Bijna alle installateurs en technisch dienstverleners kampen met prijsstijgingen van de materialen en producten waarmee ze moeten werken. Dit blijkt uit een peiling die branchevereniging Techniek Nederland hield onder 400 leden. Ook particulieren gaan meer geld kwijt zijn aan installatiewerk.
Uit de ‘quick scan’ blijkt dat driekwart van de ondernemers verwacht dat de prijsstijgingen en leveringsproblemen consequenties hebben voor de winstgevendheid.
Installateurs zijn de afgelopen tijd volop bestookt met prijsaanpassingen van leveranciers en groothandelaren. 96% van de respondenten merkt dat installatiematerialen en producten duurder worden. Daarnaast heeft 86% van de ondervraagde installateurs te maken met leveringsvertragingen van meer dan twee weken. Twee van de drie ondernemers verwachten de komende maanden nog meer prijsstijgingen.
Winstgevendheid onder druk
De prijsstijgingen en haperende leveringen blijven voor de sector niet zonder gevolgen. Driekwart van de installateurs verwacht dat de ontwikkelingen een nadelig effect zullen hebben op de winstgevendheid. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Als we over een langere periode te maken krijgen met prijsstijgingen is dat natuurlijk slecht nieuws voor bedrijven. Zeker wanneer installateurs de prijsstijgingen niet kunnen doorberekenen aan de klant.’ Uit de quick scan blijkt dat maar één op de drie ondernemers in de contracten heeft vastgelegd dat prijsstijgingen kunnen worden doorberekend.
Einde nog niet in zicht
De prijsstijgingen en vertragingen doen zich voor bij alle soorten installatiematerialen en producten. De meeste installateurs verwachten dat het niet bij de huidige prijsstijgingen en leveringsproblemen blijft. Een meerderheid (61%) van de respondenten rekent op de korte termijn op nieuwe prijsstijgingen. Bijna een derde verwacht dat de hogere prijzen gepaard zullen gaan met (nog) langere levertijden.
Installateur wordt voor particulier duurder Tegelijkertijd kunnen ook particulieren prijsverhogingen verwachten omdat installateurs dat waar mogelijk wel gaan doorberekenen. Naast de materiaalprijzen zijn de afgelopen twee jaar de cao-lonen al twee keer verhoogd met 3,5%. Installateurs die cv-ketels plaatsen en onderhouden zullen daarnaast vanaf komend jaar ook de kosten die ze maken voor certificeringstraject rondom de Gasketelwet doorvertalen richting klant. Vooral kleine bedrijven en zzp’ers krijgen de grootste uitdaging in het verdisconteren van deze investering.
Foto bron: Triple Solar > website https://triplesolar.eu