Enkhuizen heeft de primeur van de eerste energieopwekkende kade. De havengebouwen worden straks duurzaam verwarmd en gekoeld vanuit een wisselaar in een zogeheten geactiveerde damwand. Geen aardgas meer, maar energie uit het IJsselmeer.
De energieleverende damwand is een samenwerking tussen damwandleverancier Gooimeer, het Duitse SPS Energy en warmtepompspecialist Nathan Het principe van geactiveerde damwanden werd tien jaar geleden bedacht en gepatenteerd door het Duitse SPS Energy. Gooimeer is licentiehouder voor Nederland van het patent. Met de techniek lopen al langer proeven.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/06/20200402_081041-800x600.jpg)
Op de kadewand wordt een goed geleidende stalen collector gelast, die via met glycol gevulde slangen energie haalt uit het oppervlaktewater en het naar een verdeler brengt. De warmtepomp zet het temperatuurverschil om in bruikbare energie.
Havengebouw gasloos verwarmd
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/06/20200221_104918-800x600.jpg)
In Enkhuizen zijn nu 72 geactiveerde damwanden in bedrijf, goed voor een 115 meter lange kade van 2,5 meter diep geplaatst. Op de kade is een put gemetseld voor de twee RVS verdelers. Op de ene verdeler is de testopstelling aangesloten, op de andere verdeler is de warmtepomp van het gerenoveerde restaurant De Mastenbar als eerste aangesloten. De verdelers zijn met een verzamelleiding gekoppeld. Hierop kan de haven in de toekomst haar gebouwen aansluiten. Na het testen wordt het één collectieve bron, met individuele warmtepompen.
Lees in vakblad Installatie de complete reportage over dit project.
Testcontainer
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/06/damwand1-800x533.jpg)
In de testopstelling staat een modulerende brine/water-warmtepompen met buffervaten voor cv en tapwater aangesloten. De damwanden hangen vol met sensoren. Uit de testen moet blijken met welke instellingen zo veel mogelijk rendement gehaald kan worden uit de damwanden gedurende de vier seizoenen.
Hiermee worden gevalideerde Duitse modellen nu ook daadwerkelijk in praktijk getest. De verwachtingen zijn hoog: de initiatiefnemers verwachten dat deze bron tot ongeveer dezelfde prestaties gaat komen als een bodemgebonden systeem.
Nederland ligt vol met kades Nederland lijkt, met haal vele kilometers kade, een ideaal land voor deze warmtepompbron. Te denken valt aan het verduurzamen van grachtenpanden in binnensteden, waar bodembronnen en lucht/water warmtepompen wat lastiger zijn in te passen in de omgeving, of simpelweg geen optie zijn. Ook is bebouwing langs kanalen, bij recreatieparken en in havens een kansrijke markt. Daarnaast komt er nog bij dat veel kades in binnensteden van Nederland aan een grote opknapbeurt toe.
Lees in vakblad Installatie de complete reportage over dit project
Foto’s: Paul La Gro Fotografie
En nou maar hopen, dat de afgemeerde schepen in de winter niet aan de kade vastvriezen
Dit moet toegepast worden langs de Elfstedentocht kan het elk jaar gewoon door gaan.