Ga naar hoofdinhoud

, ,

Materiaalpaspoort voor leidingsystemen

Viega heeft voor alle persleidingsystemen een onafhankelijk getoetst materiaalpaspoort. Deze data is nodig om de levenscyclusanalyse (LCA) te kunnen maken voor de milieu prestatie gebouwen (MPG).

Dit maakte het bedrijf bekend op de afgelopen vakbeurs VSK.

Een overzicht van de milieuprestaties van bouwmaterialen is tegenwoordig een onderdeel van de bouwvergunning. De totaalsom van deze data wordt de komende jaren aangescherpt. Daarom laten steeds meer fabrikanten doorrekenen wat de milieubelasting is van hun producten van productie tot aan hergebruik.  

Een Environmental Product Declaration (EPD) of milieuproductverklaring geeft gestandaardiseerde informatie over de milieueffecten van een bouwproduct, waaronder CO2-emissies en de primaire energiebehoeften. Met deze verklaringen kunnen producten van verschillende fabrikanten die dezelfde functie vervullen met elkaar worden vergeleken op duurzaamheidscriteria. Dat zorgt voor transparantie voor degenen die in de bouw actief zijn, zoals architecten, constructeurs en gespecialiseerde ontwerpers. Het grondstof-verbruik van een gebouw gedurende de hele levenscyclus kan met de EPD’s objectief worden beoordeeld. Gecertificeerde, duurzame gebouwen zijn over het algemeen energie-efficiënter in de gebruiksfase, flexibeler in het gebruik, besparen grondstoffen bij de ontmanteling en zijn daarom over het algemeen interessanter voor marktpartijen. In sommige gevallen zijn overheidssubsidies voor gebouwen gekoppeld aan het bewijs van duurzaamheid. De Milieu Prestatie Gebouwen (MPG), de optelsom van materiaaleigenschappen in een gebouw, is de Nederlandse doorvertaling van de Europese Environmental Product Declaration (EPD)

Strenge eisen

De EPD’s voor de verschillende Viega persverbindingssystemen van metaal en kunststof voldoen aan type III en aan de eisen van wereldwijd toonaangevende certificeringsinstanties. Ze geven de milieubelasting weer van grondstofwinning en materiaalgebruik via productie en transport tot afvoer en eventueel hergebruik van het betreffende persverbindingssysteem – volgens het zogenaamde cradle-to-grave-principe.

EN 15804

De methodiek hiervoor is vastgelegd in de normen ISO 14025 en EN 15804 en wordt door het test- en certificeringsinstituut ift Rosenheim als onafhankelijke programmahouder toegepast op de persverbindingssystemen. Deze meest omvangrijke levenscyclusanalyse wordt in toenemende mate geëist door toonaangevende certificerende instanties van gebouwen, zoals de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB). Viega is de eerste leidingfabrikant die het volledige gamma op deze wijze heeft laten doorrekenen.

De milieuprestaties zijn gemaakt voor de persverbindingssystemen Profipress (koper), Sanpress (brons), Sanpress Inox en Temponox (roestvast staal), Prestabo (verzinkt staal), Megapress (vernikkeld staal), Viega Smartpress (kunststof), Geopress (brons) en Seapress (CuNiFe legering). De data is te downloaden van de Viega website. De milieuproductverklaringen voor de Viega voorwandsystemen (Prevista), afvoertechniek, fittingen, vloer- en wand-verwarmingssystemen (Fonterra) en componenten voor drinkwaterbeheer-systemen (AquaVip Solutions) zijn in voorbereiding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie

BouwBeurs energietransitie: slimme technieken en mooie apparatuur