Het lijkt een lijvige schoorsteen, maar is de warmtepompbron. De Econext EnrgyAir die Cox Geelen op de Duitse vakbeurs ISH toont bevat 100 meter slang met glycol. Hiermee wordt een warmtepompinstallatie gevoed.
De schoorsteen vormt een onderdeel van een concept dat door Eplucon uit Nunspeet in de markt wordt gezet. Dit bedrijf, dat de warmtepompen van Ecoforest vertegenwoordigd, heeft met de techniek 21 woningen in het Overijsselse Wierden verduurzaamd.
Praktijkproject
Deze huurwoningen zijn van het aardgas afgehaald. De woningen worden nu verwarmd door de Ecoforest warmtepomp die maximaal 4,8 kW aan energie haalt uit de met glycolslangen gevulde schoorsteen. De luchtwisselaar levert genoeg capaciteit tot -20 ˚C.
Dit project is door Loohuis Installatietechniek in samenwerking met aannemer Ter Steege gerealiseerd in opdracht van Reggewoon. De schoorsteen bevat niet alleen de bron voor de warmtepomp, maar ook de afblaas van de ventilatie-WTW en de rioolontluchting.
Ventilator
In de schoorsteen zit een EC-ventilator (max 50 dBA). Deze zorgt ervoor dat de buitenlucht langs de met glycol gevulde slangen wordt geleid, en aan de bovenzijde weer wordt afgeblazen. Deze ventilator, die volgens Cox Geelen nagenoeg onderhoudsvrij is, is het enige draaiende deel in het concept. Dat is een plus ten opzichte van buitenunits van lucht/water-systemen die op het dak geplaatst staan, en geserviced moeten worden. “Hij lijkt nu nog wat fors”, zegt commercieel directeur Guido van Oijen van Cox Geelen. “Maar er moet nu eenmaal 100 meter slang in de schoorsteen om het rendement te halen. We onderzoeken de mogelijkheden om hem slanker uit te voeren.”
Cox Geelen komt ook op de markt met een universele opkasting voor buitenunits, zowel voor split als monoblocksystemen.
Een mooie oplossing waar een warmtepomp een uitdaging is in de bestaande bouw.
Geen pomp nodig voor transport van de glycol door die 100 uur slang???
Geen inblaas ventilator voor de WTW?
leuk bedacht maar hoe gaan we dat op het dak krijgen en 100 meter slang hoeveel energie neemt dat op dan? in de zomer leuk voor je warmtepomp boiler? in de winter heb ik mijn bedenkingen en is het verlies van stroom en transportpomp meegenomen in het verhaal ?
Voor onderhoud een hoogwerker nodig of kan de unit naar de technische ruimte met voorraadvat gelift worden?
Vorig jaar al op de VSK te zien.
Mooie oplossing, maar wat doet de warmtepomp nog aan COP bij verschillende buitentemperaturen?
Lijkt mij minder als bij een directe
lucht/ water warmte pomp.