De leidinglengte van een buitenopgestelde monoblock warmtepomp vormt toch geen belemmering voor het mogen gebruiken van een gelijkwaardigheidsverklaring. Dat heeft gelijkwaardigheidsinstantie BCRG besloten na overleg met belanghebbenden en experts.
Eerder had de BCRG bekendgemaakt dat monoblocks die ver van de gevel opgesteld staan, geen gebruik kunnen maken van de kwaliteitsverklaring, omdat het systeem te veel energie verliest in het stuk leiding dat buiten de woning ligt. In de praktijk komt namelijk het geregeld voor dat de leidinglengte bij monoblock warmtepompen erg groot kan worden, soms wel 20 meter en meer.
Testen bij korte stukken leiding
Maar bij het testen van monoblock warmtepompen conform de prestatienorm EN 14825 is de leidinglengte juist kort, nooit langer dan 5 meter. Daarom wilde BCRG de grens stellen op die 5 meter. Kwam je erboven, dan kon je geen gebruik maken van de kwaliteitsverklaring en moest je rekenen met de forfaitaire waarde uit de NTA 8800 en over het algemeen is de forfaitaire waarde iets lager.
Maar hier komt de BCRG nu op terug, na reacties uit de markt. Niet in het geding is het feit dat er leidingverliezen optreden. Punt is alleen dat de gelijkwaardigheidsverklaring wordt opgesteld voor alleen de opwekker en niet voor de combinatie van opwekker en distributie (en afgifte), zo stelt de BCRG in een verklaring. Dus of het stuk leiding nog lang is of kort, de gelijkwaardigheidsverklaring mag gewoon blijven. Voor de duidelijkheid: dat betekent dus dat het stuk leiding buiten de woning tot het distributiesysteem gerekend wordt en niet hoort bij de opwekker.
Niet onbestraft
Geheel ongestraft blijft het plaatsen van een monoblock op grote afstand van de gevel echter niet. In de rekensoftware van de NTA 8800 moet die leidinglengte namelijk wel degelijk opgenomen worden. De NTA 8800 komt om de hoek kijken bij nieuwbouw en grondige renovatie van een woning, maar ligt ook aan de basis van het energielabel dat de EP-adviseur opstelt.
Het werkt als volgt: in die NTA 8800 is er een optie om de lengteleiding en isolatiegraad van leidingen door onverwarmde ruimte op te geven. Onverwarmde ruimte betekent in de optiek van de NTA 8800 de kruipruimte, andere onverwarmde ruimten, water en buiten. Afgesproken is nu om de leidinglengte door onverwarmde ruimte in de NTA 8800-software te gebruiken voor de leiding tussen het monoblock en het gebouw. Hierdoor kan de gelijkwaardigheidsverklaring van een monoblock wél gebruikt worden, maar loont het toch om de monoblock dicht bij de gevel van een gebouw te plaatsen.