Ga naar hoofdinhoud

Hemelwater- en grijswater in nieuwe ISSO-uitgave

De meest actuele richtlijnen voor het ontwerpen, realiseren en beheren van hemelwater- en grijswatersystemen zijn vanaf nu te raadplegen in de nieuwe ISSO 70.

Omdat het ministerie heeft aangekondigd dat we ons drinkwatergebruik tot 2035 met 20 procent moeten verminderen, zijn de alternatieve watersystemen nog meer dan voorheen noodzakelijk. Voor ISSO was dat een belangrijke reden om alle informatie eens stevig te actualiseren en aan te vullen. Het resultaat is de nieuwe ISSO-publicatie 70 ‘Hemelwater en grijswater binnen de perceelgrens’.

Technische richtlijn

De nieuwe publicatie is een richtlijn voor professionals die zich wil verdiepen in de inzet van hemelwaterafvoersystemen in combinatie met infiltratie en gebruik. Daarnaast doet de publicatie hetzelfde voor grijswaterafvoersystemen en behandelt hij bijvoorbeeld ook de zuivering en benutting van huishoudwater.

“Een reductie van het drinkwatergebruik achten wij technisch goed mogelijk. In Vlaanderen is bijvoorbeeld goed te zien welke technieken en maatregelen een impact hebben. Met deze kennis brengen we heel gestructureerd de verschillende technieken die daarvoor beschikbaar zijn, onder de aandacht”, vertelt Nick Post, sanitair specialist bij ISSO.

Als je in Vlaanderen bouwt, grondig renoveert of een bestaande woning uitbreidt, ben je verplicht om een regenwaterput van minstens 5.000 liter te plaatsen. Bij een dakoppervlakte vanaf 120 m2, maar kleiner dan 200 m2: 10.000 liter. Is het bouwperceel groter dan 250 m2, dan is ook een infiltratievoorziening nodig om overtollig regenwater in de grond te laten sijpelen.

Zuinig met drinkwater: waterbesparende technieken
Een uitgebreid artikel met discussies in de politiek over het gebruik van hemelwater en grijswater, plus een lijst aan innovatieve waterbesparende technieken is hier te lezen.

Vernieuwingsslag

De nieuwe ISSO-publicatie is voortgekomen uit twee oude publicaties: ISSO-publicaties 70.1 ‘Omgaan met hemelwater binnen de perceelgrens’ en 70.3 ‘Grijswater binnen de perceelgrens’. Hoewel ook deze publicaties diverse ideeën en ontwerpsuggesties geven om regenwater en grijswater in te zetten, zijn deze publicaties respectievelijk 10 en 20 jaar oud. Maar de nieuwe publicatie is zeker niet het samenvoegen van de kennis.

Volgens Nick Post heeft er een forse vernieuwingsslag plaatsgevonden, omdat de kennis van hemelwater- en grijswatersystemen een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. “Het is nog wel noodzakelijk dat de regelgeving wordt gelijkgetrokken. Maar die beweging is gaande, en daarom hebben we met deze kennis al ingespeeld op een mogelijke aanpassing van de regelgeving. De verwachting is dat bijvoorbeeld het Drinkwaterbesluit binnen afzienbare tijd ruimere toepassingsmogelijkheden zal bieden.”

Voor bredere toepassing van grijs- en hemelwater is aanpassing nodig van het Bouwbesluit en het Drinkwaterbesluit. Het Bouwbesluit gaat over de bouwtechnische aspecten van de maatregelen en het Drinkwaterbesluit over de kwaliteitsaspecten van het gebruikte water in huis. Onlangs werd bekend dat er voorlopig geen aanpassing komt in het Bouwbesluit over verplichte regenwateropvang.

Klimaatadaptatie

De kennis geeft ook algemene informatie over de huidige problematiek met drinkwaterschaarste maar ook over de overlast door zware regenbuien. Verder is er aandacht voor de milieu-impact en de LCA-berekening van de systemen. Ook komt de wet- en regelgeving aan bod.

Deze kennis beweegt zich op het snijpunt van afvoer- en toevoertechniek, van hemelwater en licht verontreinigd afvalwater, van zuivering, infiltratie en benutting binnen het leidingwatersysteem. Dit houdt in dat je met meerdere soorten regelgeving te maken hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie