De kwaliteit van systeemwater blijft vaak nog onderbelicht. Onterecht, want juist door alle ontwikkelingen in de sector is de schade door slecht water vele malen hoger dan gedacht. Dat is een van de conclusies die werd getrokken tijdens het webinar ‘Winst uit systeemwater’ op donderdag 27 juni.
Karl Willemen van Resus, Bas Stalpers van Spirotech en Harry Ijpma van HOMIJ bespraken onder leiding van Margriet Brus van de Eisma Media Groep welke problemen er kunnen ontstaan als de kwaliteit van het systeemwater niet in orde is, welke impact dit heeft en wat daar aan gedaan kan worden.
Voorkom zuurstof
Karl Willemen benadrukte vooral dat de basis van elk systeem goed moet zijn: “Het allerbelangrijkste is: voorkom intrede van zuurstof in het systeem. Daarom is het goed om de basisprincipes even opnieuw te overlopen en de relatie te leggen tussen oorzaken en gevolgen. Dat begint met het vermijden van zuurstofintrede door goed drukbehoud en een juiste materiaalkeuze, vervolgens degelijk ontluchten en/of ontgassen en watersuppletie vermijden. Als er geen vuil gevormd wordt, zijn vuilafscheiders ook niet noodzakelijk. Maar er zijn genoeg goede redenen om ze toch direct te plaatsen.”
Willemen vertelde verder dat er weliswaar geen concrete cijfers zijn van schade door bijvoorbeeld corrosie, maar dat het probleem vele malen groter is dan algemeen wordt aangenomen.
Kiezen van vulwater
Bas Stalpers van Spirotech belichtte een aantal factoren die van invloed zijn op de systeemwaterkwaliteit, en welke stappen er doorlopen moeten worden om problemen te voorkomen en waar nodig op te lossen. Ook vertelde hij meer over de verschillende soorten vulwater die er zijn. Tijdens het webinar bleek 95 procent van de kijkers leidingwater als vulwater te kiezen. “In de meeste gevallen is dat inderdaad een prima keuze”, reageerde Stalpers. “Soms zijn er echter redenen om te kiezen voor een ander type vulwater. Dat kan bijvoorbeeld onthard of gedemineraliseerd water zijn.”
Bas Stalpers en Karl Willemen, beiden betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe ISSO-13 richtlijn, vertelden iets meer over de inhoud van deze nieuwe richtlijn en gingen in op de VDI2035. Een richtlijn die weliswaar Duits is, maar vanwege het aantal grote Duitse ketelfabrikanten ook relevant voor Nederlandse installateurs.
Systeemgericht samenwerken
De derde spreker, Harry Ijpma van HOMIJ, ging in op de ontwikkelingen die hij ziet, zoals de steeds strenger wordende richtlijnen en het tekort aan vakmensen. Ook de verduurzaming, onder andere de opkomst van lage temperatuurverwarming, heeft invloed op de eisen die worden gesteld aan installatiesystemen. Alle veranderingen hebben ook andere samenwerkingen tot gevolg, zowel in de realisatie- als de exploitatiefase.
“Het liefst werkt HOMIJ in de exploitatiefase systeemgericht samen. Dat wil zeggen dat we continu innovaties doorvoeren en dat alle partijen hiervan profiteren. Helaas zijn in de praktijk nog lang niet alle opdrachtgevers hier aan toe.”
Het webinar is hier gratis terug te kijken. Lees hier meer informatie over systeemwaterkwaliteit.