Ga naar hoofdinhoud

,

Geluidslabel.com gaat markt op

Geluidsconfigurator Geluidslabel.com is na een grondige update klaar om de markt op te gaan. Met de tool kan worden bepaald of het geluidsniveau van de buitenunit van een warmtepomp op de erfgrens met de buren binnen de geluidseis blijft.

Overdag mag een buitenunit 45 dB produceren op de erfgrens, ’s avonds en ’s nachts 40 dB. Wil je berekenen wat jouw buitenunit gaat doen, dan kan je dat berekenen met een rekentool op de site van de rijksoverheid. Maar die is best complex. De ontwikkelaars van Geluidslabel.com willen geluidsberekeningen toegankelijker maken. In november presenteerde het bedrijf een eerste versie en werkten ondertussen door aan een tweede versie, die robuust genoeg is om aan installateurs te verkopen.

Warmtepompen op aanvraag in database

Die kunnen berekeningen per stuk inkopen, maar ook een bundel kopen, met kwantumkorting. Een enkele berekening kost 50 euro, zegt oprichter Pieter van der Hoeven. “We hebben nu ongeveer 25 warmtepompmodellen van 4 à 5 merken in onze database staan. Het is niet onze bedoeling volledig te worden, dat is geen doen”, zegt Van der Hoeven. “Als een installateur met ons in zee gaat, inventariseren we welke warmtepompen hij voert en daar vullen we dan de parameters van in in ons bestand.”

Ten opzichte van de eerste versie zijn er verschillende verbeteringen doorgevoerd. Zo is het makkelijker geworden om met de warmtepomp op het perceel te slepen, waardoor je veel makkelijker ziet op welke plek een buitenunit van de warmtepomp potentie heeft. Een tweede verbetering is dat er nu ook schuine percelen en gebouwen in de berekening meegenomen kunnen worden. Ten slotte krijgt de klant een veel overzichtelijker uitdraai van de berekening dan eerder het geval was.

Hoogtedata

In de eerste versie maakte Geluidslabel.com gebruik van de rekentool die beschikbaar is via de site van de Rijksoverheid, maar die kende een paar beperkingen, stelt Van der Hoeven. Nu is ervoor gekozen om de ‘Handleiding meten en rekenen industrielawaai’ als basis te nemen. Geluidslabel.com maakt gebruik van de kaartdata van het Kadaster en van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Van der Hoeven: “Als we in de toekomst ook gebruik maken van het Actueel Hoogtebestand Nederland dan kunnen we ook de hoogte van de warmtepomp positioneren.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie