De hybride warmtepomp, de combinatie tussen cv-ketel en warmtepomp staat voor een groeispurt. De verwachting is dat de verkoop dit jaar al fors toeneemt.
De toestelcombinatie is vooral bij bestaande woningen met bouwjaren tussen de jaren ’60 en 2010 die nog niet dusdanig geïsoleerd zijn dat all-electric warmtepompen een optie zijn. Naast bouwkundige of installatietechnische redenen kunnen er ook financiële argumenten zijn om te kiezen voor deze tussenstap. Vorige week werd bekend dat de investering in hybride steeds beter rendeert.
Webinar over hybride
Installatie.nl uitgever Eisma Bouwmedia komt op 12 oktober met een webinar onder de noemer De hybride breekt door. In dit gratis webinar kunnen alle vragen van installateurs over de ontwerp, techniek, uitvoering en advisering van hybrides worden gesteld. Aanmelden is kosteloos en kan via deze link.
ISSO-uitgave
Ook kennisinstituut ISSO haakt in op de trend. Het nieuwe document ISSO-kleintje Hybride warmtepompen beschrijft verschillende combinaties van cv-ketels en warmtepompen, die samen de hybride warmtepomp vormen. Het werk is in samenwerking met de installatiebranche (Techniek Nederland, Wij Techniek, BDH), RVO en toestelfabrikanten gemaakt. Het ISSO-kleintje Hybride warmtepompen is te raadplegen via ISSO Open.
FAQ in vakblad
In het septembernummer van vakblad Installatie een handige lijst met alle kansen, beperkingen en technische uitdagingen rondom hybride verwarmingsinstallaties. Dit nummer van Installatie verschijnt op 17 september.
Lees hier hoe je van hybrides een goed businessmodel kunt maken. Hierin ook een link naar de Installatie Podcast dat hybride warmtepompen als hoofdthema heeft.
Bij mijn weten zijn er drie hybride warmtepompen/cv ketels op de markt in Nederland.
Dat zijn Immergas, Daikin en Ferroli.
Dit is één toestel wat en een gasgestookte cv ketel is en een warmtepomp.
De rest van de fabrikanten bieden een volledig elektrische warmtepomp aan die als bivalent systeem kan samenwerken met een gasgestookte cv ketel, dus twee aparte toestellen die kunnen samenwerken als een hybride oplossing.
als eerst de termen goed gebruikt worden dan weet een particulier ook waar die over kan praten, zo kan er veel verwarring ontstaan over een systeem.
Het woord hybride impliceert 2 warmte bronnen. Die hoeven natuurlijk niet fysiek in 1 doos te zitten. Het systeem kan dus prima hybride zijn.
Het gaat uiteindelijk om het effect dat je wil bereiken, namelijk meer CO2 uitstoot beperken!
Ik zou het dus ale particulieren aanraden die nog een prima cv-ketel hebben om er een “hybride”warmtepomp naast te hangen en al te beginnen. (waar de rest van het systeem het toe laat)
Ik heb al twee seizoenen een systeem van Nefit-Bosch lucht warmtepomp. Heb inderdaad 2/3 op mijn gas verbruik bespaart. Heb alleen momenteel de stook kosten verlegt naar elektra verbruik. Nu nog de centrales van de bruinkool af en dan ga ik ook minder CO2 uitstoten.
Combinatie met zonnepanelen is heel bijzonder en levert een grote besparing op. Voorlopig salderen en strakjes afbouwen. Heb een behoorlijke overcapaciteit genomen.