Door warmte te onttrekken aan versgemolken melk, kunnen woningen verwarmd worden.
In de melkveehouderij kan hierdoor veel energie bespaard worden. Het systeem Eco200, op de markt gebracht door Agricomfort, draait momenteel bij een zestal melkveehouderijen in Noord-Nederland, zo meldt vakblad Installatie en Sanitair in het aprilnummer. Normaliter wordt versgemolken melk met koud leidingwater voorgekoeld en verder gekoeld in de melktank. Tot nu wordt de melktank met een compressor gekoeld, en de warmte verdwijnt in de buitenlucht, terwijl de gasboiler staat te branden voor warm water voor het reinigen van melkleidingen, en de boerderijwoning zijn eigen cv-systeem heeft.
Het innovatieve systeem draait op een warmtewisselaar die in de melkstroom wordt geplaatst. Hierdoor wordt de koemelk direct gekoeld van 34 naar 4° C. De warmte wordt gebruikt door de spoelboiler en voor de verwarming van de woning. Een warmtepomp levert warm water van 55 graden dat wordt opgeslagen in buffervaten.
Besparing
In nieuwbouwsituatie en lage temperatuurverwarming zou de onttrokken warmte voldoende moeten zijn voor de woningverwarming. Voor tapwater is naverwarming nodig via een boiler of HR-ketel. Ook in veelal oudere boerderijwoningen, wordt het systeem toegepast naast conventionele installaties. De besparingen bij de eerste projecten zijn aanzienlijk; op aardgas wordt 80 procent bespaard, op elektra tot 10 procent. De verwachte terugverdientijd van de investering ligt naar schatting tussen de vier en tien jaar.De installaties zijn aangelegd door Comfortrend-installateurs, een franchiseketen van vooral middelgrote installatiebedrijven.
Meer lezen?
Een artikel over de techniek en de projecten leest u in Installatie en Sanitair 3. Klik hier voor een gratis proefnummer of een proefabonnement.
Een videoitem van GPTV Friesland