In een groot aantal branches bestaat een grote bereidheid om te investeren in energiebesparende en energieopwekkende maatregelen, zo toont onderzoek. Grootste struikblok is de financiering.
Dit blijkt uit de Energie Enquête van VNU Exhibitions en Energiemedia. Bijna driekwart (71 procent) van de ruim 4600 respondenten staan (zeer) positief tegenover investeringen in energiebesparing – en /of opwekking. Bijna de helft (42 procent) verwacht binnen afzienbare tijd een energieproject op te starten met als doel energie te besparen of op te wekken. De helft van de ondervraagden aangeeft dat haar/zijn organisatie deze maatregelen nog niet heeft geïmplementeerd. Zo is te lezen op de site van Energie Vastgoed
Duurzaamheid geen hype
De meest populaire combinaties zijn isolatiemaatregelen en/of energiemanagement in combinatie met zonne-energie en/of WKO. Duurzaamheid wordt door de meesten niet gezien als een hype, maar als een blijvend iets. De investeringsbedragen zijn afhankelijk van de grootte van het bedrijf en variëren tussen de tienduizend euro tot meer dan een kwart miljoen euro per energieproject. Opvallend is dat bijna een kwart van de respondenten (22 procent) een terugverdientijd accepteert tussen de vijf en zeven jaar. Zes procent is zelfs bereid om meer dan negen jaar te wachten voordat de investering ‘eruit’ is.
Het voornaamste obstakel om te investeren is de financiering. De wil is er wel, maar een deel van de respondenten stelt zich terughoudend op vanwege de recessie.
Je leest weinig over het gebruik van watervrije urinoirs, zeker als je bedenkt dat in de meeste gevallen de terugverdientijd 1 jaar of zelfs minder is. Alle daarop volgende jaren is winst, niet alleen op duurzaam gebied zoals waterbesparing, ook onderhoudskosten.
Een calculatievoorbeeld is te vinden op http://www.urined.nl/downloads/urined calculatie.pdf