Ga naar hoofdinhoud

,

Ketel en binnendeel warmtepomp onder zelfde mantel

Remeha komt met een nieuwe split-variant van haar hybride warmtepomp Elga Ace. De Elga Ace all-in-one bevat ook de HR-ketel onder dezelfde mantel. Het toestel komt in een 4, 6, 8 kW versie met een CW4 of CW5 ketel, én een nieuwe buitenunit.

Nieuw zijn ook de buitendelen van Midea, die fors stiller zijn en koudemiddel R32 bevatten. Zij vervangen de Toshiba buitendelen die in de bestaande splitversie van de Elga Ace worden toegepast.

Niet de eerste

De integratie van ketel en warmtepomp onder één mantel is feitelijk niet nieuw. De hybride van Daikin, met Intergas-ketel, de Magis Combo van Immergas en de Omnia Hybrid van Ferroli hebben dit al langer. Remeha heeft met de Elga Ace op dit moment een splitversie van 4 en 6 kW, en monoblocks van 4, 6 en 8 kW. De geïntegreerde versie komt ook in een 4, 6 en 8 kW.

Vervangingsmarkt

De All-in-one, die het tweede kwartaal van 2024 bij de groothandel moet liggen, is vooral bedoeld voor de vervangingsmarkt van cv-ketels voor hybride warmtepompen, die naar verwachting vanaf 2026 echt op stoom gaat komen. Op dit moment worden de meeste hybrides uitgerust met een aparte binnenunit voor het warmtepompdeel. Dit maakt het mogelijk de techniek ook als add-on te plaatsen langs bestaande cv-ketels.

Installatietijd hybride warmtepomp fors naar beneden

De integratie is ook bedoeld om de installatietijd te verkorten. Remeha schat dat de montage van een hybride hierdoor een kwart sneller kan. De winst zit vooral in de voorbereide koppelingen tussen warmtepomp en ketel. Remeha presenteert de All-in-one op de VSK. Het product is genomineerd voor een VSK Award.

Bekijk hier een overzichtsartikel van hybride warmtepompen

Op de warmtepomp klikken

Het combitoestel, net zo groot als een Tzerra, bestaat uit twee componenten: een frame voor aan de muur, waarmee de installateur alle aansluitingen en koppelingen voor deze combinatie kan voorbereiden. Het frame bevat ook het binnendeel van de warmtepomp. Als de installateur alle aansluitingen heeft aangesloten, dan kan hij het deel met de ketel aan het frame ‘klikken’ en via enkele knelkoppelingen verbinden. De installateur kan er dus bijvoorbeeld ook voor kiezen om in projecten pas later de ketel op het binnendeel te klikken en aan te sluiten. Een bedrijf kan er dan voor kiezen om de voorbereidingen door andere monteurs te laten plaatsvinden.

Ace-besturingstechniek

Het keteldeel in deze combinatie is gebaseerd op hetzelfde platform als de nieuwe Tzerra Ace-Matic en de Calenta Ace-Matic, met een modulatiebereik van 1 op 10. Het toestel heeft door de integratie nog maar één display voor inbedrijfstelling en monitoring. De nieuwe combinatie is standaard uitgerust met een IoT-gateway, zodat de installateur met de Smart Start App alle stappen bij inbedrijfstelling op zijn smartphone kan configureren. Ook Remeha Connect voor beheer op afstand is door deze gateway voor de installateur op dit toestel beschikbaar.

Regeling

De Elga Ace All-in-one is Smart Grid ready en heeft ook mogelijkheden om met energiemanagementsystemen te communiceren via Modbus. Een andere, nieuwe functie is de mogelijkheid om via de GrundfosGO app het afgiftesysteem waterzijdig in te regelen. Dit betekent bijvoorbeeld dat een monteur bij het inregelen van de radiatoren niet telkens naar de pomp hoeft te lopen om de instellingen aan te passen.

Buitendeel stuk stiller

De bestaande splitversie van Elga Ace (4 en 6 kW) heeft buitendelen van het Japanse Toshiba. Voor de drie variaties van de All-in-one stapt Remeha over naar het Chinese Midea, één van de grootste airconditioningproducenten ter wereld. Dit buitendeel, dat R32 als koudemiddel heeft, is volgens de ErP-label in de 6 kW versie 5 dB stiller dan de Toshiba, namelijk 52 dB. Een 3 dB reductie betekent al een halvering van het volume. Dit betekent dat de nieuwe hybride veel meer mogelijkheden heeft om te voldoen aan de geluidseis van 40 dB op de erfgrens.

7 reacties op “Ketel en binnendeel warmtepomp onder zelfde mantel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie