Ga naar hoofdinhoud

Lucratieve zonnedaken in kaart gebracht

Komende weken lanceren tientallen gemeenten, waaronder Amsterdam, een geheten zonatlas. Hierop is te zien welke daken het meest geschikt zijn voor zonne-energie, en wat de mogelijke opbrengst is.

 

 

Zonatlas is een website waarop inwoners precies kunnen zien of hun dak geschikt is voor zonnepanelen, en wat het oplevert aan stroom en CO2-besparing. Installateurs die zonnepanelen leveren en/of plaatsen kunnen bij hun gemeente aan te geven dat ze graag op de plaatselijke zonatlas website willen verschijnen. Dat bleek op het Netwerkevent Energietransitie in Nunspeet.

 

Stimuleren

De principe van de zonatlas komt uit Duitsland, waar de aanschaf van zonnepanelen met 19% toenam in gemeenten met een zonatlas. De initiatiefnemers van de Nederlandse zonatlas (gemeente Arnhem, Klimaatverbond, provincie Gelderland, en Tetraeder) en de deelnemers willen met behulp van de zonatlas het gebruik van zonne-energie binnen de gemeentegrenzen stimuleren door het geven van onafhankelijke en accurate informatie die precies laat zien hoe rendabel zonne-energie is indien inwoners beschikken over een geschikt dak.

 

Amsterdam

Het initiatief haakt in op gemeentelijke en burgerinitiatieven om gezamenlijk zonne-energie te produceren of in te kopen. De zonatlas kan mensen met elkaar in contact brengen. De Zonatlas doet nu via het Klimaatverbond (een samenwerkingsverband van provincies, gemeenten en waterschappen) haar intrede in diverse gemeenten in Nederland. De provincie Gelderland financiert bijvoorbeeld voor al haar gemeenten  de zonatlas . De aftrap hiervan vindt 14 juni plaats in Arnhem. Er zullen dan 56 websites tegelijk gelanceerd worden. Maar ook Amsterdam is druk bezig de zonatlas voor alle inwoners gereed te krijgen. 21 juni lanceert de hoofdstad haar eigen website.

 

Prijzen

Installateur Sebastiaan Eikendal van Slim Solar Systems was ook op het netwerkevent. “De zonatlas is een handige tool om mensen bewust te maken van de mogelijkheden. Wel zou het goed zijn om wat prijzen betreft wat meer armslag te houden voor de installatie. Want de kosten daarvan verschillen nogal per dak.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Glasvezel met een luchtje

Kemkens komt met carnavalskraker: ‘Werm vanbinnen’

Kabinet schuift ‘ISDE-bom’ terzijde: ‘keuzevrijheid tussen warmtepomp en warmtenet’

Duco publieksfavoriet bij BouwBeurs Awards

Onvoldoende vakmensen: installateur stopt ermee

Opleiders onderdeel van Techniek Nederland