In de eerste helft van 2015 zijn al 6 mensen omgekomen door koolmonoxide-vergiftiging. Dit is al een overschrijding van het aantal doden dat in 2013 en 2014 over het hele jaar gemeten werd.
Daarmee stijgt het aantal doden door ondeugdelijke gasinstallaties voor het eerst sinds jaren weer. Dit blijkt uit cijfers van Geas Energiewacht, gisteren gepresenteerd in het webinar Rookgasafvoer, de prijs van veiligheid, door Eisma Bouwmedia georganiseerd in samenwerking met Rensa en Burgerhout. (kijk hier de uitzending terug) Koolmonoxidevergiftigingen ontstaan vooral wanneer rookgasafvoeren slecht zijn geïnstalleerd of onderhouden.
Meer onderzoek nodig
Charles Meijer van Brandweer Nederland noemt het in het webinar zorgelijk dat steeds vaker jonge installaties, en installaties die zijn aangelegd door erkende installateurs incidenten veroorzaken. Brandweer Nederland blijft aandacht vragen voor dit installatiedetail. Volgens Meijer zijn de door Geas Energiewacht, maar ook door Kiwa gemeten cijfers slechts het topje van de ijsberg, omdat dit enkel incidenten zijn die de publiciteit halen. Nederland kent geen officiële landelijke registratie van incidenten rondom de gasinstallatie. Volgens Meijer is meer onderzoek noodzakelijk: “Er is bijvoorbeeld geen informatie over lichtgewonden, of chronische klachten na langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden CO. Brandweer Nederland gaat met de GGD en huisartsen in overleg om dit te verbeteren.” Dit najaar komt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met een aantal conclusies van analyses van incidenten rondom de rookgasafvoer.
Meer vervolging
Nu een verplichte woning-apk politiek gesneuveld is, vormt private kwaliteitsborging van de markt zelf volgens Meijer het belangrijkste instrument om te komen tot structurele verbetering. “Private kwaliteitsborging is een instrument die ook de rechtspositie van de burger verbetert.” Volgens Meijer gaan installateurs in de toekomst daarom eerder en vaker vervolgd worden voor ondeugdelijk werk. “Nalatigheid wordt dood door schuld.”
Meer weten?
Meer weten over de veranderde verantwoordelijkheden van de installateur, maar ook tips en praktijkverhalen over de rookgasafvoer? In het webinar alles over de rookgasafvoer. Hier kunt u terugkijken.
In ons werk komen we zo vaak tegen dat de ketel aangelegd is door de buurman of iemand die zich uitgeeft voor klusjesman en totaal niet op de hoogte is van de regelgeving. Moeten wij ons ook niet eens afvragen waarom dit in onze buurlanden veel beter geregeld is? Ik denk daarbij aan Duitsland en België. Ben benieuwd of er onderzoek is gedaan of het aantal koolmonoxide-doden in die landen ook zo hoog is.
“Installateurs gaan vaker vervolgd worden voor ondeugdelijk werk”. De meeste problemen ontstaan naar mijn mening niet door die installateur. Alhoewel ik steeds vaker situaties tegenkom dat bij verketelen de rookgasafvoer nog steeds niet wordt vervangen. Enige jaren geleden heb ik een brandbrief gestuurd aan een VvE waarvoor wij werken dat de rookgasafvoeren door het hele pand moeten worden vervangen. Kort ervoor waren ca. 40 CV-ketels vervangen, door een groot installatiebedrijf, waarvan ik de naam niet zal noemen, zonder dat naar de staat van de kanalen is gekeken. Hierover had ik contact met de voorzitter, echter deze verhuisde, er kwam een nieuwe huismeester en een nieuwe voorzitter en een nieuwe loodgieter. Bij mijn weten is er niets aan de kanalen gedaan.
Voor de controles die ooit door het nutsbedrijf werden gedaan is nooit meer wat in de plaats gekomen. Zelf heb ik de cursus APK-W gedaan, achteraf zonde van de tijd en het geld. Hiermee is niets gedaan. Naar mijn idee schiet de overheid hierin tekort.
Zorg dat er een inspectieapparaat van de grond komt en dat alleen mensen die er voor geleerd hebben aan deze installaties mogen werken. Dit zal een hoop ellende voorkomen. In mijn ogen hebben we bij het afschaffen van de vestigingswet in 2007 en het verkwanselen van onze nutsbedrijven tien stappen teruggedaan en nu lopen we opeens ons met z’n allen af te vragen waar al die koolmonoxide-doden toch vandaan komen.
Helemaal mee eens Gerrit de Koning Zorg dat er een inspectieapparaat en een verplichte keuring van de grond komt.
Alleen gas leveren bij gebruikers van veilige installatie waarvan schriftelijk aangetoond kan worden dat ze periodiek gecontroleerd worden door een erkende installateur.
met dank aan de vvd die het nodig vond om alles los te laten, want de mensen zijn kundig genoeg
Niets meer aan toe te voegen, behalve dat de mensen zelf verantwoordelijk zijn het blijft een geld kwestie helaas
Wat ze wel regelen is een verplichte cerificering voor warmtepomp installaties of daar ooit doden bij zijn gevallen.
CV ketels en afvoermateriaal wordt aan iedereen verkocht , installateur of niet , dan werk je het oncontroleerbaar geknutsel ook in de hand . Het inspectieapparaat van Gerrit de Koning komt niet bij de knutselaars . De vraag blijft dan waar gaat het meeste fout . Inspectieapparaat nodig , graag wel dan in een keer goed . Is alleen maar goed voor installatie branche en handel .
Helaas zien we het gepruts niet alleen bij de beunhaas maar ook bij installateurs met 1 of meerdere keurmerken. Kennelijk dus onvoldoende bekend welke gevolgen rookgaslekkage in de steeds dichtere woning heeft. Bewustwording en opleveringskeuring zijn noodzakelijk.
Helemaal eens Roger, helaas zien wij het ook bij de grotere installateurs die er een puinhoop van maken. Lijkt mij beter om de monteurs te certificeren in plaats van alleen de bedrijven, laten we ook stopen met al die afhaalwinkels en webshops waar iedereen een ketel en de aansluitmaterialen kan kopen voor kostprijs. Het periodiek controleren van de installaties door een overheidsorgaan zoals onze oosterburen, de bekende schoorsteenveger.
alle eerdere commentaren kan ik als inspecteur ( oud GEB) nu nog steeds als inspecteur aan het werk beamen.
voor een ongevaarlijk energie advies moet je gecertificeerd zijn maar installaties mag iedereen aanleggen zonder dat de overheid door op toezicht houd.
MAAR PAS OP, het is wel degelijk verplicht om installaties aan te laten leggen door deskundigen ook de verzekering kijkt daar naar.
De overheid in de vorm van gemeenten met als uitvoer orgaan de brandweer hebben daar ook een verantwoording in! zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van burgers en daar ontbreekt het eveneens aan deskundigheid ( op gebied van installaties) Brandweer moet controleren of installaties ook bij nieuwbouw gekeurd zijn.
Ik ga straks naar de een brandweer korps toe die ernstig nalatig zijn geweest en eisen gesteld aan een installatie onderdeel die juist een gevaarlijke ( dodelijk) opstelling veroorzaakt heeft.
Ik neem mijn verantwoordelijkheid om dat persoonlijk te gaan melden, ook dat is verplicht