Ga naar hoofdinhoud

,

Hybride warmtepomp met elektrische ketel

All-electric maar dan net even anders. Masterwatt komt met een hybride op de markt waarbij de warmtepomp wordt aangevuld met een elektrische cv-ketel in het binnendeel.

Fabrikant van de techniek is Kospel, de Poolse fabrikant uit de Viessmann-groep die ook de toestellen levert die Masterwatt onder eigen naam aan de man brengt. De installatie, die Dynamis is gedoopt, werd gepresenteerd op de vakbeurs Energie in Den Bosch.

De modulerende monoblock hybride heeft een vermogen van maximaal 10,5 kW en levert bij een aanvoer van 35°C en buitentemperatuur van 7 °C een COP af van 4,5. Het binnendeel bevat de elektrische cv-ketel. Deze is in vier vermogens verkrijgbaar: 2, 4, 6 en 8 kW. Dit toestel functioneert als mogelijke naverwarmer voor koude dagen, en zorgt ervoor dat -indien wenselijk- tapwater wordt verwarmd in een optionele indirect gestookte boiler. Verder heeft de configuratie een verwarmingsbuffer van 100 liter.

Totaalaanbieder

De installatie Masterwatt voegt met deze techniek nu ook de mogelijkheid toe om te kunnen koelen in een nieuwbouwwoning. Het bedrijf, dat het 5-jarig jubileum vierde op de vakbeurs Energie, wil daarmee alles van opwek tot afgifte voor een nieuwbouwwoning kunnen leveren. De warmtepomp van Kospel, onderdeel van de Viessmann-groep, is nu nog voorzien van koudemiddel R410a. Volgend jaar komt een versie met het meer milieuvriendelijke R32, waarmee het andere warmtepompfabrikanten volgt in deze trend.

Kijk hier naar een video-impressie van de Vakbeurs Energie

30 reacties op “Hybride warmtepomp met elektrische ketel

  • Bert Fidom

    Grappig, ik heb sinds april 2019 een ventilatie warmtepomp. Deze heb ik in februari dit jaar gecombineerd met een elektrische CV ketel en ben nu gasloos. Wellicht een goed idee voor iedereen die een hybride systeem heeft om hier eens naar te kijken.

    1. Jur

      Wat had je qua elektra moeten aanpassen?

      1. Marco

        Wat is het essentiële verschil met een goede warmtepomp met ingebouwde elektrische bijverwaming? Bijvoorbeeld Nibe S1255 met 8 kW warmtepomp vermogen en 6,5 kW elektrische bijverwaming? Lijkt me een mooiere en voordeliger oplossing

    2. Kees

      Ik heb ook een ventilatiewarmtepomp (Inventum spaarpomp) en denk erover na om de gasketel t.z.t. te vervangen door een elektrische ketel. Weet u wat het stroomverbruik op jaarbasis van de cv ketel is? Het gasverbruik in onze geïsoleerde hoekwoning bedraagt circa 550 m3 inclusief koken en warm water.

      1. Michael

        550m³ zal u een 5000kwh verbruik opleveren.
        Puur elektrisch is echt het meest onverstandige om te doen.

        1. Maarten

          Je bedoelt waarschijnlijk 50 m3 = 500 kWh. Of misschien 500 m3 = 5000 kWh

        2. Everts

          Met een COP van 1 heb je inderdaad 5500Kwh stroom nodig voor het vervangen van gas.
          Deel 5500 kWh eens door 4 en zie hoeveel stroom je nodig hebt om deze energiebehoefte te vervullen met een warmtepomp COP 4 of hoger.

    3. Wim Jansen

      Ik heb ook een ventilerende warmte pomp maar met een vat van 225liter warm water van het merk NIBE. Toch gebruikt dit systeem heel wat energie,hij is 14 jaar oud. Ik heb het idee om daar een schakel klok in te bouwen zodat hij alleen s,nachts verwarmd dus goedkoper in Energie.

    4. Dennis Salden

      Wat zijn de kosten

  • Hou toch eens op met electrische verwarming door elektrische elementen met een COP van 1.

    Net als gloeilampen moeten ze deze zaken gaan verbieden in Nederland. Gloeilampen zijn toch ook verboden .

    1. AntonBr

      Herwin mee eens. Met name electrische CV is water naar de zee; daar is per ruimte enkel elektrisch een stuk zuiniger in gebruik.

      In deze is het ondersteunend, en mits niet teveel bijkomend een goede achtervang.

      De R32 is een fraaie ontwikkeling.

  • Michiel

    Oke, dus een warmtepomp met een hulpelement, verkopen als innovatie, terwijl zo goed als alle warmtepompen op de markt dit hebben.

    Marketing noemen ze het, misleiding is wat het is.

  • DA

    Wat een zuur toch allemaal over wat gewoon een efficiente manier van warmtewinning is. Zet je vooroordelen aan de kant en denk het eens echt goed door.

  • Laurens

    Het blijft een mooie ontwikkeling: gaan van een hoog rendement naar een laag rendement met verwarmen. En dan straks raar vinden dat het de lampjes spontaan dimmen en netbeheerders druk met hoofdzekeringen wisselen en allemaal maar klagen waarom wijken bij kou spontaan uitvallen. Als je een warmtepomp maakt doe dan 1 zonder ondersteuningselementen. De naam zegt het al, het is ondersteunend. Domme en kortzichte keus om dit te laten installeren.

  • Rian

    Hihi grappig
    Heb toevallig dit jaar m’n gamma kachel omgebouwd naar cv kachel icm 200 vat en de evo home regelt het spul Af,
    Vat op temperatuur dan gaat de ketel uit en de buffer pomp aan

    Tja als service monteur heb ik het eenmaal niet zo breed als de kantoor pipo met mooie lease auto

  • Albert

    Ik wil hier ook nog even reageren, wij wonen in een woonboerderij uit omstreeks 1600. De woonoppervlakte is ruim 500 m2. We hebben voor zover mogelijk de boel goed geïsoleerd. De woonvertrekken kamer, tuinkamer, keuken, hal en grote gang en de 2 badkamers hebben vloerverwarming. De slaapkamers 5 stuks + kantoor en bijkeuken worden verwarmd middels radiatoren. De verwarming bestaat uit een remeha calenta CW 6 gecombineerd met een hybride warmtepomp en een zonneboiler dit alles wordt gevoed door 36 zonnepanelen op het dak. De totale investering was na aftrek van BTW en subsidies ongeveer 14000 euro.In een woning als deze kun je volgens mij niet helemaal gasloos, tenzij je nog enorm veel meer investeerd in b.v. een bodem warmtepomp, maar dan ben je enkele tienduizenden euro’s kwijt en gezien onze leefleeftijd 70+ zie ik dat niet meer zitten! Ons gasverbruik is nu al enkele jaren rond de 500m3 en daar ben ik best tevreden over.

    1. Martin aan den Boom

      Hoe groot was het stroomverbruik?

      1. Albert

        We hebben nog een “oude” draaistoel meter die draait dus als de zon schijnt met een rot gang terug, zodoende halen ee het maximale uit de opwekking van de zonnepanelen. We leveren op jaarbasis nog ongeveer tussen de 200 en 500 Kwh terug aan het net, dat is dus te verwaarlozen de winst bij ons zit echt in het gasverbruik.

      2. Albert

        Het stroom verbruik is per jaar ongeveer 200 tot 500 kwh lager als dat opgewekt wordt met de zonne panelen, dat is dus te verwaarlozen, we hebben trouwens nog een (oude) draaistroom meter, dus die draait met een rotgang terug als de zo’n schijnt we behalen zo dus ( zolang het nog duurt) het maximale uit de zonnepanelen. De winst bij ons zit in het gasverbruik!

    2. MarkieMark

      36 zonnepanelen is niet mis, dan is 500kWh terugleveren echt peanuts! Hoe groot is de warmtepomp? En hoeveel aan zonneboiler erbij?
      Op zich wel duurzame energie, maar wel behoorlijk wat. Maar ook een grote woning…

  • Michel

    Best Albert,

    500 m3 voor de boerderij is zeker zeer knap.

    1. Albert

      Dat vinden wij ook. Maar we zijn nog steeds bezig om nog meer rendement te halen uit de aanpassingen. Zo hebben we praktisch overal LED lampen, rondom het huis en in de tuin alleen maar verlichting op zonnecellen en waar mogelijk wordt er gewerkt met tijd schakelaars.

    2. Albert

      Dat vinden wij ook, maar we zijn nog steeds bezig waar mogelijk het nog verder te perfectioneren. Zo hebben we waar mogelijk tijdschakelaar geplaatst, hebben rondom het huis alleen maar verlichting op zonnecellen en in huis praktisch alleen maar LED lampen.

  • Albert

    Dat vinden wij ook, maar we zijn nog steeds bezig waar mogelijk het nog verder te perfectioneren. Zo hebben we waar mogelijk tijdschakelaar geplaatst, hebben rondom het huis alleen maar verlichting op zonnecellen en in huis praktisch alleen maar LED lampen.

  • Sander

    Grappig dat iedereen zo positief is over een elektrische cv. Maar ze zijn gewoon verboden!
    https://www.gawalo.nl/10720/elektrische-cv-ketel-in-plaats-van-gasketel-te-mooi-om-waar-te-zijn

    1. hdzr

      het gaat hier dus om een electrische cv-ketel als bijspring extraatje. De warmtepomp vervangt het grootste deel van het gasverbruik in de hybride opstelling. Het laatste beetje gasverbruik kan er dus ook af, als de aanvullende cv-ketel elektrisch is. De elektrische cv-ketel is dan een stuk kleiner.

      Ik wil dit zeker onderzoeken, maar moet nog een goede berekening krijgen, om te zien of het echt uit kan met 15 zonnepanelen. Als het goed is, hoef ik niet teveel extra stroom in te kopen.

      1. Meike koks

        Ik heb een goed geeisoleerde tussen woning uit 1993 hr+++ glas rolluiken 8 zonnepanelen glas glas wp 400 een inventum warmtepomp ecolution combi 50 enerhie gebruik incl koken op gas met een groot fornuis 30 euro per maand

  • Firoz

    Nou, jullie worden allemaal misleid ja ja dit wat jullie nu zeggen ,is alle misschien zo maar uit de bron bij de staat is wat anders ,gas weg dit wordt door de staat en de zelf zo duur gemaakt het kan gewoon goed koper maar ze doen het niet .
    Elektra gaat ook duur worden dat u zelf van gaat schrikken. De kosten van levering moet u eens gaan kijken wat het is .precies levering kosten zijn zo hoog hoger dan uw verbruik.dan gaan jullie huilen gewoon stakken gewoon hard stakken alles plat leggen dat ze weer alles normale prijzen worden de staat moet de kass geld hier in eigen land besteden dan pas gaat het goed komen .nee maar zij willen laten zien dat zij beter zijn en dat ze bij de elite horen ten kosten van de mensen in zn land. Er wordt niet naar ons gekeken want hun zakken zijn al genoeg gevuld zij kunnen dat betalen wij niet. Dus geen gelul over gewoon gaan stakken leg alles plat de land moet gewoon op plat gaan dan pas gaan ze wat doen.
    En geen eu meer kijk naar de mensen hier in je land eerst.zorg voor hun eerst qa naar de leger des ja de opvang kijken u menneer Rutte. Ga naar een gewone gezin kijken Ga in de wijken waar het zo zwaar is .niet met de cijfer komen ja gemidel een huis houden gaan met.bijv.70 per maand duurder worden .dat is niet zo het is hoger de bedrag
    Ze gaan naar de wijken waar hun vrienden zijn waar ze hun eigen voor delen hebben .
    Vraagd u zelf wanneer bent u gevraag voor iets dat u in de CBS werft mee geteld.
    Oplichters met de cijfers die kopen ze online. Laat ze zien met al de namenlijst ga vraagd aan die persoon .dan hoort u dat ze zijn niet gevraagd.
    Ik kan zo door gaan wij hebben dit info van binnen de regering wij worden gewoon belazerd..
    De nood kreek doen jullie uw ogen openen en kijk als u uw mond dicht hou en alles wordt van u afgepakt.
    Dus kom zo snellmogrlijk met de actie,staking.
    Dank u. Als u het begrijpen.

    1. herman

      Geen touw aan vast te knopen!

  • Goedendag, leverancier Masterwatt hier. Met de huidige gasprijzen is het interessant om volledig van het gas te gaan en dit op te vangen met een elektrische ketel. Dit heeft te maken met het groeiende prijsverschil tussen gas en elektra. 1 op 10 klopt als we kijken naar die hoeveelheid joule in een kw/h en een m3 gas. Maar vergeet ook niet dat er een behoorlijk verschil is ontstaan in de vastrechtkosten van gas en elektra. Voorwaarden is dan wel dat u de gasmeter af laat sluiten. Dan kan het zijn dat het gevolg is dat u elektrisch gaat koken of dat u de gashaard moet ombouwen.
    Masterwatt maakt graag een berekening en rekent met u mee of het wel of niet interessant is voor u. Vraag vrijblijvend advies aan, Advies is ons belangrijkste product.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie