Het dak van de Amsterdamse Voedselbank leek ongeschikt voor pv-panelen. Dankzij de combinatie van lichtgewicht pv-panelen en een speciale onderconstructie kan het pand toch gebruik maken van zonnestroom.
Heel veel daken zijn constructief niet berekend op zonnepanelen en het daarbij behorende gewicht aan ballast.
Constructeur
Bij het pand van de Amsterdamse Voedselbank was dit ook het geval. Met de keuze voor de ballastvrije constructie van Rable met de lichtgewicht panelen van het Nederlandse Solarge kon dit wel. De combinatie die is doorgerekend en de goedkeuring kreeg van de constructeur.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2024/04/foto2-020-800x600.jpg)
Zonnepanelen
Er zijn in totaal 248 zonnepanelen van Solarge geplaatst, gekoppeld aan een SMA Core II. Het samenbrengen van de componenten en de installatie is verzorgd door YellowNRG/Groene-Woningen uit Katwijk.
Circulair
Solarge produceert lichtgewicht zonnepanelen in een fabriek in Weert. Naast licht van gewicht, zijn de panelen volgens de fabrikant ook nog volledig circulair. Bij de officiële opening van de Solarge Fabriek afgelopen jaar heeft minister Rob Jette het eerste paneel overhandigd aan de Voedselbank.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2024/04/foto3-020-600x800.jpg)
Hoe werkt het?
De onderconstructie van Rable komt uit Delft. Installatie.nl schreef er twee jaar geleden al dit over. Het bedrijf maakt uitvouwbare pakketten van minimaal 16 panelen die een bestaande onderconstructie minimaal belasten. Het laat zich eenvoudig uitvouwen over twee rails die met pads op de sterkere punten van een dak steunen, bijvoorbeeld aan de zijkanten en ter hoogte van pilaren.