De coronacrisis zorgt dat veel zaken in Nederland stil liggen. Dat betekent dat er nu even minder aandacht is voor klimaatbeleid, waar dat voor de crisis een hot item was. Toch ziet ruim een kwart (28 procent) van de Nederlanders de coronacrisis ook als een kans om de economie van Nederland duurzamer te maken. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research.
Zij denken dat door de opbouw en het herstel van de economie duurzaam in te richten, het klimaatbeleid verenigd kan worden met de aanpak van de coronacrisis. Zij krijgen steun van een andere groep ondervraagden (15 procent) die vinden dat het klimaatbeleid, net als ieder ander beleid, gewoon uitgevoerd moeten worden.
Daar is de meerderheid van Nederland het niet mee eens. De grootste groep (38 procent) vindt dat klimaatbeleid pas weer aan bod kan komen wanneer het coronavirus is bestreden en de economie hersteld is. Daarnaast vindt een klein deel van de ondervraagde personen (13 procent) dat nu alle aandacht moet gaan naar de bestrijding van het coronavirus en dat het klimaatbeleid dus maar even moet wachten.
Zorgen over uitstoot toegenomen
Toch laat het klimaat de Nederlanders niet helemaal koud deze tijd. Ondanks het coronavirus en de verregaande maatregelen om het virus tegen te gaan, maken Nederlanders zich zelfs iets meer zorgen over het klimaat dan een maand geleden (van 65 procent in februari naar 71 procent eind maart).
Nederlanders willen ook niet dat het kabinet minder gaat doen dan het kabinet Rutte tot nu toe (voor de coronacrisis) aan plannen bekend heeft gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dit doet het kabinet wel, want vrijdagmiddag 27 maart maakte het kabinet bekend dat het, vanwege de coronacrisis, voorlopig niet met nieuwe maatregelen te komt om de CO2-uitstoot te verminderen.