De geluidseis voor buitenunits van warmtepompen en airco’s is uitgesteld tot 1 april 2021. Eigenlijk zou deze eis gelijktijdig met de BENG-eisen worden ingevoerd, op 1 januari 2021.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het uitstel bedoeld is “om de bouw- en installatiesector tijd te geven te voldoen aan deze nieuwe geluideisen”. Het verzoek voor het uitstel kwam vanuit de bouwsector, zegt een woordvoerder.
Eerder werd dit jaar werd de geluidseis ook al uitgesteld, maar dat had toen te maken met het feit dat de BENG-eisen later in zouden gaan – de geluidseis verhuisde met die nieuwe datum mee. Dat ligt nu anders, want de BENG-eisen en de TO-juli (een maat voor oververhittingsrisico), gaan wél gewoon op 1 januari in.
Kritiek
Op deze geluidseis, en ook de bijbehorende rekenmethodiek, kwam behoorlijk wat kritiek uit de markt. Die kritiek werd het luidst verwoord door het bedrijf Alklima. “Het is 100% duidelijk dat de huidige opzet in de praktijk veel onduidelijkheid en problemen zal opleveren én de zoveelste prijsverhoging met zich mee zal brengen”, zo zei Rudy Grevers, manager woningbouw bij Alklima, eerder. Nu laat hij weten: “Helemaal terecht dit uitstel. Deze regelgeving is eenvoudigweg onder te hoge druk tot stand gekomen.”
Ook vanuit het Lente-akkoord klinken opgeluchte geluiden. Het Lente-akkoord is een verbond van vier partijen (Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en WoningBouwersNL) die duurzame bouw willen stimuleren. Zij vroegen vorige maand om uitstel van de geluidseis omdat de voorbereidingstijd te kort zou zijn. Nu zegt het Lente-akkoord “verheugd” te zijn over het besluit van het ministerie.
Toegestaan geluidsniveau
Volgens de nieuwe geluidseisen mag een buitenunit overdag niet meer dan 45 dB produceren op de perceelgrens met de buren. ’s Nachts geldt een maximum van 40 dB. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat in de komende periode geen aanpassingen worden gedaan aan de rekenmethodiek of de hoogte van de eisen. Het gaat alleen maar om wat extra tijd voor de sector.
Belachelijk om de nieuwe geluidsnorm pas in te laten gaan in april. Er zijn honderden warmtepompen die boven deze geluidsnorm uit komen. Erg irritant voor de mensen die hier last van hebben. De herrie gaat dus dag en nacht door.Er wordt wel gedacht aan de installateur maar niet aan de burger . Goed gedaan minister.
Mis ik hier wat of zijn er gewoon omkastingen te koop welke voor genoeg geluidsreductie zorgen?
Met herrie makende units geef je de WP enkel een slechte naam.
De waardes zijn duidelijk, Maximaal 45/40dB op de erfgrens, hier is niks verwarrends aan.
zo is het maar net je ziet nu al dat mensen er niet eens aan beginnen omdat ze bang zijn er zelf last van te krijgen. en de besparing is nihil en de boel kan ook nog in de brand vliegen En je kan ook niet hele wijken met die WP vol zetten
…. en de boel kan ook nog in brand vliegen? Waar komt dit broodje aap dan vandaan g. van Dijk? Hou jij het maar lekker bij je gasgestookte CV-keteltje die binnen hangt.
Warmtepompen zijn gewoon omgekeerde airco’s. Met hun irritante lawaai van dien. Er zijn al zoveel klachten over irritant jankende airco’s. Met die warmtepompen krijgt men in of aan ieder ieder huis zo’n geluidsoverlast veroorzaker !! Weg stilte en de rust als je in je tuin of je balkon of open raam wilt zitten. Daarbij stoot een warmtepomp een koude luchtstroom naar buiten, zodat je gaat rillen op je terrasje of balkon en de het buiten just kouder gaat worden, dus dan valt er geen warmte meer naar binnen te pompen. Vreselijk, al die lawaai ventilators aan de huizen ! De z.g dB metingen deugen niet ! Want het gaat om een constante enkele toon in juist een irritante frequentie, meestal rond 500 Hz en dat is al hinderlijk bij een zéér lage dB waarde ! De norm is meestal tot Maximaal 45/40dB op de erfgrens , maar een enkele toon is al hinderlijk bij 20 dB !!! en vooral in rustige buurten en daarom deugen die z.g. normeringen niet ! De praktijk is geheel anders dan de theorie !! Bij rijtjes woningen is er geen erfgrens, die staan aan elkaar ! Bij flats komt er op elke verdieping en links en rechts zo’n ding te hangen, dan is 10/20 dB al teveel !!! Al die irritante enkele tonen van de aanliggende pompen/buitenunits gaan met elkaar interfereren en krijg je een modulerende janktoon het versterkt elkaar. Daarom weg met die warmtepompen ! Vooral de buiten units !! En kies voor waterstof, wat een stille techniek is. !! Ik weet als soundtechnieker precies hoe geluid werkt. De fabrikanten van airco’s en warmtepompen zeggen wel dat hun systeem stil zou zijn en lobbyen dan daarmee. Maar als de installatie verouderd, gaan ze altijd lawaai maken. De politiek en domme ambtenaren hebben totaal geen verstand van techniek en laten zich beïnvloeden door lobbyisten !