153 corporatiewoningen uit de jaren ’70 zijn elk in 10 dagen, in bewoonde toestand, gerenoveerd naar passiefhuis-niveau.
Corporatie HEEMwonen koos bij de turbo-renovatie van de jaren ’70-woningen in Kerkrade voor een bouwteam dat werkte volgens de principes van Lean Bouwen. De maatregelen die werden genomen, zijn het plaatsen van nieuwe gevels, een nieuw dak met dakgeïntegreerde zonnepanelen en pv-panelen, driedubbel glas, een nieuwe HR-combiketel, nieuwe radiatoren, een zonneboiler met collector en een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Hierbij wordt de nieuwbouwnorm van 15 kWh/m2 per jaar voor passiefhuis bijna gehaald, zo meldt vakblad Installatie en Sanitair.
Zonnesysteem
Het toegepaste dakgeïntegreerd zonnesysteem van ZEN Renewables uit Breda is nieuw in Nederland. De zonnepanelen zetten zonlicht om in elektra of warm water en zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet, zodat de bewoner alleen het nettoverbruik betaalt.
De levensduur is verlengd van 18 jaar naar 50 jaar. De investering was 100.000 euro per woning, de verwachte besparing op de energierekening ongeveer 100 euro per maand.
Uitvoering
De uitvoering is aanzienlijk verkort doordat opdrachtgever HEEMWonen, onder meer samen met bouwteampartners architectenbureau Teeken Beckers Architecten, aannemer BAM Woningbouw Weert, en installateur Giesbers & van der Graaf het gehele bouwproces op elkaar heeft afgestemd. Door verregaande prefabricering konden de bewoners tijdens de renovatie in hun huis blijven. Veel installatiewerk is geintegreerd in de prefab gevels.
Voorbeeldproject
Het project wil als voorbeeld dienen hoe veel voorkomende jaren ’70 woningen energiezuinig kunnen worden gerenoveerd. Bouwbedrijven en corporaties hebben een zogenaamde green deal gesloten om in Nederland de komende zeven jaar 111.000 woningen te renoveren.
Reportage
Een reportage over dit project vindt u in het juninummer van Installatie en Sanitair. Klik hier voor een gratis proefnummer of een voordelige aanbieding voor een proefabonnement.
Kijk hier voor foto’s van de uitvoering van dit project.
Duurzaamheidstechnisch een mooi resultaat.
Investeringstechnisch heb ik een vraag. De investering is €.100.000 met een maandelijkse besparing van €.100. Dit betekent een terugverdientijd van 1000 maanden = 83,3 jaar bij een levensduur verlenging van “slechts 50 jaar. Klopt dat wel of ga ik te kort door de bocht ?
Ja, dat dacht ik ook al. Wel erg lang.
Je moet alleen bedenken dat die nieuwe ketel en ramen toch al nodig waren. Dus kijken naar de meerinvestering in de duurzame technieken tov vervangen traditionele situatie.
Verder moet je ook kijken naar verschil in het in stand houden van, oftewel onderhoud- en reparatiekosten.
Wil je het helemaal goed doen. Dan spreek je over Cradle tot Cradle. Hoeveel energie heeft de productie van de PV elementen gekost (inclusief transport vanuit China ?)
Ach het blijft een leuk verhaal.