Koelen met verse lucht is een optie die veel mensen nog niet kennen. Ook de combinatie met vloerkoeling via een warmtepomp biedt veel comfortvoordelen. Dat bleek uit het webinar Nieuwe kijk op een comfortabel binnenklimaat van deze week.
Het webinar is via deze link na registratie kosteloos terug te kijken.
Koelen met lucht is geen diepe koeling, zoals airconditioning. “Je moet het zien als topkoeling”, zegt Matthias Stukker van Rensa Techniek. “Je moet je klant goed voorlichten over de verschillen.” Zehnder en Rensa presenteren in het webinar een aantal smaken rondom koelen met lucht, uitgewerkt in technische schema’s voor grote woningen, rijtjeshuizen, appartementen en studio’s. Kijkers van het webinar kunnen deze schema’s downloaden.
Voelbare en latente koeling
Het grote verschil tussen koelen met lucht en koelen via de vloer is het verschil tussen voelbare en latente koeling. Latente koeling via de lucht brengt naast de temperatuur ook de relatieve vochtigheid naar beneden. “Hoe droger de lucht, hoe beter en lekkerder het voelt”, vertelt Jerome Corba, technisch adviseur bij Zehnder. “Latente koeling wordt nog echt ondergewaardeerd.”
Combinatie luchtkoeling en vloerkoeling
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2022/03/Beeldmerk-webinar-Rensa-Zehnder-800x435.png)
Kiest de gemiddelde huiseigenaar voor óf airco, óf vloerkoeling, óf koelen met lucht; Corba heeft nog een interessante combinatiemogelijkheid. De iets tragere vloerkoeling combineren met koelen met lucht. “Dan heb je de snelheid van het koelen met lucht en het voordeel van een lagere relatieve vochtigheid. Bijkomend voordeel is dat wanneer het warm en vochtig is, het dauwpunt van je vloerkoeling naar beneden kan en de vloer meer vermogen kan geven.” Principetekening hiervan ook in de handouts van het webinar.
Nieuw op VSK: ComfoClime
Zehnder komt op de VSK in mei 2022 met de opvolger van de ComfoCool: de ComfoClime is een modulerende lucht/lucht-warmtepomp die bovenop het balansventilatietoestel de inkomende lucht over de warmtepomp haalt en kan koelen of verwarmen. De onttrokken energie wordt naar buiten geblazen. Het maximale koelvermogen is 2,5 kW, in verwarming kan het toestel tussen de 1 en 2 kW leveren. De ComfoClime is als add-on op alle balansventilatietoestellen uit de ComfoAir Q-serie te plaatsen, dus ook de toestellen met lagere debieten.
Corba verwacht veel van deze oplossing in projecten met stadsverwarming, waar geen koeling aanwezig is. “Op deze manier kun je als add-on op je balansventilatie toch koeling bieden”
(tekst gaat verder onder video)
Daarnaast heeft Zehnder met de ComfoPost een zogenaamde kanaalkoeler die op aanvoer van de ventilatietoevoer de lucht kan koelen. Verder heeft Zehnder met de ComoFond een aardwisselaar die lucht via een ondergronde leiding voorkoelt, of in de winter voorverwarmd. De inkomende lucht in het balansventilatiesysteem is dan al op temperatuur gebracht.
BENG en TOjuli update
Jerome Corba benadrukt dat koelen met lucht na een update in de BENG regelgeving wel gezien wordt als een actieve koelmethode, waarmee dus ook voldaan wordt aan de TOjuli-eis, die een grenswaarde geeft aan mogelijke opwarming van de nieuwbouwwoning. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koelen via de vloer, is de noodzaak van een ruimteregeling, zoals EPBD3 voorschrijft, voor comfortkoeling met lucht niet noodzakelijk.