Deze week zijn de basisscholen grotendeels weer geopend. Een verademing voor vele ouders en voor kinderen een positieve ontwikkeling. Wel met extra maatregelen, om besmetting van het coronavirus te voorkomen. Goed ventileren is daarbij bijvoorbeeld belangrijk. Dat zorgt geregeld voor onbegrip in de klas, zeker nu het zo koud is. Daarom is het initiatief Leren Ventileren gelanceerd, het eerste educatieve lespakket over ventileren.
Meer begrip
“Waarom moet het raam open, het is al zo koud?” Het zal een veel gestelde vraag zijn door leerlingen deze dagen. “De leerlingen weten dat de maatregelen nodig zijn, maar meer begrip en bereidheid helpt om dit op een goede en structurele basis vol te houden”, zegt Sebas van Vugt, inititatiefnemer van Leren Ventileren. “Met het gratis lespakket Leren Ventileren, leren kinderen op een leuke en interactieve manier waarom, hoe en wanneer er geventileerd moet worden. Ook geeft het lespakket praktische tips over ventileren in de winter.”
Eindrapport LCVS
Het initiatief Leren Ventileren is ontstaan na het verschijnen van het eindrapport van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS). Hieruit bleek dat bij veel scholen de ventilatie (nog) niet op orde is. Daarnaast bevat het rapport een aantal praktische adviezen. Een van deze adviezen luidde: Sturing op (extra) bewustwording en voorlichting aan leerlingen. Dit advies heeft Econox ten harte genomen en samen met een aantal andere bedrijven het lespakket ontwikkeld. “De kennis is gebundeld en daarnaast hebben we de expertise ingeroepen van een bedrijf gespecialiseerd in het uitgeven van lespakketten”, aldus Anouk Wigchert, communicatieadviseur bij Leren Ventileren.
Lespakket Leren Ventileren
Het lespakket bestaat uit een leswijzer voor de leerkracht, een ondersteunende digibord les, een online spel, een proefje, poster voor in de klas en een extra opdracht. Alles bij elkaar is invulling voor een volledige les. Daarnaast kunnen leerlingen mee doen aan een wedstrijd waarmee leuke prijzen zijn te winnen. Het lespakket is gratis en aan te vragen via www.lerenventileren.nl.
Je hebt frisse lucht en verse lucht .
Dit wordt vaak als het zelfde gezien maar is niet zo .
Het ventileren moet bewust gedaan worden niet te veel niet te weinig .
Als er te veel koude buitenlucht naar binnen wordt gehaald en deze weer wordt verwarmt zal de relatieve luchtvochtigheid heel hard dalen .
Immers de koude buitenlucht zal niet veel vocht kunnen bevatten .
Een lage luchtvochtigheid onder de 40% is ook nadelig voor de gezondheid .
Tevens verspreiden virussen zich op deze manier veel makkelijker .
Hou gewoon de CO2 goed in de gaten en bevochtig de lucht met een bevochtiger .
Een ultrasoon luchtbevochtiger heb je al voor 100 euro .
Let dan wel op welk water je gebruikt i.v.m . met legionella besmetting .
Gewoon in de wilde weg ventileren is niet nuttig