Ga naar hoofdinhoud

Intentieverklaring voor 0-energie omgeving

Vertegenwoordigers uit wetenschap, onderwijs en installatietechniek hebben samen de intentieverklaring ‘Duurzame samenwerking voor duurzame energie’ ondertekent.

 

 

Met de krachtenbundeling roepen de organisaties, waaronder Uneto-VNI, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, E.nu, Stichting KIEN en TU/e de overheid en het bedrijfsleven op om nu gezamenlijk werk te maken van duurzaamheid. Stichting Dutch Power en Fedet tekenden al eerder en de NVTB en Vernieuwing Bouw hebben voor de toekomst hun medewerking toegezegd. Namens Uneto-VNI tekende directeur Erik van Engelen de intentieverklaring. De installateursvereniging wil het opstarten van projecten onder haar leden stimuleren, kennis delen op het gebied van nieuwe technieken, en de markt informeren over de mogelijkheden.
 

0-energie

De bottom-up en regionale aanpak en de samenwerking tussen burgers, bedrijfsleven en gemeenten heeft de Innovatieprijs van Agentschap NL gewonnen. In zes gemeenten in Nederland worden momenteel robuuste stappen gezet richting een 0-energieomgeving. Alle partijen hebben uitgesproken zich in te zetten voor een integrale aanpak van een duurzame 0-energieomgeving en willen samen maatschappelijke organisaties, overheden en het bedrijfsleven aanmoedigen hetzelfde te doen en zich aan te sluiten.

De toekomstvisie is gebaseerd op vier voorwaarden:
1) Energiebesparing
Ieder bedrijf en ieder huishouden brengt de vraag naar en het verbruik van energie zoveel mogelijk terug.

2) Duurzame energieproductie
De energie die we nodig hebben, wekken we duurzaam en lokaal op. Daarbij kunnen we bijvoorbeeld denken aan zonne-energie (zon-thermisch en zon-pv), windenergie en warmte-koudeopslag.

3) Energieopslag
Duurzame energie is vaak niet beschikbaar op het moment en op de plaats waar die energie nodig is. Het is dus noodzakelijk om techniek te ontwikkelen die het mogelijk maakt om de gewonnen energie op te slaan en zonder te veel verlies te transporteren. 

4) Intelligente netwerken
Een intelligent netwerk kan ervoor zorgen dat er op lokaal niveau (bijvoorbeeld een wijk) een optimale afstemming is tussen decentraal opgewekte energie en de vraag naar energie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Glasvezel met een luchtje

Kemkens komt met carnavalskraker: ‘Werm vanbinnen’

Kabinet schuift ‘ISDE-bom’ terzijde: ‘keuzevrijheid tussen warmtepomp en warmtenet’

Duco publieksfavoriet bij BouwBeurs Awards

Onvoldoende vakmensen: installateur stopt ermee

Opleiders onderdeel van Techniek Nederland