Ga naar hoofdinhoud

,

Kookkranen verbruiken meer energie dan vermeld

Foto: Shutterstock

Kokend waterkranen (kookkranen) zijn minder energie-efficiënt dan fabrikanten aangeven. Op jaarbasis kan dit leiden tot een hoger energieverbruik van de kraan van circa 9%.

Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT heeft 9 gangbare merken laten testen in een gecertificeerd laboratorium.

Zo’n 7% van de Nederlandse huishoudens heeft een kookkraan met boiler en de verwachting is dat dit verder zal toenemen. Het is daarom belangrijk dat consumenten volledige informatie krijgen over het energieverbruik voordat ze een kookkraan kopen. De meeste fabrikanten meten het energieverbruik bij de boiler en niet bij de kraanuitgang. Daardoor wordt bijvoorbeeld warmteverlies niet meegenomen.

Getest op daadwerkelijk energieverbruik

Het onderzoek richtte zich op 3-in-1 kookkranen; dit zijn mengkranen die zowel kokend, normaal warm water als koud water kunnen leveren. Kookkranen bestaan uit een boiler, het mengventiel en een kraan en vormen één geheel.

Warmteverlies niet meegemomen

De ILT heeft van 9 gangbare merken een type kookkraan laten testen in een gecertificeerd laboratorium. Bij de meting is uitgegaan van een situatie zoals de kookkraan thuis bij de consument is geïnstalleerd. En om het daadwerkelijk energiegebruik te bepalen, is gemeten aan de uitgang van de kraan. Daarnaast is het energieverbruik van de kookkranen gemeten aan de uitgang van de boiler, zoals de meeste fabrikanten doen. Het blijkt dat het energieverbruik van de kookkraan hoger is als deze aan de kraanuitgang wordt gemeten. Dit komt door warmteverlies door leidingen, mengventiel en kraan.

Aanpassing onvolledige testnorm

De door fabrikanten gebruikte meetmethode, is gebaseerd op een norm voor normale boilers omdat er geen specifieke norm voor kookkranen is. De norm voor boilers geeft een onvolledig beeld van het daadwerkelijke energiegebruik van een kookkraan. Daarbij komt dat fabrikanten op verschillende manieren testen. De consument kan hierdoor de informatie over het energiegebruik van verschillende typen kookkranen niet goed vergelijken. De ILT vindt dat het energieverbruik moet worden gemeten aan de kraanuitgang. Alleen zo krijgt de consument een goed beeld van het werkelijke energieverbruik van een kokend waterkraan. De ILT gaat dit in Europees verband aankaarten bij de commissie die de normen opstelt. De Inspectie publiceert de data niet: als een consument het werkelijke energiegebruik van de kookkraan wil weten,  dan dient men zich te wenden tot de merkeigenaar/fabrikant van de kokend waterkraan.

Eén reactie op “Kookkranen verbruiken meer energie dan vermeld

  • Tom Donker

    Hallo,
    Ik erger mij aan dit soort berichten, oh oh wat erg dat het iets meer stroom gebruikt !
    Wat ik veel erger vind, dat er een wet bestaat die toestaat dat er 257 Volt op de leiding mag staan in de grond, niet fijn voor onze apparaten en dan heb je pas veel gebruik en verlies en gaan apparaten sneller kapot en de inverters van de zonnepanelen uitschakelen !
    Tomatentelers grof betaald worden om de lampen aan te zetten omdat er teveel stroom op het net is.
    De linkse partijen dachten zonder echt een goed plan een weg in te gaan voor verduurzaming en schoner milieu maar gaat met ondoordachte ideeen heel veel vervuiling tegemoed op deze wijze.
    Groeten Tom

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie