Legionellapreventie in collectieve en prioritaire drinkwaterinstallaties mag nu ook met chloordioxide. Het certificaat dat producenten hiervoor nodig hebben, is afgelopen vrijdag goedgekeurd.
Het gaat om de BRL-K14010-3 die is opgesteld door KIWA. In december werd deze beoordelingsrichtlijn voor commentaar ter inzage gelegd. Inmiddels zijn de commentaren verwerkt en is de BRL-K14010-3 definitief goedgekeurd door het College van Deskundigen Waterketen (CWK).
Dat betekent dat naast thermisch beheer, fysische en fotochemische technieken, zoals ultrafiltratie en uvc-behandeling, en elektrochemische technieken (bijvoorbeeld koper-zilver ionisatie) ook het toevoegen van chloordioxide in de installatie een geldige maatregel is om legionella onder controle te houden. De legionellabacterie (vooral legionella pneumophila) kan mensen onder bepaalde omstandigheden flink ziek maken. Elk jaar overlijden tientallen mensen als gevolg van een legionellabesmetting en lopen honderden een longontsteking op.
Gecertificeerd adviesbureau
De BRL-K14010-3 is een productcertificaat, wat wil zeggen dat het aan de fabrikant van de beheerstechniek wordt uitgereikt. Voor toepassing in prioritaire installaties moet onder meer worden samengewerkt met een BRL6010-gecertificeerd adviesbureau. Een fabrikant die op de markt wil komen moet daarnaast ook zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Voor zover bekend is op dit moment alleen de fabrikant Onic Blue met zijn chloordioxidetechniek door het Ctgb toegelaten (in prioritaire installaties en niet-prioritaire collectieve installaties). KIWA laat echter weten dat er behalve Onic Blue nog meer bedrijven zijn die geïnteresseerd zijn in het BRL-K14010-3 certificaat.
Toezicht
Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), dat toezicht houdt op de prioritaire installaties, laat weten dat er vanaf oktober 2021 bij de ILT 34 plaatsingen van de chloordioxide-beheerstechniek gemeld zijn, in zorginstellingen, hotels en een zwembad. Het betreft hier in zekere zin een soort pilots, want de BRL-K14010-3 was er nog niet. De ILT houdt bij deze installaties toezicht of voldaan wordt aan de wettelijke eisen.
In het komende nummer van Vakblad Installatie verschijnt een groter artikel over de aankomende wet- en regelgeving rond legionella. Abonneren kan al voor minder dan 7 euro per maand! Alle mogelijkheden vindt u hier