Per 1 februari 2024 hoeven huishoudens niet meer te betalen als zij hun gasaansluiting willen laten verwijderen door de netbeheerder. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft overeenstemming bereikt met netbeheerders over een nieuwe werkwijze.
Het komt erop neer dat de consument niets betaalt als de netbeheerder de werkzaamheden zelf kan inplannen of combineren met andere werkzaamheden.
Wil de aanvrager de aansluiting echter op of voor een bepaalde datum verwijderd hebben, en moet de netbeheerder daarvoor speciaal in actie komen, dan zijn de kosten wél voor het betreffende huishouden.
Verwarrend
Nu is het nog zo dat huishoudens die van het gas af willen en hiervoor een aanvraag indienen – door een uitspraak van het College voor Beroep van het bedrijfsleven (CBb) – de kosten hiervoor moeten betalen. Tenzij die gasaansluiting langer dan een jaar niet is gebruikt; dan kost verwijderen niets.
Dat is verwarrend, stelt ACM. Bovendien is het zeer onwenselijk dat ongebruikte gasaansluitingen onnodig lang blijven liggen. Ze vormen een risico bij bijvoorbeeld graafwerkzaamheden. Voor een veilig gasnet is het van belang dat netbeheerders de niet gebruikte aansluitingen binnen afzienbare tijd verwijderen.
Wie draait ervoor op?
De verdeling van de verwijderkosten is wel nog een belangrijk aandachtspunt. De ACM is hierover in gesprek met de netbeheerders en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Verwijderkosten komen voor rekening klanten die nog wel gas afnemen.
Wat een onzin de gasmeter is van de nutsbedrijven bovenstaande zin klop ook niet: Per 1 februari 2024 hoeven huishoudens niet meer te betalen als zij hun gasaansluiting willen laten verwijderen door de netbeheerder.
Huishoudens zijn dus geen eigenaar van de gasmeter. Jarenlang zijn er tet onterechte tekeningen uitgeschreven om de meter te laten verweideren.
Hoe zit het dan met stadsverwarming
Is er ook een max. termijn aan verbonden waarbinnen de netbeheerders de aansluiting dienen weg te halen als de datum daarvoor niet door de huiseigenaar wordt bepaald?
Ik kan me namelijk niet voorstellen hoe de netbeheerder dat ik onze wijk kan combineren met andere graafwerkzaamheden.
Je betaalt zogenaamd huur voor je gasmeter, nu is dat ongeveer 0.88 eurocent per dag, valt onder het vastrecht.
Als je geen gas meer gebruikt, betaal je dan geen leveringskosten voor gas meer? Klop dat?
Laat wel duidelijk zien waar de ACM voor staat, ze nemen klakkeloos het besluit van Wiebes over om degene die afgesloten wordt niet niet te laten betalen en de kosten te verdisconteren in de tarieven van de resterende verbruikers. Let wel gelezen dat dit om heel veel geld gaat en jaarlijks wil men 300000 woningen van het gas af. De rechter bepaald dat dit niet kan en dat ACM beter zijn werk moet doen. Nu hoeven blijkbaar degene die zich laten afsluiten niets te betalen en gaan we gewoon op oude voet verder tot er een nieuwe overeenkomst is. Is toch je reinste diefstal om deze kosten bij de verbruikers te leggen, zij hebben deze kosten niet gemaakt. Ministerie en ACM kennende zal het nog wel een tijd duren voordat ze eruit zijn. Kunnen wij dan de betaalde koste van een ander terug vorderen.