Ga naar hoofdinhoud

Gemeenten falen bij woningaanpassing

Gemeenten helpen ouderen onvoldoende als zij vragen om een woningaanpassing, zoals badkamerrenovatie. Naast benodigde kennis van WMO blijken vele gemeenten ook geen geld beschikbaar te hebben.

 

Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO onder 30 gemeenten. Ouderen kunnen woningaanpassingen zoals trapliften of een inloopdouche aanvragen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), maar krijgen hierbij weinig steun van de gemeente. “Onderzochte gemeenten laten hier een belangrijke taak liggen. Zeker nu senioren langer thuis moeten blijven wonen, zullen dit soort aanpassingen vaker in bestaande bouw gedaan moeten worden. Gemeenten moeten hier echt anders mee omgaan,” zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

 

cover 2-2015Trend: langer thuis

In Installatie en Sanitair van maart 2015 een trendartikel over het levensloopbestendig maken van woningen. Veel installatiebedrijven richten zich deze groeimarkt. Doordat mensen langer thuis (moeten) wonen zullen zij eerder investeren in het levensloopbestendig maken van de bestaande woning.  Klik hier voor een proefnummer of (proef)abonnement.  Ook brancheorganisatie Uneto-VNI ziet het langer thuiswonen als een van de belangrijkste trends voor de komende jaren.

 

‘Ga maar verhuizen’

47% van de onderzochte gemeenten hanteert strenge criteria om te bepalen of iemand recht heeft op een woningaanpassing. Alleen in uitzonderingsgevallen kan een burger dan een beroep doen op (financiële) hulp van de gemeente. Minder dan de helft (46%) van de deelnemende gemeenten heeft geld voor woningaanpassingen beschikbaar gesteld. Volgens de ANBO geven ondervraagde gemeente aan dat iemand maar moet verhuizen als de huidige woning niet meer voldoet. Dit is echter voor veel mensen niet haalbaar en bovendien is er een tekort aan seniorenwoningen. De houding van deze gemeenten staat bovendien haaks op het huidige kabinetsbeleid. Als reden voor de afwijzende houding geven gemeenten aan dat woningaanpassingen een taak zijn van corporaties en van bewoners zelf.

 

Woningbehoefte vaak onduidelijk

Slechts een kwart van de gemeenten zegt dat ze een goed zicht hebben op welke woningaanpassingen senioren nodig hebben. Veel gemeenten zijn nog volop bezig met het in kaart brengen van de woningbehoeftes. Bovendien wordt er in veel gemeenten overlegd met woningcorporaties en zorgaanbieders.

 

Geen bemiddelingsrol

17% van de gemeenten geeft aan een actieve bemiddelingsrol voor zichzelf te zien als het gaat om de begeleiding van senioren naar een passende woning. De rest denk dus dat bemiddeling geen rol is voor de gemeente. “Dat is een gemiste kans,” aldus Den Haan. “In Utrecht zijn de ervaringen met een verhuisadviseur voor senioren goed. Ik roep de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dan ook op dat soort positieve voorbeelden bekend te maken. Er moeten echt flinke stappen worden gezet op het gebied van woonbeleid voor senioren: het is vijf voor twaalf!”

 

Bekijk het hele onderzoek hieronder.

Bijlage(s):

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie