Ga naar hoofdinhoud

, ,

Installateurs bezorgd om wankelend CO-keur

De installatiebedrijven die zijn aangesloten bij CO-keur viel het nieuws dat de parapluorganisatie wankelt rauw op het dak. Vooralsnog kunnen ze weinig anders dan wachten, want voor een overstap naar een andere manier van certificeren is het nu te laat.

Vrijdag kwam aan het licht dat de Raad voor Accreditatie (RvA) voorlopig een streep zet door CO-keur, waarbij installatiebedrijven op eenvoudige manier aan hun verplichtingen voor de Gasketelwet kunnen voldoen.

Onder installatiebedrijven circuleert een mailtje over dat het vooralsnog helemaal gedaan is met CO-keur, in ieder geval tot 1 april. Dat zou honderden aangesloten installatiebedrijven in de kou zetten. Dat mailtje is misschien wat zwaar aangezet, want volgens betrokken organisaties als Techniek Nederland, InstallQ en overheidsorganisatie TLOKB zou het nog mogelijk moeten zijn om een en ander recht te trekken, als er maar snel en goed gehandeld wordt.

‘Onterecht afgekeurd’

“Wij zijn geschrokken van het bericht”, zegt Ard van de Meeberg van CO-keur, die het volstrekt onterecht vindt dat de RvA de koepelconstructie afkeurde. “Bij de BRL 9500 voor energielabeladviseurs zijn meerdere van deze koepels, waar in totaal wel duizend adviseurs zijn aangesloten. De RvA is hier gewoon mee akkoord gegaan. De koepelconstructie die wij hebben met CO-keur is qua certificering bijna identiek aan die bij de energielabels. CO-keur is zelfs nog iets strakker geformuleerd.”

Van de Meeberg: “We zullen dus niet zomaar laten gebeuren dat CO-keur niet door kan gaan. Als Techniek Nederland, zoals ze zeggen, daadwerkelijk een rechtszaak aanspant, dan zullen wij aanhaken.” Van de Meeberg erkent dat hij nu ook niet precies weet wat het lot is van CO-keur en hij snapt dus goed dat installateurs onzeker zijn. “We zullen sowieso bedrijven niet laten stikken en mocht het niet lukken met CO-keur, dan gaan we naar andere oplossingen zoeken.”

‘Waar staan wij op 1 april?’

Eén van de installateurs die zich bij CO-keur hebben aangesloten is Jan Komen, met zijn installatiebedrijf Deko uit Deventer. “Door Techniek Nederland is ons destijds CO-keur aangeraden. Wij hebben daar toen voor gekozen. Maar als CO-keur niet door gaat, waar staan wij dan op 1 april? Wat moet ik dan tegen mijn klanten zeggen? Waar moeten zij naar toe?” Stel dat Komen zich nu nog aan zou willen melden voor een van de certificerende instellingen, dan kan hij achter in de rij aansluiten en is hij pas ver na 1 april aan de beurt. De certificerende instellingen zitten met hun beperkte capaciteit namelijk helemaal vol.

Komen: “Collega-bedrijven hebben eerder al aangegeven te gaan stoppen met cv-ketels. Alleen al in de maand december heb ik meer dan honderd telefoontjes gehad van particulieren die vroegen of ze bij mij met hun onderhoud terecht kunnen omdat hun vaste installateur ermee stopt. Maar ik heb ze moeten teleurstellen. Juist omdat wij volgens de nieuwe wet hoofdelijk aansprakelijk zijn, wil ik geen ketels onderhouden waarvan ik de installatiegeschiedenis niet ken.”

Zelf afweging maken

Ard van de Meeberg van CO-keur: “Er kwamen de afgelopen tijd installateurs bij ons aankloppen die te laat waren voor een certificering bij de certificerende instellingen. Zij willen dan CO-keur eventueel als tussenoplossing, totdat ze helemaal zelf gecertificeerd zijn. Maar ik snap dat zij CO-keur nu een beetje een risico vinden. Installatiebedrijven zullen daar zelf een afweging in moeten maken.”

40 reacties op “Installateurs bezorgd om wankelend CO-keur

  • Mocht de nood aan de man zijn, dan kunnen installatiebedrijven en ZZP bedrijven bij CO-certificatie.nl terecht.

    Bij CO-certificatie.nl kun je binnen een redelijke termijn terecht voor deelname aan een ‘Workshop kwaliteitshandboek voor de CO-certificering’.

    In één dag schrijf je een eigen bedrijfsspecifiek kwaliteitshandboek. Kijk op http://www.co-certificatie.nl

    1. Marcel Raps

      Dan snap je het niet. Om gecertificeerd te zijn moet een CI dat regelen. En laat deze bedrijven alle ver vol zitten tot eind mei. Ook met een kwaliteitshandboek.

      1. Herman

        Tja dat komt omdat iedereen maar steeds afwacht.
        Wat zijn installateurs toch naïef.
        Elke keer maar roepen onzin dit en stom dat, roepen ik acht wel af ik zie het wel. En nu huilen omdat de CI’s vol zitten. Tja een CI kan niet honderden bedrijven in 1 maand certificeren. Ik kan ook niet honderden ketels in een maand plaatsen. Dus wat denken wij nu met zijn alle. De schuilt ligt bij je zelf dat je te laat bent. We weten al ruim twee jaar dat deze wet er aankomt. Dus je kon je twee jaar lang voorbereiden. Dus ga nu niet zeggen ik kan nergens meer terecht, heel simpel dan ben je gewoon telaat. Ik ben in september gecertificeerd door Kiwa dus ik ben er klaar voor.

    2. Ap van der Horst

      DAt is wel zo Erik, maar ik hoor dat kiwa een achterstand heeft van maanden, dus mijn overstap is ook gewoon te laat, zie wel waar het schip strand.

    3. Rob Kerskes

      Beste Erik,

      Je lijkt mij een bevlogen iemand die van het vak houd.
      Ik ben zelf voorstander van een goede certificering zoals bijvoorbeeld de verplichten apk op auto’s.
      maar ik hoor helaas weinig over de nadelen van deze manier van co certificering.
      Veel verantwoordelijkheid en risico voor de installateur.
      Vrijen verkoop blijft verplichting voor de eind gebruiker is er niet.
      Ook bij het handhaven zet ik grote vraagtekens.
      Met vriendelijke groet Rob Kerskes

  • Adje

    Slechte foto als reclame.Deze vaillant vhr solide exclusief mag je niet afstellen middels de instelschroef die achter het dopje zit waar de monteur met z’n schroevendraaier aan draait.Alleen luchtzijdig mag je afstellen met de schroef die er net boven zit.

    1. Geim

      Als je goed kijkt zit de capscrew nog op de 1:1 regelaar. Fake foto.

      1. Adje

        Als je goed leest zie je dat ik dat ook schrijf (instelschroef die achter het dopje zit)

  • Goed plan Erik. Zoals besproken in onze gezamenlijke podcast moet er nog veel gebeuren. Alle hulp bij het maken van het kwaliteitshandboek is welkom. Bij Maintenanz kun je ook een online workshop volgen voor het opstellen van jouw bedrijfsspecifieke kwaliteitshandboek. ( K25000 en de BRL 6000-25).

    Kijk op https://www.maintenanz.com

    1. Het is goed om gezamenlijk de installatiewereld te ondersteunen. De podcast bij het vakblad Installatie is daar een mooi voorbeeld van.
      Installateurs zijn prima in staat om een goede keuze te maken in welke ondersteuning gewenst is.

      1. Arnold

        Beste Maarten,

        Als auditor dient u zich te onthouden van dit soort uitingen. U dient louter te beoordelen of iets conform de norm is of niet.

        Vriendelijke groet,

        Arnold.

    2. Barry

      Je bent hier gewoon reclame voor jezelf aan het maken.. heb even gekeken en prijs per maand € 20,- en eenmalig € 800,- ….. Dat jullie jezelf niet kapot schamen met het idee dat je veiligheid op deze manier kan verkopen. En zo hebben ze tal van tools die je mag je betalen. Als het echt om veiligheid gaat zou dit alles gewoon gratis moeten zijn en een fatsoenlijke campagne dat mensen co melders kopen… Dit is gewoon maffia . Je moet als bedrijf deze onzin betalen anders sluiten wij je deur… Maffia verkoopt ook veiligheid aan ondernemers..

  • Henny

    Het word 1 grote fiasco aankomende winter. Succes aan diegene die nog storingen ‘mogen’ draaien voor cv ketels of onderhoud ‘mogen’ uitvoeren aan ketels. Dat gaat nevernooit lukken met (het nu al!) tekort aan “vakmanschap”. Ook ik stap uit de wereld van cv ketels na 22 jaar. Deze certificering was voor mij de druppel.

  • Barriebeun

    Stel je voor,
    Zo veel leed ontstaan door dat co gebeuren allemaal, en dan zou het niet eens doorgaan.
    Wij kunnen als bedrijf nog maar 4 ketels doen per dag ivb met ingewikkelde rapportage.
    Prikzen schieten omhoog en mensen klagen steen aan been.
    Gelukkig ben ik de particuliere markt ontvlucht en raak geen cv ketel meer aan van Jan de gewone man, dat mag hij zelf gaan doen.

    Proficiat met het Co vakmanschap.
    Blinden leiden de doven..

  • Nico Jansen

    Bij storing en onderhoud gewoon q install bellen en zij zorgen voor oplossing

  • John van de Ven

    Ik vindt een bedrijfscertificering veel te zwaar ingezet, CO keur is een mooi alternatief.
    Indien dit niet door kan gaan overweeg ik serieus te stoppen met CV ketels.

  • Barry

    Ach kijk Peter en Eric gaan hun inkomsten verdedigen in plaats van toe te geven dat de hele wet ondoordachte onzin is. De koptekst had ik ook al voorspeld ‘ de installateurs bezorg ‘ hahaha . 95% van de installateurs is blij als deze hele zinloze wet geschrapt word.

  • Steven

    Treurig hoe er in de reacties weer adviseurtjes en certificeerdertjes elkaar complimentjes toeschuiven over elkaars veel te dure diensten. Dit is waarom er in nederland te weinig handjes zijn. Teveel van dit soort zakkenvullers en te weinig vakmensen die het nog kunnen betalen. Wij installateurs zijn de pineut.

  • Rob

    Ik ben het helemaal eens met diverse schrijvers. De particulieren markt word om zeep geholpen. Terecht dat er “ iets” moest gebeuren ivm beunhazerij en slechte installaties. Maar het daadwerkelijke aantal mensen wat bloot word gesteld aan CO is in verhouding wat er nu met de branche word aangedaan maar peanuts . In mijn regio zijn er al tientallen kleine en middelgrote bedrijven gestopt met particulieren. De overgebleven bedrijven hebben een klantenstop. Als dit word doorgezet denk ik dat het aantal CO slachtoffers alleen maar groter word. De regeling is gewoon veel te duur voor de kleinere installateur. CO keur is daar een perfect alternatief voor.

  • vakidioot

    Niet meer geloofwaardig allemaal, alleen al het veelvuldig uitstellen vd wet.
    CO certificering is gewoon een vodde papiertje.
    Als je jaren ervaring heb incl alle primaire opleidingen heb gevolgd mag je niet aan ketels werken zonder co certificaat, iemand die deze cursus in 2dagen volgt wel.
    Scios gaat ook helemaal scheef, kennistoetsen ingevoerd i.p.v. een audit wordt dit niet gehaald mag het werk niet meer worden uitgevoerd.
    Hoe kunnen we vakmensen ontmoedigen? ik denk op deze manier

    1. Rob Walraven

      Helemaal waar. Tijdens mijn examen voor de CO werd een monteur goedgekeurd die geeneens wist hoe hij een gasleiding cq cv ketel moest afpersen. Het papiertje is een fiasco. Het is bedacht een ” papieren gedrocht” . Het had beter geweest om oud monteurs random overal steekproeven te laten doen. Nu is het eigenlijk nog steeds “ de slager die zijn eigen vlees keurt “

    2. kees Hoefnagel

      Zolang als particulieren via warmteservice of internet ketels kunnen kopen, en handige Harrie in de familie deze wel even aansluit , stelt de hele CO certificering niets voor.
      Geen enkele controle op dit soort praktijken. Wie gaat handhaven ? Bouw en woning toezicht gaat dit niet doen, die branden zich de vingers hier niet aan. Iedere installateur wordt verplicht de CO certificering te behalen, ondanks alle diploma’s die we al in ons bezit hebben voor ons vak. Vakmensen met 30 jaar ervaring en meer worden gelijkgesteld met iemand die pas een jaartje in het vak zit. Dat stomme CO papiertje stelt dus geen reet voor. En ik begrijp heel goed dat installateurs massaal stoppen met cv ketels. Lang leve onze overheid.

  • R.G. Kerskes

    CO certificering heeft totaal geen zin als er geen verplichting komt voor onderhoud op een gas toestel voor de eind gebruiker en de vrijen verkoop gewoon blijft.
    Het is jammer dat de discussies hier over weinige word gevoerd.
    Ook niet door Techniek Nederland.
    Dit wordt weer een van de velen papieren tijgers .
    Die ons weer geld kosten en tijd.

  • Sebastiaan Tenzen

    Het is vergelijkbaar met de zorg .
    Geen handen aan het bed door demotivatie en bureaucratie ten top.
    Met zogenaamde afvinklijsten schijn veiligheid creëren.
    Installateurs opzadelen met overbodige tijdrovende zaken wat onder de noemer veiligheid de markt ingezet word (en angst verkoopt)
    Kap hiermee en laat de monteur zijn/haar werk doen.
    Doen wat ie leuk vind en zadel hem/haar niet op met overbodige regeltjes die door lobbywerk van Techniek Nederland op het bureau van de politiek beland en niet anders kan akkoord gaan want stel dat er ongelukken gebeuren dan heeft de politiek het weer gedaan.

  • Edwin Van Gerven

    Ik bedrijf al die reacties niet echt. Een beetje ondernemer ziet dit als een kans, en niet als een aanval.
    Eindelijk word er een schifting gemaakt tussen beunhazen en echte bedrijven.
    Voor diegene die zeggen dat ze zo goed zijn, is het halen van het papiertje een peulenschil.
    Ik heb tijdens mijn theorie examen meer dan 30 % van die ervaren monteurs zien zakken.

    Haal het papiertje en je wordt alleen meer waard voor de markt.

  • De vakman

    Blij dat CO keur de nek wordt omgedraaid.
    ik heb het nooit gesnapt dat CO keur kan.
    Een vergelijking zoals meneer van de Meerberg doet met BRL9500 is geen vergelijking. Wat is het gevaar als er een verkeerd energie labeltje wordt afgegeven. Precies er is geen gevaar. Maar wat als er bij een ketel iets fout gaat en CO ontstaat. Precies kans op doden. En CO keur check alleen maar een checklist. Nou die kan ik zonder een ketel te zien perfect invullen en deze wordt dan maar goed bevonden door SKG-IKOB. Ja je hoort het goed SKG IKOB want die zijn de eigenaar van CO KEUR.
    Dus nogmaals bij dat CO keur de nek omgedraaid wordt.

    Ik ben gecertificeerd voor de K25000 en dat bevalt mij prima. Ik verdien leuk mijn brood en kan ook gewoon leuke dingen doen met het gezin, ja het kost geld maar als je een goede ondernemer ben verdien je er gewoon geld aan.

    Mensen stop met het klagen en wees blij dat je je zelf kan onderscheiden als erkend vakman. De K25000 is een serieuze certificering er wordt echt gekeken naar kwaliteit van je werk. En niet naar alleen maar een papiertje. Zoals CO keur.

    1. Herman Busschers

      Ben al 30 jaar gastechnisch erkend.
      Wat nu?

  • andre

    Als de kosten voor de baten uit gaan kun je ook je focus ergens anders op leggen. Er is werk zat en je kan de cv ketel ook links laten liggen. Ik ben blij dat ik er van af ben, ben ook gestopt met Scios, allemaal gezeur op niks af. Beetje luisteren naar bijna gepensioneerden figuren College van deskundige en elke keer een theorie toets doen of een praktijk audit.

  • Willem

    Het is wel best allemaal. Ik ben zelfstandig ondernemer en heb als persoon mijn certificaat gehaald. Dus ga ik gewoon door. Ik laat mijn klanten niet in de kou zitten.

  • Henk

    Na 43 jaar met cv ketels te hebben gesleuteld tot mijn 31 op school gezeten tot aan service technieker aan toe wordt ik nu als klein kind aan de kant gezet heb nu een installatie bedrijf 13 jaar om dat toen zo werd aan geraden en ben nu 60 ik ga daar niet meer in investeren ik stop er mee ga wel kinderen naar school brengen in een taxi of zo en geloof mij ik zelf zal niet snel in de kou zitten

  • Bart

    Ach we trappen hier gewoon in. Weer een stel overkoepelende organisaties die gewoon geld zoeken. Met als uneto vni eerder. Staat leuk dat label van uneto maar je hebt er niets aan. Kost alleen een hoop geld. Maar nu moeten wij keuringen ondergaan terwijl elke particulier gewoon op internet en cv ketel kan kopen. Laat dat maar verboden worden. Het is gewoon een hele kwestie meer niet.

  • Piet

    Dieploma 2 monteur, eerste monteur,service techniek, vak dieploma gas water lucht en koel techniek.maar zoek het maar even uit je jullie Tokkie dieploma co ik heb schijt aan die big date verzamelaars en al helemaal voor hoofdelijk aansprakelijkheid

  • simon houweling

    het is een schandalig verdienmodel van de grote jongens voor de grote jongens. mijn 22 jaar ervaring met alle benodigde diploma’s en certificaten zijn straks ineens even veel waard als een certificering. kies maar 10 of 20 ketels uit in mijn klantenlijst. ik sta garant voor mijn werk. ik voorspel meer co incidenten als deze onzin daadwerkelijk doorgedramd wordt na vele uitstellingen. een verplicht co stekkertje bij de ketel levert niks op. ja, veiligheid voor de consument. maar daar gaat het de mannen niet om, die zitten volgende maand volgevreten in een restaurant keihard te lachen. schande!

  • Marcel Smienk

    Als straks al die onderhoud bedrijven niet hun werk kunnen doen en de consumenten nergens anders terecht kunnen omdat de gecertificeerde bedrijven vol zitten en of vanwege de drukte te laat naar toestellen gaan ontstaan er ongewenste situaties.
    Ik voorspel je dat er eerst meer slachtoffers moeten vallen voordat de overheid net als in Groningen en de toeslag affaire hun fout gaan inzien dat de certificering niet de oplossing was.

  • Marcel Smienk

    Het wordt straks een complete infarct met achterstallig onderhoud met alle gevolg van dien. Het was al een puinhoop in het onderhoud. Nu verder met de helft van de monteurs.
    Succes.

  • R

    Waar ik mij als ZZp-er druk en zorgen over maak is het volgende. De grote spoed aankoop van Credits om die klote ketels te kunnen onderhouden. Eerst hadden ze het er over om 1 ketel credit te kunnen kopen,, en nu ineens 50 credits voor 400 euro exclusief btw. Zelf doe ik over het gehele jaar 20 a 25 ketel onderhouden en wellicht 2 a ketels installeren. De rest loodgieters werk waar geen ketel en rrokgas aan te pas komt. De ZZP-er is hier weer de dupe van en ook de klanten kunnen zometeen nergens hun ketel laten onderhouden. Dus het wordt nog vele malen gevaarlijker dan eerst. Hopelijk neemt Techniek Nederland ook zijn aansprakelijkheid als de dode cijfers toenemen wat ze zelf al jaren aangeven. Denk je dat een ZZP-er ineens even 500 euro kan neerleggen. Eerst een potje maken,,, mijn vaste klanten aanzeggen dat ik hun in de steek moet laten na al die jaren omdatbepaalde bekende instanties niet nadenken over de gevolgen van zaken voor de ZZP en toch zoals voorspeld hun geld met Dit Co gebeuren dik geld eraan gaan verdienen. 10 credits aankopen alla,, maar ineens 50 stuks credits aankopen kan een ZZp-er wellicht niet . Ik ben Volledig verzekerd,, alle kosten voor de zaak en alle dure onderhouds middelen , denk je dat je als ZZP-er een grote geldboom in de tuin hebt staan.

    Kies de bundel die bij u past.

    Hoe groter de bundel, hoe lager de prijs per credit!

    50 credits
    Credits inclusief stickers
    € 400,00Gemiddelde prijs per credit: € 8,00
    100 credits
    Credits inclusief stickers
    € 750,00Gemiddelde prijs per credit: € 7,50
    1000 credits
    Credits inclusief stickers
    € 7.000,00Gemiddelde prijs per credit: € 7,00
    10000 credits
    Credits inclusief stickers
    € 65.000,00Gemiddelde prijs per credit: € 6,50

    * Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie