Bierbrouwer Grolsch verwarmt een deel van haar kantoren met ventilatielucht die opgewarmd is met restwarmte uit het brouwproces van bier. Hiervoor maakt de brouwer uit Enschede gebruik van een Twin-coil systeem.
Ventilatie
De warme lucht uit het brouwhuis, die normaal via ventilatie naar buiten werd afgevoerd, wordt door middel van een ventilator naar dit systeem geleid. Daar wordt de warmte uit de lucht gehaald en vervolgens via warmtewisselaars overgedragen aan het ventilatiesysteem. Dit ventilatiesysteem gebruikt de opgewarmde lucht om de temperatuur in verschillende kantoren op een aangenaam niveau te houden.
“De verwachte besparingen zijn afgelopen winter ruimschoots behaald. Naar verwachting hebben we de investering binnen drie jaar terugverdiend’, aldus Susan Ladrak, Manager Engineering bij Grolsch. “Door het toepassen van deze techniek kan Grolsch 17% van haar totale kantooroppervlak verwarmen. De komende jaren willen we dit percentage verder uitbouwen.”
Water/glycol
Twin-coil systemen worden doorgaans verkozen wanneer de afstand tussen de afvoerlucht en de toevoerlucht groot is. Hierbij wordt de warme lucht door een warmtewisselaar gevoerd waarmee een water/glycol mengsel wordt opgewarmd. Met een andere warmtewisselaar wordt de koude toevoerlucht opgewarmd. Een pomp zorgt voor de circulatie van het water/glycol mengsel tussen de beide warmtewisselaars.
Dergelijke vormen van circulair denken en handelen spelen een centrale rol binnen Grolsch, zo meldt de brouwer in haar jaarverslag. Zo wordt 99,8% van al het afval hergebruikt in de keten. De Twentse brouwer heeft in het brouwproces meerdere technieken ingebouwd die tot hergebruik van warmte en energiebesparing leiden.