Ga naar hoofdinhoud

Kritiek op duurzaamheidslening

Toezichthouders AFM en DNB hebben kritiek op de hogere hypotheek die mensen kunnen krijgen bij zeer-energiezuinige woningen.

Ze willen dat er harde garanties zijn voor geleverde energiebesparing, want veel woningen die in theorie energiezuinig zijn, blijken dat in de praktijk niet te zijn. En dan komen de huishoudens in de knel met een hypotheek die ze eigenlijk niet kunnen betalen.

Dat blijkt uit een reactie die DNB (De Nederlandsche Bank) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben gegeven op de regeling hypothecair krediet 2019.

De regeling geldt nu nog alleen voor NOM-woningen met een energieprestatiegarantie. De minister wil de regeling vanaf volgend jaar zo aanpassen dat ook woningen met een energie-index of een energieprestatiecoëfficiënt gelijk aan of lager dan nul, zónder energieprestatiegarantie, van een hogere hypotheek kunnen profiteren.

Het bedrag hiervoor is wel iets lager: 20.000 euro. Voor een NOM-woning met energieprestatiegarantie kan 25.000 extra worden geleend.

Garantie

De AFM en DNB laten de minister nu weten: “Het is cruciaal dat huishoudens die gebruik maken van de aanvullende leenruimte voor energiebesparende maatregelen ook daadwerkelijk op afzienbare termijn de veronderstelde besparing op hun energierekening realiseren.”

Ze vervolgen: “AFM en DNB constateren, mede naar aanleiding van de consultatie door het Nibud, dat dit echter allerminst zeker is. De voorgestelde wijziging om ook zonder het overleggen van een energieprestatiegarantie aanvullend te kunnen lenen, is dan ook een stap in de verkeerde richting. Het risico is groot dat gebruik van deze aanvullende leenruimte leidt tot overkreditering.”

Bouwtekeningen

De Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) en de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) zijn blij met de voorgestelde maatregel van de minister. De kritiek dat EPC 0-woningen niet zoveel besparingen opleveren als wordt gesuggereerd tijdens de bouw schuiven ze terzijde.

Ze stellen: “De bouwer verkrijgt immers een bouwvergunning op grond van bouwtekeningen en garandeert in de aanneemovereenkomst te bouwen volgens de vergunning en de bouwtekeningen. Doet de bouwer dat niet, dan kan de consument aanspraak maken op garanties die in de aanneemovereenkomst hierover worden gegeven. Bovendien kijkt de afdeling Bouw- en woningtoezicht van de gemeente mee of wel conform de vergunning wordt gebouwd en opgeleverd.”

Maatregelen

Maatregelen waarvoor meer geleend kan worden zijn gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, leidingisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren, hoog rendement beglazing (HR++), installatie voor warmteterugwinning, energiezuinige ventilatie, inclusief HR-ventilatoren, HR-ketels, warmtepompen, zonneboilers en zonnecellen.

2 reacties op “Kritiek op duurzaamheidslening

  • van Eck

    Een reactie,
    Ja…… zijn de banken echt bezorgd om de consument…….. hahaha, tuurlijk NIET!
    De banken zijn bezorgd om hun eigen geld!
    Wel snap ik heel ver de insteek, het geld moet eerlijk besteed worden, immers het is ook ons geld.
    Dus…… laat de overheid het geld beschikbaar stellen (aparte overheids hypotheek) met de geldende rente (of niet dat lager, geeft meer mensen kans op verduurzamen)
    En laat de banken de “gewone” leningen doen.

  • Kunnen jullie de foto die hierbij staat verwijderen? Juist deze woning heeft het WEL gehaald. als eerste particuliere NOM renovatie.
    Voor de installaties is het super belangrijk dat de installateur vertrouwen in de bouwkundige aannemer mag hebben. Vooral omdat de BENG 1 eis straks alleen bouwkundig gehaald kan worden. Geef dan samen een garantie af van 20 of 30 jaar dat de energieprestatie gehaald kan worden. Simpel toch? doen we nu al op verschillende plekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie