Ga naar hoofdinhoud

,

‘Koudevraag meenemen in klimaatplannen’

We gebruiken steeds meer energie om onze woningen en gebouwen te koelen. Toch komt ‘koeling’ bijna in geen enkel klimaatplan voor. Klimaatverbond Nederland vindt dat daar verandering in moet komen.

“Als de koudevoorziening geen onderdeel is van de energiestrategie kan dit leiden tot verkeerde investeringsbeslissingen die later tegen hoge kosten hersteld moeten worden”, zegt Jan Engels, kwartiermaker koeltebeleid bij het Klimaatverbond. Het Klimaatverbond is een vereniging van meer dan 150 gemeenten, provincies en waterschappen.

‘30% van de energievraag in woning komt van koeling’

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt in een recent rapport dat de groeiende elektriciteitsvraag voor airconditioning een blinde vlek is in het huidige energiedebat.

Onbekend vraagstuk

Dat blijkt ook uit een peiling onder gemeenten door het Klimaatverbond. De vraag die centraal stond was in welke mate zij rekening houden met de energievraag die samenhangt met de groeiende koeltebehoefte. Uit de enquête blijkt dat, op een enkele uitzondering na, dit vraagstuk nog onbekend is.

Ook in het recentelijk vastgesteld Klimaatakkoord is geen uitwerking opgenomen van dit thema. Aangezien dit akkoord richtinggevend is voor het beleid van provincies en gemeenten, vergroot dit het belang om ook op Rijksniveau aandacht te hebben voor dit thema.

Te veel nadruk op warmtenet

Klimaatverbond Nederland pleit daarom voor een aanpak waarbij de warmte- en de koeltevoorziening in samenhang ontwikkeld worden. Engels: “In de plannen van overheden voor de energietransitie ligt de focus grotendeels op warmte en warmtenetten. Een warmtenet zorgt er inderdaad voor dat een wijk van het gas af kan, maar geeft geen antwoord op de groeiende koeltevraag”.

Volgens het Klimaatverbond is bij de huidige bouwnormen (EPC 0,4) de energiebehoefte in woningen heel anders verdeeld is dan men gewend is.

Bij deze goed geïsoleerde woningen bestaat ruim 40% van de energievraag uit de behoefte aan warm tapwater, bijvoorbeeld voor douchen. Verwarming van de woning is nog maar ruim 30% van de energievraag en koeling vraagt bijna evenveel energie.

NOM-woning oververhit

In combinatie met het veranderende klimaat en de aanstaande aanscherping van de bouwnormen zal het belang van koeling niet afnemen. Engels: “De ervaringen met de eerste Nul-Op-de-Meter-woningen (NOM) – via renovatie na-geïsoleerde woningen – ondersteunen dit ook: er zijn veel klachten over hitte in deze woningen, waardoor mensen weer koelapparaten gaan aanschaffen.”

Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) wil meer aandacht voor koeling van nieuwbouwwoningen. De belangenbehartiger wil dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) via het Bouwbesluit afdwingt dat de bouw meer rekening houdt met koeling. De bouwregelgeving is sterk ingericht op isolatie en verwarming.

9 reacties op “‘Koudevraag meenemen in klimaatplannen’

  • Edwin r

    Verstandig?, das nog weer ff een extra 2kw die je aan pv panelen op je dak zou moeten leggen om dit extra verbruik te compenseren????, Klinklare onzin mijns inziens . Airconditioning is een luxe en op geen enkele manier noodzakelijk in een woning.

    1. koos

      Over luxe gesproken: Koelkast, vriezer, Boiler, geiser,gasaansluiting, Electra, auto, scooter, centrale verwarming, i-phone, vliegen, verre vakanties, etc. Daar zijn allemaal alternatieven voor of niet noodzakelijk. Zodra je die dingen wel hebt, waardeer je het gemak ervan! Waarom dan geen airconditioning die tevens het binnenklimaat regelt. Niet vliegen en de auto eruit bijvoorbeeld.( Dan hou je nog geld over om een boom in de tuin te zetten).

  • de echte installateur

    niet mee eens gezien de temperaturen van de laatste tijd (en de verwachting dat deze vaker zullen gaan voorkomen) en het maakt nogal uit of je een plat dak hebt of niet.

  • Herman

    Plate dak geen last open je ramen aan de schaduw kant of is dat te veel werk.
    Gewoon verminderen je stroomgebruik heb je ook die dingen niet nodig.

    1. de echte installateur

      ik heb hier nauwelijks ramen in mijn bedrijfspand en er komt alleen maar
      hitte naar binnen ook !!!
      stroomgebruik minderen ?
      het enige wat hier stroom gebruikt zijn de aircos en de omvormer van de zonnepanelen geeft ook wat warmte.
      ik kan me ook niet voorstellen dat mensen voor de lol stroomgebruikers aan
      gaan zetten ??
      een rolluik ? op het zwarte dak ? over de lichtkoepel ? ??

      1. MarkS90

        Juist. Het zwarte dak. Reken maar dat zwart heel veel warmte opneemt en naar beneden afstraalt. Wit verven dus. Het is niet voor niets dat alle landen rondom de Middellandse Zee alles wit hebben aan de buitenkant van hun huis.

  • Dana

    Ook gewoon even rolluiken plaatsen houd echt ook warmte vrij.

  • Jan

    Man man zodra we geen co2 meer uitstoten en dus elektra rijden en wp gebruiken enz enz,word het toch weer -20 en kunnen we weer schaatsen,en kunnen we onze olie boot en onze cv ketels weer tevoorschijn halen,want ja -20 wp werkt niet goed kost het dubbele aan stroom de elektriesche auto werkt niet goed door de koude dagen,ja tot nu toe zijn de dingen die zijn bedacht voor groen goed voor korte termijn,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie