Ga naar hoofdinhoud

,

Hoe voorkom je overlast installatiegeluid?

Het zijn meestal niet de apparaten zelf, maar de omstandigheden waarin ze functioneren die tot geluidsoverlast leiden.

Wat zijn de notoire kabaalmakers in de installatietechniek, en wat zijn de omstandigheden die tot overlast leiden? Maar ook: wat is geluid eigenlijk, en hoe wordt het gemeten?

Vakblad Installatie dook samen met akoestisch experts Wim Beentjes van LBP Sight en Michiel van Eeden van Technisch Bureau van Eeden in de wereld van het installatiegeluid.

.

.

.

De échte oorzaak van overlast

De opwekker blijft de voornaamste veroorzaker van overlast. Maar de werkelijke oorzaak van de overlast van een cv-ketel, airco of warmtepomp ligt vaak in de omstandigheden als ophanging, opstellingsplek en isolatie van de technische ruimte. Klassiek voorbeeld is de slecht afgesloten trapkast die een klankkast wordt. Aandacht voor de opstelplek, zoals fabrikanten adviseren, en maximale isolatie kunnen overlast voorkomen.

Ventilatiekanalen

Voorbeeld van te veel weerstand in ventilatiekanalen.

Ook ventilatiesystemen veroorzaken vaak onnodig installatiegeluid. Met name weerstand in de kanalen door slecht bochtenwerk, tekort aan demping of slecht afgestelde ventielen zijn hier de boosdoeners. Contactgeluid in de standleiding is een ander veelvoorkomende kabaalmaker.

Verschillende meetmethoden

Sinds 2012 mogen installaties binnenshuis afzonderlijk van elkaar niet meer dan 30 dB produceren. Buitendelen van warmtepompen en airco’s mogen vanaf januari komend jaar 40 dB op de erfgrens produceren. Hoe dit gemeten wordt, is nog niet duidelijk. Er worden in de Europese normen verschillende methoden gebruikt. Ook meet de ene fabrikant in vollast, en de andere in deellast, waardoor het voor een installateur soms lastig vergelijken is.

Lees het achtergrondartikel over installatiegeluid hier in vakblad Installatie

2 reacties op “Hoe voorkom je overlast installatiegeluid?

  • Hoe geluidsniveaus moeten worden gemeten is wel degelijk duidelijk en dit wordt niet door de fabrikant gedaan. Voor de hinder van installaties binnen de woning wordt gemeten conform de instructies in NEN5077. En voor de nieuwe erfgrens-eis van o.a. warmtepompunits buiten de woning is er middels een recente aanvulling op het Bouwbesluit een meetmethode vastgesteld waar wij als meet- en inspectiebedrijf al de nodige ervaring mee hebben opgedaan.

  • Ewald Langendoen

    Normen en richtlijnen zijn goed, maar wat is geluidoverlast?
    Er zijn regels gesteld. Nu blijkt dat de fabrikanten van bijvoorbeeld warmtepompen niet kunnen voldoen aan de regelgeving. Dan wordt de regelgeving aangepast (lees: opgerekt) aan wat mogelijk is. Wat zijn deze regels dan waard?
    Als een installatie goed is aangebracht en opgesteld en daarbij 40 dB(A) op de erfgrens produceert, lijkt mij dat dat in een bewoonde omgeving toch wel overlast geeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie