De verkoop van houtkachels is het afgelopen jaar met tientallen procenten gestegen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse haarden en kachelbranchevereniging NHK. Ook kachelhout is niet aan te slepen.
De hoge prijs voor aardgas en zorgen over de leveringszekerheid drijft veel mensen naar alternatieven en de houtkachel is daarbij een favoriet, zo merkt de NHK.
Tot vorig jaar nam het aantal verkopen jaarlijks juist af. Oorzaken waren strengere regels voor haarden en kachels (het invoeren van Ecodesign), de verminderde behoefte aan verwarming door het stijgen van temperaturen en betere isolatie van woningen en het ontbreken van rookkanalen in nieuwbouwwoningen.
Pelletkachels
Voor pelletkachels kwam de markt door een subsidieregeling tussen 2016-2019 op. Na het stopzetten van de subsidie viel de markt direct terug met 50%. De zomer van 2021 bracht een kentering in die dalende markt in beeld.
Door de toegenomen vraag naar hout stijgen de prijzen. Houthandelaren moeten nu beter hun best doen om hout in te kopen, het moet van verder komen. Ter indicatie: een kuub los gestort droog kachelhout kost nu om en nabij de 150 euro, terwijl dit vorig jaar nog rond de 100 euro lag. Nog weer een jaar eerder bedroeg de prijs ongeveer 80 euro per kuub los gestort. Naar verwachting zal de prijs de komende maanden nog verder stijgen.
Installatiecapaciteit
De NHK ziet tegelijk dat de installatiecapaciteit bij bedrijven beperkt is en vreest daarom dat particulieren zelf hun kachel gaan installeren. “Leveringsproblemen en een gebrek aan installatiecapaciteit leiden de consument naar tweedehands websites en het zelf installeren van het toestel. Het zelf installeren van een houtkachel levert gevaarlijke situaties op. Een installatie door een erkende installateur zorgt voor meer veiligheid, schonere lucht en uiteindelijk meer warmte en genot voor de consument.”