Ga naar hoofdinhoud

‘Klimaatakkoord levert meer op dan gedacht’

Foto: Peter Hilz

Een reductie van de CO2-uitstoot met 49 procent in 2030 is haalbaar met de voorstellen die nu in het Klimaatakkoord staan. Dat blijkt uit de analyse die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vandaag heeft gepubliceerd. Installatiekoepel Uneto-VNI vindt daarom dat de politiek nu niet zou moeten terugdeinzen voor de maatregelen die het Klimaatakkoord voorstelt. Voorzitter Doekle Terpstra: “We kunnen ons geen vertraging veroorloven. We staan voor de grootste verbouwing van Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Vóór 2050 moeten we acht miljoen gebouwen verduurzamen. Dat kan, maar dan moeten we nu wel aan de slag.”

Energietransitie levert veel op

Uneto-VNI vindt het vanzelfsprekend dat de kosten van de klimaatplannen kritisch worden bekeken. Maar de opbrengsten wegen daar ruimschoots tegenop. Terpstra: “De energietransitie vraagt een forse investering van de hele samenleving. Maar de aandacht moet niet alléén uitgaan naar de kosten. Met allerlei innovaties vernieuwen we de Nederlandse economie, we verhogen ons kennisniveau en we nemen een voorsprong op de landen om ons heen. De energietransitie levert veel hoogwaardige werkgelegenheid op. Bovendien krijgen we er een betere, gezonde leefomgeving voor terug.”

De analyse van het PBL laat zien dat de vijf klimaattafels, die samen de voorstellen hebben opgesteld voor het Klimaatakkoord, goed werk hebben geleverd. De plannen zijn toereikend om in 2030 de CO2-uitstoot in Nederland met 49 procent omlaag te brengen. Om de voorstellen te kunnen doorrekenen, is meer duidelijkheid nodig over de keuzes die de politiek wil maken. Terpstra: “De plannen zijn haalbaar, nu is het zaak om ze zo snel mogelijk om te zetten in beleid. De bal ligt bij het kabinet en de Tweede Kamer. Wij verwachten dat de politiek ervoor zal kiezen de energietransitie te stimuleren en niet te frustreren.”

Verduurzaming loont

Loopt de uitwerking van het Klimaatakkoord tóch vertraging op, dan betekent dat niet dat de energietransitie tot stilstand komt. Terpstra: “Ondernemers in de installatiebranche zijn dagelijks hard aan het werk om de CO2-uitstoot omlaag te brengen. De energietransitie is niet iets van de toekomst, we zitten er al middenin. Steeds meer burgers en bedrijven zien dat verduurzaming loont. Het Klimaatakkoord hebben we nodig om dat proces meer vaart te geven.”

De huidige voorstellen in het Klimaatakkoord gaan uit van een geleidelijke energietransitie. Terpstra: “Nederland hoeft niet hals over kop van de CV-ketel af. Daar nemen we een generatie de tijd voor. Gemeenten komen uiterlijk in 2021 met hun plannen of en wanneer een wijk van het gas af gaat en wat de alternatieve bron voor verwarming wordt.’ Daarbij zijn volgens Terpstra alle opties nodig: warmtepompen, maar ook warmtenetten, geothermie en aquathermie. ‘Ook de inzet van duurzaam gas en waterstof biedt op de langere termijn mogelijkheden.”

Concrete voorstellen

Volgens Uneto-VNI ligt er voor de gebouwde omgeving een duidelijk plan op hoofdlijnen. Terpstra: “Uitgangspunt is een haalbare en betaalbare energietransitie voor burgers en bedrijven. Daarvoor heeft Uneto-VNI concrete voorstellen op tafel gelegd, zoals de invoering van gebouwgebonden financiering en verschuiving van de energiebelasting. Samen met de industrie gaan we aan de slag om de kosten van de technische systemen fors omlaag te brengen. Dankzij innovatie wordt duurzame techniek nog beter inpasbaar in woningen en gebouwen.”

4 reacties op “‘Klimaatakkoord levert meer op dan gedacht’

  • R.H. Henstra

    Een forse investering. Daarna heeft het volk geen nagel meer om z’n kont te krabben. Maar daar zitten de boys als Doekle & Diederik niet mee!

  • Peter

    Er is een heel vaag klimaatvoorstel er is in zijn geheel nog geen klimaatakkoord, Nijpels,Terpstra,Wiebes en Samsom die kletsen een slag in de rondte.
    Als er een akkoord zou zijn moet er ook een financiële onderbouwing zijn en die is er simpelweg nog niet en zal er voor komende zomer ook niet zijn.
    Komt bij in Duitsland,België, Frankrijk en de U.K. gaan ze al meer over op gas omdat met name Duitsland van het bruinkool af wil en Frankrijk wil minder kernenergie gaan opwekken.
    Tevens wil Duitsland van kernenergie af dus blijft gas over en jawel een gaspijp uit Rusland omdat die Duitsers donders goed weten dat all electric niet haalbaar is ivm het probleem het opslaan.
    Nederland wil het voortouw nemen terwijl ze straks wel eens flink achter kunnen lopen, en bergen geld kwijt zijn door verkeerde investeringen.
    Zoals ik al eerder vermeldde hoop ik op een strenge winter zoals 62/63 en dan kijken hoe de vlag erbij staat met dat all electric

  • andre

    Ik betaal nu € 60,- p/m voor 450m3 gas en 2400Kwh stroom zonder warmtepomp en geen zonnepanelen en ik ga helemaal niks doen.
    Wij worden als burgers door de overheid aan alle kanten gepakt. All-electric wordt voor mij situatie wel een toekomst, niks geen warmtepomp maar een elektrich element van 4KW met een 300ltr boiler als opslag.
    Geen onderhoud en geen onnodige hoge kosten. Warmtepomp is leuk, tot dat deze koelzijde gerepareerd moet worden. Afschrijfkosten over 15 jaar, onderhoud e.d wordt op geen enkele wijze rekening gehouden.

  • Piet

    Isoleren loont en loonde altijd de moeite en had de afgelopen 20 jaar bij alle nieuwbouw woningen al zodanig moeten zijn dat de woning toekomst ready is. Ofwel het wordt een energieneutrale woning als in een later stadium zonnepanelen en warmte terugwinning en dergelijke worden geplaatst. Nu worden nog steeds woningen met een te dunne spouw gebouwd. Later je muren na-isoleren is dan zoveel duurder dan meteen voldoende isoleren.

    Bij de inzet van waterstofgas als buffer om zonne- en windenergie op te slaan, moeten gasleidingen gewoon blijven liggen. Dat geeft ook veel flexibiliteit in de transitie van aardgas via LNG naar meer H2.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie