Met de oplevering van 4000 nieuwe aansluitingen op de stadsverwarming in Purmerend, hoopt Stadsverwarming Purmerend (SVP) een einde te maken aan het grote aantal storingen en lekkages in het netwerk. De woningen zijn aangesloten op een nieuw kunststof leidingsysteem, dat de oude stalen leidingen vervangt. Dit netwerk zorgde voor veel problemen door de hoge waterstand: leidingen verroestten, raakten lek, en isolatie verzadigde. Dit leidde tot veel klachten en ergernis over de stadsverwarming. Bij storingen of reparaties moesten bijvoorbeeld tijdelijk woningen worden afgesloten. Aan de renovatie is in totaal 5 jaar gewerkt.
Door de toepassing van het SlimNet kunststof leidingsysteem worden hogere rendementen gehaald met minder leidingen van kleinere diameters. Het warmteverlies daalt met 39000 GJ (jaarverbruik van 1400 woningen) en een waterverlies met 17000 m3 (7 Olympische zwembaden). In samenwerking met leverancier Thermaflex en Hak Infranet is een uitvoeringsmodel ontwikkeld waardoor tot 55 woningen per week opnieuw konden worden aangesloten. Deze snelheid dankt het uitvoeringsteam vooral aan de strakke planning met grotendeels geprefabriceerde leidingen. Hierdoor bleef de overlast voor de bewoners relatief beperkt. Het aantal ongeplande netreparaties is met 84 procent al flink afgenomen. Volgens Martijn van Lier van SVP vormen de eerste 4000 woningen een blauwdruk voor renovatie van het complete stadsverwarmingsnetwerk. In totaal ligt in Purmerend 550 kilometer leiding. Begin dit jaar werd een nieuwe biowarmtecentrale geopend.
Prefab
In het project is het Flexalen leidingsysteem van Thermaflex toegepast. Dit kunststof leidingsysteem heeft een isolatie van polyethyleenschuim dat vrijwel geen vocht opneemt. Christian Broks, business development manager van Thermaflex: “Voor de aftakkingen is een nieuwe prefab T-verbinding ontwikkeld: Flexalink.” Deze gepatenteerde verbinding wordt al in de fabriek aangebracht, afgeperst en 100% gecontroleerd op dichtheid.
Omstreden
Stadsverwarming wordt op veel plekken in Nederland toegepast. Het principe is omstreden: bewoners klagen veel over de kosten, de ‘verplichte’ aansluiting, en de monopoliepositie van de aanbieders van de warmte. In totaal zijn in Nederland zeker 600.000 woningen aangesloten op een stadsverwarmingsnetwerk.
Wat een vooruitgang! Ik woon zelf in Purmerend, en ik moet bekennen dat ik niks te klagen heb over de renovatie en aanleg van de nieuwe leidingen. Natuurlijk wordt er geklaagd over de kosten, maar over het algemeen denk ik juist dat je de prijs drukt door het collectief te regelen. En zulk soort kunststof leidingsystemen kunnen nog jaren mee en zijn vast handiger dan een wirwar aan aparte systemen. Al zullen er ook wel plekken zijn waar het minder goed werkt, maar daar weet ik niet veel van af.
Leuk om zo’n positieve reactie te lezen. U heeft een prima kijk op waar het om draait meneer Vosberg. Een lange levensduur, minder storing en onderhoud, en minder lekkages hebben uiteraard invloed op de kosten. Minder aparte of verschillende componenten zorgen ervoor dat alles efficiënter werkt. Comfort voor de bewoners is uiteindelijk waar het om draait, bij voorkeur met een minimale impact op het milieu.