Ga naar hoofdinhoud

,

Leidingen waterstofwijk Hoogeveen de grond in

Opnieuw een nieuwe proefproject met waterstofketels. In Hoogeveen is gestart met de aanleg van de infrastructuur voor een waterstofwijk van 100 woningen. Ook worden zes tot achttien bestaande woningen in Erflanden straks verwarmd met waterstof.

BAM Energie & Water start in opdracht van de gemeente Hoogeveen deze maand met de aanleg van de eerste buis van een waterstof-distributiesysteem. Dit systeem voorziet in de toekomst honderd nieuwbouwwoningen in Nijstad-Oost en zes tot achttien bestaande woningen in Erflanden van waterstof voor verwarming.

Het waterstofproject is een samenwerking gemeente Hoogeveen, netwerkbedrijf RENDO, Gasunie, Essent en Remeha. Bam Energie & Water doet de uitvoering.

In de eerste fase start BAM met de aanleg van een waterstof-distributiesysteem en de aansluiting daarop van honderd nieuwbouwwoningen in Nijstad-Oost. Onderdeel van deze eerste fase is ook de realisatie van een praktijkvoorbeeld: de ombouw naar waterstof van zes tot achttien bestaande woningen in Erflanden. Deze woningen worden na de zomer voorzien van een waterstofinstallatie. De woningen krijgen allemaal een waterstofketel van Remeha.

Volgend waterstof project

Dit wordt na de aansluiting in Lochem een volgend project waarin waterstof in bestaande bewoonde woningen wordt toegepast. De bewoners krijgen de veldtestketel van Remeha twee jaar in bruikleen. Remeha verzorgt ook al het onderhoud, en levert na deze periode een nieuwe waterstofketel die de bewoners niet hoeven te betalen. Ook krijgen bewoners gegarandeerd dat ze 15 jaar nooit meer betalen voor waterstof dan ze voor aardgas betalen. Op dit moment ligt de prijs van waterstof nog ver boven de gasprijs.

Bekijk hier een artikel en video van de installatie met waterstofketels in Lochem

Financiering

Met het project willen betrokken partijen aantonen dat waterstof een goede groene vervanger is voor aardgas. En dat het bestaande aardgasnetwerk omgebouwd kan worden naar een waterstofnetwerk, zodat ook bestaande woningen kunnen worden verduurzaamd. De financiering van de aanleg, aansluiting en ombouw naar waterstof is afkomstig van subsidies van het Rijk, provincie Drenthe en EU. In totaal heeft het project 4,4 miljoen euro subsidie gekregen

4 reacties op “Leidingen waterstofwijk Hoogeveen de grond in

  • Kees

    En de leidingkleur is geel? Dat is aardgas. Of gaan we om verwarring te voorkomen toch een andere kleur gebruiken voor waterstof? O nee, om de vooruitgang niet te vertragen gaan we pas na een ongeval een commissie in stelen die weer met goede aanbevelingen komt.

    1. Als het zover komt dat door ons aardgasnet waterstofgas gaat stromen met de gele codering lijk me dat een goede uitvoering

  • H. Salomons

    Ja geel is een prima uitvoering. De leiding moet door iedereen herkend worden als leiding voor brandbaar gas, dat is het belangrijkste. Welk gas dat dan is, is secundair.

    Je kunt wel besluiten om waterstofleidingen rood te maken oid maar dan houd je altijd mensen die niet weten wat dat is.

  • Mark

    Ja, ons druk maken over de “kleur” van de leiding is wel het belangrijkste, toch?
    Laten we ons druk maken over de traagheid van deze projecten, er hadden in elke provincie minimaal een project moeten draaien.
    Waardeloos dat “onze” overheid zo traag met deze projecten omgaat, nee, de energie transitie is zo belangrijk.
    Ja om geld te vangen, niet om met bakken uit te geven, aan nuttige projecten.
    Het gaat veel en veel te traag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie