Ga naar hoofdinhoud

,

Kiwa: 57 ongevallen met gasinstallaties

In 2013 heeft Kiwa Technology 57 ernstige ongevallen met gasinstallaties geregistreerd. Het merendeel betrof koolmonoxidevergiftiging.

 

 

Het instituut noteerde vorig jaar 3 doden en 180 gewonden bij ongevallen rondom de gasinstallatie achter de meter, zo is te lezen in een rapport (zie onderaan dit bericht) dat Kiwa opstelde voor Netbeheer Nederland.

 

Defect rookgasafvoer

47 van de 57 geregistreerde ongevallen betrof een koolmonoxidevergiftiging, die ontstaan is door een defect aan de cv-ketel of een defect aan de rookgasafvoer. Er zijn minder doden gevallen dan in 2012, maar niettemin laat de trend qua incidenten en gewonden van de afgelopen jaren geen daling zien.

 

Aanbeveling

Kiwa doet een aantal aanbevelingen in haar rapport. Het instituut adviseert vooral corporaties om oude toestellen, en dan met name geisers en open verwarmingstoestellen, te vervangen. Ook moet de markt de consument blijven informeren over het belang van periodiek onderhoud aan de ketel. Een maatregel die incidenten niet voorkomt, maar wel de schade kan beperken is het stimuleren van gebruik van de CO-meter. Meer gebruik van deze waarschuwende meter zorgt ervoor dat op tijd alarm geslagen kan worden. Zo zijn hulpverleners tegenwoordig ook uitgerust met CO-meters.

Kiwa Technology wil zelf het onderzoek naar incidenten professionaliseren. De registratie is namelijk onvolledig, omdat er in Nederland geen meldingsplicht bestaat voor gasinstallatieongevallen. In incidentele gevallen wordt Kiwa gevraagd onderzoek te verrichten naar ongevallen.

 

Download hieronder het rapport van Kiwa Technology

4 reacties op “Kiwa: 57 ongevallen met gasinstallaties

  • Ad

    Goedendag,

    Laat ik beginnen dat elk ongeval er één te veel is.
    Doordat er jaren geleden de meldingsplicht van installateurs en nog erger de huis aan huis controle van de energiebedrijven door bezuinigingen zijn vervallen is de controle vervallen.
    Dit is gebeurd onder de noemer de verbruiker is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid.
    Een verplichte soort van APK b.v. eens in de vijf jaar die gemeld wordt aan de verzekeraar zou een oplossing zijn.
    Maar doordat alles vrijgegeven is voor elke handige buurman enz. enz. zonder gedegen opleiding c.q. kennis is het niet verwonderlijk dat het regelmatig echt fout gaat.

    Conclusie, terug naar de huis aan huis controle.

    Vr. gr. Ad
    (gepensioneerde gasinstallatie controleur)

  • Rolf

    Hoi,
    Veel verzekeraars hebben in de kleine lettertjes de periodieke controle-eis opgenomen. Deze worden slechts duidelijk als het kwaad is geschied en de verzekering niet uitkeert.
    Mee eens dat de installatie en onderhoud van gastoestellen geen “doe het zelf” product is. Om erkend installateur te worden moeten wij over de nodige diploma’s/opleidingen en goede meetapparatuur beschikken. De erkenningsinstituten zien hier gelukkig ook steeds vaker op toe dat dit in orde is. Echter indien het mogelijk blijft voor de handige klusser om zulke werken zonder enige eis te mogen uitvoeren is een erkenning niet meer dan een papiertje dat de erkende installateur het zonder meer wel goed zal doen. In de praktijk kost dit natuurlijk meer waardoor de buurman het toch ook wel zou kunnen tegen een goedkoper tarief. Mijn advies ter voorkoming van genoemde ongevallen: Uitvoering allen door aantoonbaar opgeleide en bekwame vakmensen toestaan; dit werkt tevens de huidige belachelijke internetaanbiedingen tegen en legt tevens meer druk op de vakbekwame uitvoering door de verschuiving van verantwoordelijkheden. Een ongeschoolde “arts” mag ook geen medicijnen verstrekken en deze zijn ook niet zomaar te koop !

    Vr.gr. Rolf (echte (erkende) installateur )

  • Ap van der Horst

    Ja erkende installateur, en dan jonge broekjes bij de mensen langs sturen voornamelijk bij woningstichting en zo, en binnen 20 minuten weer buiten staan…De moeite niet nemende om de gasleiding af te persen, meet nippel open, drukmeter erop, hoofdkraan dicht, en je ziet of hij terug loopt, een test van nog geen 5 minuten en wie doet het NIEMAND, nee iedereen is bezig om geld te verdienen, maar echt onder houd, even de stofzuiger erdoor en een sticker plakken is geen onderhoud, dus de grotere installateurs moeten ook eens naar hun eigen kijken en niet altijd de ZZP`ers af vallen want jullie kunnen een hoop leren ZELF

  • richard van vuuren

    Holland Building Maintenance doen dit soort keuringen http://www.hollandbuilding.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie