Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Kamer wil nog jaar ISDE voor gekochte warmtepomp

Wie al een warmtepomp of zonneboiler heeft aangeschaft voor zijn nieuwbouwwoning, maar nog geen ISDE heeft aangevraagd, krijgt hiervoor toch nog een jaar de tijd.

Dat heeft de Tweede Kamer besloten. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wilde van de warmtepompsusbiside voor nieuwbouwwoningen af.

Dat komt omdat nieuwe woningen sinds ruim een jaar toch al zonder gasaansluiting worden opgeleverd. Warmtepompen hoef je dan eigenlijk niet meer financieel te ondersteunen, zo is de redenering: ze zijn toch al min of meer verplicht.

Maar tegen dit besluit kwamen veel bezwaren, onder meer van Vereniging Eigen Huis. Ook de Tweede Kamer is het er niet mee eens en wil het “voor particulieren die voor de datum van inwerkingtreding van de regeling warmtepompen of zonneboilers hebben aangeschaft ten behoeve van plaatsing in nieuwbouwwoningen zonder gasaansluitplicht, mogelijk te maken om nog in 2020 subsidie aan te vragen.”

14 reacties op “Kamer wil nog jaar ISDE voor gekochte warmtepomp

  • Leo

    Weet iemand waar ik de officiële tekst kan vinden voor de voorwaarden . Ik heb nl al wel aangeschaft met contract installateur maar nog niet betaald. Wordt pas gedaan bij installatie. Is het een voorwaarde om in 2019 betaald te hebben.
    Ik hoor graag van iemand die op de hoogte is

    1. Mwsm

      Je kunt ook vooruit betalen. Kopie bankafschrift en ingevuld formuliet indienen bij het RVO. Dan heb je het snelste het subsidiebedrag binnen.

      1. Guus

        Mag je vooruit betalen? Subsidie aanvraag is toch na installeren van de installatie.

        1. Mwsm

          Heeft u als particulier vóór 1 januari 2020 een warmtepomp of zonneboiler aangeschaft voor een bouwwerk waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? En installeert u die voor 1 juli 2020? Dan kunt u binnen 6 maanden na de installatie nog subsidie aanvragen in 2020. — Aldus de regels op de RVO site. Je mag natuurlijk wel voor 1 jan een warmtepomp kopen en betalen. En ook meteen subsidie aanvragen. Datum van installatie kun je op het formulier invullen.

  • Hendrik welleweerd

    http://www.rvo.nl staat alles over de subsidie, voorwaarden etc. Even zoeken op warmtepomp of ISDE dan kom je er vast.

  • Daniel

    Betekent dit dat als ik nu nog een warmtepomp koop en deze volgend jaar installeer, ik nog in aanmerking kom voor deze subsidie?

    1. Tijdo van der Zee

      Hoe het precies uitgewerkt wordt is nog onduidelijk. Dat moet de minister later nog laten weten.

      De Tweede Kamer heeft de minister deze opdracht meegegeven:
      “verzoekt de regering, om het voor particulieren die voor de datum van inwerkingtreding van de regeling warmtepompen of zonneboilers hebben aangeschaft ten behoeve van plaatsing in nieuwbouwwoningen zonder gasaansluitplicht, mogelijk te maken om nog in 2020 subsidie aan te vragen”

      Maar stel nou dat je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, maar dat de warmtepomp die hier bij hoort nog niet is aangeschaft door de aannemer? Ik weet eerlijk gezegd nog niet hoe zulke gevallen behandeld worden.

      Nog heel even afwachten dus

      1. Reinder

        Hier ben ik ook wel heel erg benieuwd naar. Onze woning wordt momenteel gebouwd. Pas in 2020 komt er een warmtepomp in. De pomp is nog niet aangeschaft door de aannemer en dus nu nog niet betaald.

  • PC

    Als je een koopovereenkomst met de aannemer hebt gesloten voor een huis dat in 2020 wordt gebouwd lijkt het me niet meer dan logisch dat toekenning van subsidie is zekergesteld. Het zou absurd zijn om nu ineens een warmtepomp in 2019 te gaan afrekenen. Maar goed zekerheid in dit land heb je nooit meer.
    Het is sowieso belachelijk dat weer een jojo besluit is genomen waarvan de spelregels nu niet eenduidig zijn uitgelegd en dat we nog 11 dagen hebben om hierop te acteren.

  • NicoG

    In mijn geval (aanneemovereenkomst nieuwbouwwoning met warmtepomp, getekend in maart 2017) heb ik subsidie aangevraagd na de oplevering in februari 2018. Inmiddels waren de subsidiebedragen naar beneden bijgesteld en kreeg ik een lager subsidiebedrag uitgekeerd. Daarop heb ik bezwaar aangetekend, omdat ik na het tekenen van de aanneemovereenkomst in 2017 geen invloed meer kon uitoefenen op de installatie, noch kon anticiperen op de (in juli 2017 bekend gemaakte) gewijzigde subsidieregeling.
    Hier is dat min of meer ook aan de hand. Mensen die een nieuwbouwwoning (laten) bouwen hebben erop gerekend, dat er subsidie wordt verleend. Hardheidsclausule.

    1. Kruithof

      Bij ons is het zo, er komt een warmte pomp in de nieuwbouwwoning die klaar is in 2020.,maar de subsidie gaat naar de aannemer net zoals de subsidie voor de zonnepanelen. Staat in de koopovereenkomst.

      1. NicoG

        Neemt de aannemer dan het risico van wijzigende regelgeving voor eigen rekening? Of is dit uitgesloten en komt hij met een meerprijs wegens het missen van “zijn” subsidie? Zie je overeenkomst voor het antwoord op deze vraag…

        1. NicoG

          Ten aanzien van “subsidie” voor zonnepanelen: daar is geen sprake van. Het gaat hier om restitutie van de betaalde BTW. Dat kan alleen verrekend worden met de degene op wiens naam de energieaansluiting is gesteld, de eigenaar/opdrachtgever van de woning dus. Niet de aannemer.

  • Mwsm

    Jawel. Lees de voorwaarden goed. De pot van 2019 is leeg, maar er komt in 2020 weer budget.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie