Klimaatgroep Holland heeft in twee basisscholen in het aardbevingsgebied in Groningen aardbevingsbestendige klimaatinstallaties aangebracht. Dat betekent: niet star, maar flexibel monteren.
“Waar je normaal draadstangen gebruikt om de installatie op te hangen, gebruik je nu staalkabels of kettingen. Zodat er beweging mogelijk blijft”, zegt Harry Vaatstra, directeur van Klimaatgroep Holland.
“Opdrachtgever Centrum Veilig Wonen eist dat wij aan hogere eisen voldoen dan het Bouwbesluit”, zegt Vaatstra. “Medewerkers moesten een speciale cursus volgen om een veilige werkwijze te garanderen.”
Scholenprogramma
Zo’n 70 scholen in het Groningse aardbevingsgebied worden bouwkundig versterkt of herbouwd. De Nationaal Coördinator Groningen wil met een speciaal scholenprogramma al deze scholen vóór 2021 aardbevingsbestendig en toekomstbestendig maken.
Basisscholen Klim-op en De Horizon behoren tot de eerste scholen in de provincie Groningen waar de schade als gevolg van door gaswinning ontstane aardbevingen is hersteld. Klim-op (Middelstum) werd versterkt en vernieuwd terwijl De Horizon (Bedum) volledige nieuwbouw kreeg.
Energiezuinig
Behalve aardbevingbestendig, zijn de klimaatinstallaties ook energiezuinig. De gekozen oplossing voorziet in optimale ventilatie, verwarming en koeling van elk klaslokaal afzonderlijk door continue meting van onder andere temperatuur en CO2.
Deze slimme, vraaggestuurde klimaatbeheersing beperkt het energieverbruik tot een minimum. Daarbij maakt een lucht-warmtepomp de scholen gasloos en, in combinatie met andere maatregelen, energieneutraal. Deze luchtwarmtepomp gebruikt enkel hernieuwbare energie.