Het infraroodpaneel is bezig met een opmars, maar heeft wat scepsis te overwinnen. Greeniuz, de enige volledig Nederlandse fabrikant van deze elektrische afgiftepanelen, werkt aan gelijkwaardigheidsverklaringen, eigen regeltechniek en veel referentiemateriaal met gemeten resultaten. “We verkopen niets zonder warmteverliesberekening.”
In het zomernummer neemt Installatie een kijkje in de keuken bij Greeniuz. Lees hier de complete reportage.
Losse edities zijn te koop in onze webshop, of als e-book
Infraroodverwarming is een stralingstechniek met COP1 die het qua rendement op verwarming af moet leggen tegen de warmtepomp. In de nieuwbouwnorm BENG wordt de techniek geschaard in de niet-energiezuinige elektrische verwarming. Dat betekent dat een woningeigenaar extra maatregelen moet nemen om aan de minimale eis van hernieuwbare energie te komen. Toch zijn er legio voorbeelden van projecten die tot ieders tevredenheid zijn gerealiseerd.
Bewijslast leveren
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/07/foto3-600x800.jpg)
Er gaan veel cowboyverhalen de ronde, weten ze in Eindhoven. “Bij corporaties moeten we met gratis proefwoningen het comfort en beperkt energieverbruik aantonen. En dat gaat ons gelukkig goed af”, zegt Greeniuz-eigenaar Dirk Bellemakers in vakblad Installatie. Het bedrijf heeft een een aantal installaties draaien waarin permanent de prestaties worden gemonitord.
Warmteverliesberekening
De warmteverliesberekening bij infrarood ziet er anders uit dan een standaard berekening die veel installateurs kennen. Pieter Lapré van Greeniuz legt uit: “De factor straling is met 76% veel groter dan conventionele verwarming, dat gebruik maakt van minder straling en voor het merendeel convectie. Daarnaast maakt infrarood gebruik van het warmteaccumulerend vermogen van de omgeving. Grof gezegd: vloerverwarming verwarmt lucht, infrarood verwarmt onder ander muren, wanden en vervolgens de lucht. Infrarood jaagt een leger aan stuiterballetjes met energie door de ruimte. We werken nu aan simulaties om gelijkwaardigheid te krijgen voor onze eigen methodiek voor warmteverliesberekeningen. Dan kunnen installateurs ook appels met appels vergelijken. Een kW infraroodwarmte doet meer dan een kW uit een convector, en vervliegt bijvoorbeeld ook minder snel.”. Hiermee blijft het verwarmingsdeel van het energieverbruik dus ruimschoots geschikt voor een huishoudelijke aansluiting van 3x 25 ampère.
Trapsgewijze regeling
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/07/foto5-800x447.jpg)
De nieuwste troef ligt nog op de tekentafel: een eigen regeling. Maakt het infraroodpaneel nu nog gebruik van een klassieke draadloze aan/uit-regeling. Dit jaar starten de testen met een nieuwe regeling die gebruik maken van een getrapte regeling. Dat laat zich het best vergelijken met de dimmer van een led-lamp, die ook minder verbruikt wanneer hij staat gedimd. Door toevoeging van een getrapte regeling kan de keramische tegel zich beter laten sturen door de ruimtethermostaat. Maar ook gekoppeld aan domotica kan op basis van aanwezigheid de tegel in soort van energiezuinige stand-by modus.
Hoe is een infraroodpaneel opgebouwd? De panelen van Greeniuz bestaan uit een aluminium achterplaat met isolatie, die moet voorkomen dat er straling aan de achterkant ontsnapt, en een zelf ontwikkelde verwarmingselement met carbon nano tubes. In samenwerking met de TU Eindhoven is gekeken om nóg effectievere straling uit het verwarmingselement te persen, die bijna 100 procent naar onderen straalt. Een 6mm keramische tegel gaat die de straling verzorgen. Deze heeft even nodig om op te warmen, maar koelt langzaam af. Greeniuz heeft vier formaten met vermogens tussen de 100 en 500 watt, waaronder een formaat voor in het systeemplafond voor de kantoren, én een inbouwframe voor het plaatsen van de panelen in een strak plafond. De Greeniuz-panelen moeten aan het plafond: vanaf hier hebben ze een stralingshoek van 160 graden. In het voorbeeld in vakblad Installatie is een nieuwbouwwoning van 154 m2 verwarmd met 3600 watt aan verwarmingsvermogen. Op de woning liggen 36 zonnepanelen, goed voor 9600 kwh opbrengst per jaar. Verder is de woning uitgerust met een Brink balansventilatietoestel met warmteterugwinning (400 m3/u), en een Flamco FlexTherm Eco 6E PCM-warmtebatterij voor tapwater.
waar ik benieuwd naar ben , hoeveel kwh a 21ct verbruikt dit systeem per jaar , en hoeveel daarvan kun je gelijktijdig zelf opwekken , in vergelijk met een standaard CV a 7.5ct per kwh . de grootste besparing moet volgens mij komen uit dat je een ruimte op 16°C houd en alleen ( instantaan) intensief verwarmd op het moment dat er ook daadwerkelijk comfort te bieden is door aanwezigheid
als dit paneel 76% naar voren straalt , wat doet dan een infrarood buis met reflector
De onderhoudskosten zijn lager (zo goed als geen). Zelf gebruiken wij staande IR panelen 50 x50 cm in ons houten huis en ervaren de opgewekte warmte als comfortabel.