in Nederland die ketels plaatsen of onderhouden. Monteurs moeten een theorie en praktijkexamen afleggen, en bedrijven moeten zich certificeren. Hiervoor zijn al zelftests en opleidingsmodules opgetuigd.

De wet had op 1 juli van kracht moeten worden, maar werd vlak voor de ingangsdatum uitgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Officieel omdat het document nog langs de Raad van State moet. Het is al de vierde keer dat de Gasketelwet vertraging oploopt. Het ministerie heeft nog geen nieuwe ingangsdatum. De wetgeving komt voort uit een aanbeveling van die de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in 2015. De Raad oordeelde dat het kwaliteitssysteem van de installatiebranche de veiligheid van bezitters van cv-ketels onvoldoende kon borgen.

Anderhalf jaar overgangsperiode

Installateurs zouden na 1 juli anderhalf jaar de tijd hebben om zich te certificeren. Tot die tijd is de certificering ook nog geen verplichting. Na 1 januari 2022 – en die datum schuift dus mee op – zijn particulieren die hun ketelonderhoud door een niet-gecertificeerde installateur laten uitvoeren strafbaar volgens de wet. Installatiebedrijven die zonder de juiste papieren cv-ketels installeren of onderhouden kunnen ook worden beboet. De wet betekent dat installatie van een cv-ketel en het periodieke onderhoud voor consumenten duurder worden.

Vroege vogels de dupe

Installateurs die al vroeg hun certificaat hebben gehaald, zien de waarde ervan dalen, omdat het maar vijf jaar geldig is. Doordat er pas over twee jaar echt op gehandhaafd wordt, heeft een vroege installateur er dus maar effectief drie jaar wat aan.

Check hier de FAQ’s over de Gasketelwet.

13 reacties op “Gasketelwet: installateur kijkt kat uit de boom

  • Nic

    Ik was er snel bij. Makkie voor mij vanwege ervaring en oude Gawalo diploma’s. Als ik zie wat er nu nog nieuw gemaakt wordt door collega’s , dan houd ik mijn hart vast. Weten echt niet waar ze mee bezig zijn.

  • BvdSteeg

    Kan ik op een site zien of een monteur is gekwaliceerd is. Zoiets als het BIG register?

    1. Nic

      Volgens mij nog niet helaas. Als wij, met certificaat, vermeld zouden staan, kregen wij meer nette opdrachten en betere prijzen. De prijsvechters kunnen dan ander werk zoeken.

      1. Ik sluit me er volledig bij aan Nic!

      2. marc

        Wel vreemd dat een klant niet online een lijst kan inzien bij bijvoorbeeld ROVC met gecertificeerde monteurs/ installateurs zoals bij Stek ed.
        dat zou wel een meerwaarde zijn voor degene die geïnvesteerd hebben in de co cursus wat niet goedkoop was.

  • marc

    Wel vreemd dat een klant niet online een lijst kan inzien bij bijvoorbeeld ROVC met gecertificeerde monteurs/ installateurs zoals bij Stek ed.
    dat zou wel een meerwaarde zijn voor degene die geïnvesteerd hebben in de co cursus wat niet goedkoop was.

    1. De overheid zorgt voor een lijst van bedrijven die wettelijk gecertificeerd zijn, net als voor F-gassen (Zoeken op kvk nummer). Bedrijven worden ook overgenomen in een brancheregister centraalregistertechniek.nl, opvolger van qbisnl.nl. Iedere monteur die geslaagd is voor vakmanschapco examen krijgt binnenkort het digitale Bewijs van Vakbekwaamheid in de Vakpaspoort app van Centraal Register Techniek. Opdrachtgevers, werkgevers, gemeentes en certificerende instellingen kunnen de ‘Bewijzen van Vakbekwaamheid’ dus online controleren. In Vakpaspoort komen onder andere VCA, STEK en schooldiploma’s die bij Duo staan geregistreerd. Centraal Register Techniek is opgericht door FNV Metaal, CNV Vakmensen, NVKL en Techniek Nederland, mede mogelijk gemaakt door Wij Techniek. Dus geen commercieel initiatief en waarborgen voor privacy.

      1. Mark

        Heel leuk, maar er kan nog steeds slecht werk afgeleverd worden.
        Er”moet” gewoon controle zijn van het gemaakte werk, dan pas gas, water of Electra.

  • Peter

    Het is een kwestie van tijd voordat de wet definitief wordt. Ze zijn er nog nooit zo dicht bij geweest om de huidige situatie waar iedereen maar doet wat ie wil te veranderen, dat laten ze niet meer los. Iedereen weet dat het zo niet verder kan, maar toch wachten we met z’n alle op wat de collega installateur doet. We hebben al enkele monteurs die de theorie en de praktijk met succes hebben afgesloten. Straks wachten om een plekje te krijgen om een opleiding te volgen zie ik niet zitten.

  • Mark

    Maar wees eerlijk, als er een certificaat is. Wordt het dan wel veilig, goed en professioneel?
    Er is nu ook onder de wel of niet gecertificeerde bedrijven al een bende of juist niet.
    Er gaan bedrijven (niet de kleine installateurs) erg veel aan dit verdienen. Erg oneerlijk!
    De regeling kan zo simpel, na installatie controle van energiebedrijf (net als vroeger)

  • andre

    Vandaag mijn Vakmanschap CO certificaat behaald. Was best te doen en ik vond het best wel zinvol.

  • Arie77

    Ik heb ook het monteurs certificaat gehaald, maar ik ga mij never nooit niet door techniek Nederland laten certificeren. Ik word daar zeker geen lid van, ik heb al genoeg betaald aan OK CV, en die zijn opeens opgeheven. Het kost meer dan je er ooit aan kan terugverdienen.

    1. Remco

      De wettelijke certificeringsregeling is ingesteld door de overheid en met instemming van de Tweede Kamer. Certificering wordt door onafhankelijke certificerende instellingen uitgevoerd op basis van een onafhankelijke kwaliteitsregeling. Techniek Nederland is een vereniging van installateurs, die certificeren helemaal niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Innovatieprijs voor aansluitset hybride warmtepomp

Facelift voor populairste inbouwreservoir

Glasvezel met een luchtje

Kemkens komt met carnavalskraker: ‘Werm vanbinnen’

Kabinet schuift ‘ISDE-bom’ terzijde: ‘keuzevrijheid tussen warmtepomp en warmtenet’

Duco publieksfavoriet bij BouwBeurs Awards