Virtual reality ontmoet de installatiewereld. Met gebruik van bijvoorbeeld Oculus Rift of Microsoft HoloLens kunnen virtuele impressies gemaakt worden van installatie-ontwerpen, technische ruimten, maar ook technische installaties van binnen worden bekeken, of badkamers worden ontworpen. Een mooi voorbeeld hiervan demonstreerde Johan Schlingmann, manager product management bij Stabiplan op de BIM Praktijkdag van de fabrikant, die afgelopen maand gehouden werd. Hier een verslag.
Met de HoloLens inspecteerde Schlingmann een Remeha ketel en een Duijvelaar Hydrofoor-unit. Ook werd er ‘even’ een 3D installatie in de zaal gezet. De deelnemers aan het congres zagen live hoe technische data en onderhoudscijfers uit een BIM-model werden opgeroepen met de HoloLens. Installateurs of monteurs op de bouw kunnen zo profiteren van slimme informatie, eerder toegekend in het BIM-proces. Dankzij de 3D-weergave in BIM kan een installatie in virtual reality worden geprojecteerd, gecontroleerd en worden gedeeld. Hierdoor kan de installatie beter geëngineerd en uiteindelijk goedkoper en beter worden gerealiseerd en onderhouden.
Lees hier een verslag van het BIM Event: ‘Nederland koploper in BIM’
Meer voorbeelden
Er zijn meer voorbeelden: zo heeft Villeroy & Boch een module waarmee met behulp van virtual reality een badkamer kan worden ontworpen en beleefd. Klik hier voor een impressie. Ook bouwer BAM beschikt inmiddels over een eigen virtual reality app, waarmee projecten in 3D kunnen worden beleefd. Remeha ontwikkelt bijvoorbeeld ook een applicatie waarmee servicemonteurs via hun tablet onderhoudsstappen kunnen uitvoeren. Deze app komt volgend jaar, met de introductie van de Calenta Ace.
Hieronder een film over de toekomst van de bouw, van de hand van Marjet Rutten.