Installatiebedrijven verwachten dat de prijzen en resultaten nog verder dalen ten opzichte van de afgelopen drie kwartalen. Dit blijkt uit het driemaandelijkse conjunctuurenquête van branche-organisatie Uneto-VNI.
Tot voor kort kregen vooral de woningnieuwbouw en de nieuwbouw van utiliteitsgebouwen klappen, maar langzamerhand staan ook infrastructurele projecten, industrie, onderhoud en renovatie onder druk, blijkt uit de enquête. Ondanks deze conjuncturele dip blijft
Uneto-VNI positief over de vooruitzichten voor de branche. “Wel is stimulerend overheidsbeleid nu meer dan ooit nodig om de innovatieve mogelijkheden van de branche te benutten en zo sterker uit de crisis te kunnen komen”, aldus voorzitter Marcel Engels.
Prijzen
92% van de ondervraagde installateurs ziet het resultaat teruglopen ten opzichte van de drie voorafgaande kwartalen, 96% verwacht dat de prijzen nog verder zullen dalen. De terugval in de economische activiteiten vertaalt zich ook in de werkgelegenheid. Een kwart van de ondervraagden denkt de komende periode werknemers te moeten ontslaan. Tot slot zakt ook het aantal inleners fors in: slechts 13% van de ondernemers verwacht de komende tijd meer inleners aan te trekken dan in de voorafgaande kwartalen.
Verduurzaming
Volgens Engels zijn er diverse mogelijkheden om de gevolgen van de crisis voor de sector te dempen. “De verduurzaming van de bestaande bouw kan de installatiebranche een enorme impuls geven. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer dat het energielabel verplicht stelt bij verandering van eigenaar of huurder. ‘ Volgens Engels kan de overheid ook stimulerend beleid ontwikkelen om de zorgkosten terug te dringen. “Als ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen dankzij slimme techniek, kan dat miljarden aan zorgkosten schelen.”