Na een afkoelperiode van anderhalf jaar gaan binnenkort de partijen weer met elkaar aan tafel om ventilatienorm NEN 1087 af te stoffen en op te poetsen, zodat deze “de komende tien jaar weer mee kan”.
Na een fikse ruzie in de ventilatienormcommissies, trok de NEN vorig jaar oktober de stekker uit het overleg. “Wanneer consensus ontbreekt, kan een norm niet worden gepubliceerd”, zo liet de NEN destijds weten.
Anderhalf jaar geleden lag er een voorstel op tafel voor een nieuwe norm (NEN 1087:2019), maar dat voorstel riep zoveel weerstand op, dat die nog op de tekentafel sneuvelde. Datzelfde voorstel van toen wordt bij de komende onderhandelingen flink onder handen genomen. Er worden enkele stukken geschrapt en enkele bestaande stukken geredigeerd, zodat de meeste betrokkenen zich erin kunnen vinden.
Quick fix
“De normcommissie Binnenklimaat en energieprestatie heeft recentelijk besloten dat er in eerste instantie gewerkt gaat worden aan de reparatie van NEN 1087, zodat deze aangewezen kan blijven door het Bouwbesluit”, zo laat Caroline van Hoek weten. Van Hoek is (de nieuwe) secretaris van de normcommissie Binnenklimaat en energieprestatie.
Deze reparatie – of quick fix – moet het mogelijk maken om over een maand of vier de vernieuwde norm te kunnen publiceren. Er ligt nu een lijstje op tafel – met bezwaren van een aantal betrokken fabrikanten en adviseurs. Als de acht punten uit dit lijstje stuk voor stuk kunnen worden afgevinkt, dan is de NEN 1087:2019 weer zo goed als in orde, zo stellen de bezwaarmakers.
Update nodig
“De huidige NEN 1087 is nog steeds een prima document, ondanks dat deze al wat ouder is. Maar een update is noodzakelijk om de nieuwe systemen goed en juist te kunnen beoordelen op hun werking in de praktijk. Als dat voor elkaar is, kan de NEN 1087 weer makkelijk 10 jaar mee”, aldus Jan Verdonck, die namens fabrikant Jaga een bezwaar indiende en later voorzitter werd van de normsubcommissie ventilatie.
De normcommissie Binnenklimaat en energieprestatie gaat nu een werkgroep samenstellen die de opdracht meekrijgt om concreet te maken wat er voor de quick fix nodig is. De startvergadering van deze werkgroep zal naar verwachting ergens in de lente plaatsvinden. De normcommissie ‘Binnenklimaat en energieprestatie’ doet dit alles mede onder leiding van een nieuwe voorzitter, André Meester, die jarenlang verbonden was aan de VLA, de voorloper van Binnenklimaat Nederland.
‘Verkeerde route’
Harm Valk van Nieman RI, die de afgelopen jaren intensief betrokken was bij de nieuwe NEN 1087:2019, heeft zijn bedenkingen bij het nieuwe voorstel. “Binnenklimaat Nederland wil het proces vlot trekken, maar naar mijn idee kiezen ze daarbij de verkeerde route – de quick fix – wat structurele verbetering naar de lange termijn verbant.”
Valk denkt dat het beter is dat het ministerie vooraf toezegt dat er ook noodzakelijke verbeterpunten in het Bouwbesluit worden opgenomen, zoals destijds aanbevolen door bijvoorbeeld TNO ten aanzien van de afvoer in de keuken.
Verbeterpunten zoals de voorstanders van de quick fix die graag zien:
- Aansluiting van de NEN 1087 bij het huidige Bouw Besluit 2012
- Productnormen worden vervangen door systeemnormen bij deze beoordelingsmethodiek
- Renovatie en nieuwbouw worden apart behandeld. In verband met het kostenaspect voor de renovatiemarkt
- ‘Comfortzone’ zal beleidsneutraal worden weergegeven zodat een technisch neutrale omschrijving plaats gaat vinden in de norm
- ‘Vergeten’ hoofdstukken zullen worden toegevoegd.
- Jurische omschrijvingen in de norm zullen worden herzien, zodat deze kloppend worden.
- Andere omschrijvingen worden technisch neutraal omschreven, zodanig dat de beoordeling van systemen wordt beoordeeld op basis van prestaties en niet op basis van systeemkenmerken.
- IBPV-methodiek (waarin verschillende ventilatiesystemen langs een kwalitatieve meetlat worden gelegd) wordt vanwege het niet breed gedragen principe nu niet opgenomen
Prima schrijven. Helder.