Installateurs moeten in de toekomst rekening houden met meer claims over lekkages aan collectieve waterleidingsystemen.
Dit zegt beleidsmedewerker sanitairtechniek Eric van der Blom in vakblad Installatie en Sanitair, dat zojuist is verschenen. De verwachting is dat verzekeraars niet zoals nu vaak direct uitkeren, maar schades bij elkaar gaan verhalen. Installateurs die (onbewust) fouten maken, moeten dus op hun hoede zijn. Volgens Uneto-VNI heeft het vervallen van de zogeheten regresregeling gevolgen voor mogelijke schadeclaims. “Verzekeraars zullen hierdoor meer geld besteden aan onderzoek bij schade, en eerder bij elkaar gaan verhalen, waar men nu nog geneigd is eerder uit te keren.”
60 miljoen
Volgens de verzekeringsbranche ontstaat jaarlijks 60 miljoen euro waterschade aan gebouwen, waarbij naast daklekkage en riolering, ook de drinkwaterleiding een deel voor zijn rekening neemt. Branchepartijen gaan meer nadruk leggen op vakkundige verwerking van leidingsystemen. Uneto-VNI wil onder meer dat fabrikanten van kunststof leidingsystemen meer onderlinge uniformiteit nastreven, zodat installatiebedrijven niet voor elk systeem andere gereedschappen, verbindingstechnieken en verwerkingsmethoden hoeven te gebruiken. “Te denken valt aan uniforme reparatiekits”, aldus Van der Blom
Als je kijkt naar de unicore aluminium koppellingen dan zijn er nog genoeg lekkage`s te verwachten
Nou Frank, dat vind ik typisch weer een vooroordeel en je refereerd aan een eerdere serie van uponor koppelingen. Je schrijft de naam niet eens correct, wat bewijst dat je niet erg bekend bent met producten van uponor. Ik gebruik Rehau en Uponor (unicor genoemd onder installateurs) en ben met beide zeer tevreden.
Het ligt vaker aan de onkunde van de installateur dat er lekkage optreed bij een dergelijk systeem.
Je zou eerder eens bij de bouwmarkten in de schappen moet zien, daar liggen de inferieure en abnormaal dure merkloze kunststof leiding systemen.
Know how! dat is het sleutelwoord in deze.
Jan.
laat dat VNI uneto nou eerst eens kijken bij hun leden wie er een vakdiploma heeft. de meeste fouten zijn gewoon dom installatiewerk en pruts werk , hier vaak genoeg foto s gezien met prutwerk
niet weer op een leverancier afschuiven maar verantwoordelijkheid nemen, niet gaan voor het ophalen van zoveel mogelijk contributie
Ja Jan,daar heb je een dikke punt te pakken kennis en know how moet je hebben om met deze prdukten te kunnen werken,echter deze pruducten hebben 1 klein nadeel ze werken allemaal met een o ring als afdichting en daar gaat het vak mee fout dat licht niet aan de fabrkant van dit product maar aan de monteur die met dit product omgaat,als de buis is afgesneden moet je deze met een opruimertje even corrigerendat is speciaal gereedschap wat door de fabrkant wordt geleverd, waardoor het puntstuk van de koppeling netjes past op de buis en dat wordt vaak niet gedaan men ramt de koppeling in de buis he o ringetje is dan beschadigt,met alle gevolgen van dien,zelf gebruikik het TC systeem heeft nl geen o ring als afdichting,buisje optrompen koppeling erin schuiven schuifhulsje erover schuiven en je hebt gegarandeert een goede afdichting.
met vriendelijke groet,egbert 40 jaar ervaring (kennis know how)
Goed dat de verantwoordelijke persoon nu prominent in beeld komt. Tot nu toe wordt nogal eens gezegd dat de ‘gemeente’ het gemaakte werk heeft goedgevonden en dat die nu maar moet komen opdraven. Wat ik dan als medewerker in dienst van de gemeenschap braaf doe en helaas vaak moet constateren dat er is gesjoemeld met de aanlegnormen.
De gemeente keurt misschien wel eens een rioolleiding (diameter ontluchting mag vaak wel wat groter en wat minder bochtstukken achter elkaar is ook bevorderlijk voor de afstroming) maar kan natuurlijk nooit verantwoordelijk zijn voor de troep die sommige installateurs ervan maken.
Frits,
Helemaal mee eens, als een klusser zijn diploma bedrijfsleider haalt kan je lid worden van de club.
Schande ik erg mij al langer aan dit soort gepruts dit heeft niets met het vak te maken.
De consument vertrouwd erop dat de echte vakman zijn vakdiploma’s heeft, erg jammer
Helemaal met Frits eens er word niet meer naar opleidingen en vakdiploma’s gevraagd om mee te doen in de installatie branche.
Persoonlijk ken ik mensen zonder gedegen vooropleidingen die met grote letters installatie bedrijf op hun bus of briefpapier zetten.
En met de komst van het simpele leidingsystemen neemt zelfs de timmerman het maar waar om na het plaatsen van de wand ook zelf maar de waterleidingen en de afvoer voor de wastafel mee te nemen.
Het zal eerst veranderen als de verzekerings maatschappijen na onstaan van schade eens gaan vragen naar de benodigde papieren en bij twijfel niet uitbetalen.
Als dit ook bekent word bij de klanten dan zullen deze ook bij zichzelf te rade gaan.
Afschaffing van vestigingseisen hebben we te danken aan het Poldermodel van 10 a 12 jaar geleden en dat hebben we met z’n allen gewoon geaccepteerd.
Bovenstaande verhaal over schades, dat de maatschappijen eindelijk weer eens gaan kijken wie verantwoordelijk is, is zowel positief als negatief. Sommige opdrachtgevers weten dat ze voor schade verhalen niet bij hun POOL of klusbedrijf terecht kunnen. Dat doen ze gewoon op hun eigen prive verzekering ( geen afschrijving )bij opdracht aan een “echt” bedrijf zullen ze wel claimen.
Samen sterk en lid worden van Sterkin en SEI, die kunnen zich dan sterker maken en op niet al te lange termijn met verzekeraars aan tafel gaan zitten.
In Nederland blijven er te veel op hun “eiland” zitten!
veel succes allemaal!
met vriendelijke groet,
Rob Trouwborst
Nou ik heb ook ervaring met RTM uponor koppelingen, en ik zeg die werken super.
Je moet alleen wel weten wat je doet, dus volg de regels.
Zelfs met Henco buis werken ze prima.
Zitten er al meer als 2 jaar tussen en geen lekkage.
Wel belangrijk om de buis goed van binnen rond te maken.
Ik ben alleen geen Prof zo als de meeste van jullie.
Ik zeg altijd waar een wil is een weg, en we leren elke dag weer van iedereen
Ik werk als klusbedrijf al 10 jaar met uponor naar volle tevredenheid. Nooit problemen gehad van lekkages ed maar de basis begrippen goed in acht houden. Ik lees hierboven van alles over erkende installateurs die gelijk ook dan een vermogen per uur vragen en waarvan ik tot nu toe ook baggerwerk en lekkages van heb gezien. Dat zijn dan de mensen die wel een papiertje hebben wasrvan je mag verwachten dat het goed gedaan wordt. Helaas is dit maar al te vaak niet zo. Ik denk dat dit nog het meest te maken heeft hoe graag jij je werk doet. Is dit met plezier of doe je dit als werknemer omdat je eind vd maand weer een maand verder leeft. Natuurlijk is er veel mis maar geef niet de schuld aan de klusser de pool of de installateur. Ik heb fotos van gasleidingen aangelegd onder de kruipruimte van uponor met de gele beschermmanel aangelegd door een erkend installateur maar die de buitenmantel op een aantal plekken gewoon heeft onderbroken om een koppeling te maken.
Rag je werk niet af maar werk met plezier en neem er de tijd voor
Ff een vraag…. kan je uponor leiding en koppelingen gebruiken voor perslucht?
nee unicor is niet geschikt voor perslucht bij mijn weten. vraag bij twijfel je leverancier/ groothandel om informatie, maar als je meer wilt dan een simpele persluchtlang laat de installatie dan aanleggen / controleren door een installateur.