Een kwart van de zonepanelen in Rotterdam en Delft zijn niet aangemeld in het PIR-register.
Dat blijkt uit een steekproef van netbeheerder Stedin. De netbeheerder bekeek satellietbeelden van wijken in Rotterdam en Delft en legde deze langs de lijst met in het PIR-register (Productie Installatie Register) geregistreerde zonnepanelen. Hieruit bleek dat 25% van zonnepanelen niet is doorgegeven aan Stedin.
Dit percentage ligt wat hoger dan dat uit een eerdere steekproef van netbeheerder Enexis. In hun verzorgingsgebied bleek dat slechts 14% van de aanwezige installaties niet in het PIR-register staat aangemeld.
“Veel mensen willen niet, weten niet dat het moet, of zijn er nog niet aan toegekomen”, zegt Stedin-woordvoerder Koen de Lange.
Voor de netbeheerder is het van belang goed zicht te hebben op het opgesteld vermogen aan eigen opwek (naast zonnepanelen geldt dit ook voor HRe-ketels, warmtekrachteenheden, windturbines, biomassa-installaties en kleinschalige waterkrachtcentrales).
Aansluitvoorwaarden
Ook onduidelijkheid over het verplichte karakter van het aanmelden van installaties weerhoudt mensen er van om zich te registreren op de speciaal hiervoor opgerichte site energieleveren.nl. Volgens Stedin-woordvoerder De Lange is aanmelden verplicht. “Het staat in de aansluitvoorwaarden.” Maar tegelijkertijd staan er geen sancties op niet-registreren. “Dus in die zin is het eigenlijk ook weer niet verplicht. Het is lastig.”
Het is wel zo dat energiebedrijven een PIR-registratie eisen voordat ze overgaan tot het uitbetalen van aan het elektriciteitsnet teruggeleverde stroom. Alleen consumenten met een oude analoge Ferraris-meter met terugdraaiende schijf hoeven zich hier niet druk over te maken, zolang ze niet meer produceren dan consumeren.
De Lange: “Veel installateurs nemen registratie in het PIR-register tegenwoordig als service aan de consument mee als ze bij een klant pv-panelen installeren. Dat is een positieve trend.”
leuk die reactie van Stedin, maar Stedin moet zijn hand in eigen boezen steken
Stedin reageert ( of Liander) op de aanmelding soms moet je zelf meerdere keren bellen waar de slimme meter blijft ( of puls contact bij grootverbruik)
van enige medewerking voor duurzaamheid is echt geen sprake heel triest
het gaat niet om een enkele aanvraag als adviseur dien ik er tientallen in
Stedin hou je aan de wet!
Hallo die Regel vind ik Wel vreemd. De slimme Meter is echter in het leven geroepen om vraag en aanbod beter te kunnen monitoren. Zodat inkoop beter kan worden afgestemd. Het argument veilig werken is zwak iedereen is verplicht om spanningsloos aan elektrotechnische installaties te werken. Ook de monteurs die electrischiteits meters plaatsen. Daarom zie ik niet het nut van deze regeling.